Стосовно необхідності вимагання при продовженні терміну дії дозволу на виконання будівельних робіт від замовників будівництва поновлених договорів оренди земельних ділянок

Відповідно до листа Держархбудінспекції від 09.11.2007 р. № 24/4-1881

Відповідно до п. 3.12 Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Держбуду від 05.12.2000 № 273 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 25.12.2000 № 945/5166, дозвіл видається на весь термін будівництва об’єкта, нормативний або передбачений контрактом. Оскільки є непоодинокі випадки невідповідності термінів, передбачених договорами оренди земельних ділянок, із термінами, передбаченими проектною документацію для здійснення будівництва, управління ДАБК не може нести відповідальність за виконання умов договору оренди земельної ділянки між орендодавцем і орендарем.

Згідно з п. 3.13 вищезазначеного Положення, продовження терміну дії дозволу здійснюється на підставі листа забудовника (замовника), у якому надається перелік виконаних на об’єкті містобудування робіт, зазначаються відповідальні за здійснення будівельних робіт інженерно-технічні працівники будівельної організації, працівники, що здійснюють технічний та авторський нагляд. Відповідно до п. 5.3 Положення посадові особи інспекцій держархбудконтролю, винні у вимаганні при видачі дозволів на виконання будівельних робіт будь-яких інших документів, несуть відповідальність у порядку, установленому діючим законодавством. Контроль виконання договорів оренди між орендодавцем і орендарем не належить до компетенції інспекцій держархбудконтролю відповідно до Положення про державний архітектурно-будівельний контроль, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1993 № 225.

При наданні цієї відповіді враховано роз’яснення Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації від 21.08.2007 № 05-358/25901, згідно з яким у відповідності до ст. 33 Закону України «Про оренду землі» визначено, що, у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням. Крім того, ст. 764 Цивільного кодексу України встановлює, що якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Враховуючи викладене, вважаємо, що при продовженні терміну дії дозволу на виконання будівельних робіт посадові особи держархбудконтролю не мають права вимагати від замовників будівництва документів, що підтверджують терміни дії договорів оренди земельних ділянок.