щодо порядку електрифікації новобудов

Лист Державної інспекції України з нагляду

за режимами споживання електричної і теплової енергії

від 7 березня 2008 р. № 02/10-622

Гр. Дор-ву В. В.

с. М. Тернівка Крижопільського р-ну

Вінницької області

На виконання доручення Мінпаливенерго України Держенергонагляд розглянув Ваше звернення щодо порядку електрифікації новобудов та повідомляє.

Взаємовідносини, які виникають під час приєднання та підключення електроустановок новозбудованих будинків до електричної мережі регулюються Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж (далі - ППЕЕМ), затвердженими постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ) від 14.12.2005 № 1137 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою НКРЕ від 20.09.2007 № 1232).

Відповідно до норм статті 25 Закону України "Про планування і забудову територій" рішення щодо організації комплексної забудови території у визначених межах приймаються відповідними місцевими органами виконавчої влади на підставі техніко-економічних та містобудівних обґрунтувань.

Функції замовника на будівництво комплексної забудови відповідної території виконує місцевий орган виконавчої влади, тобто сільська (селищна) рада.

Вимогою пункту 1.7 ППЕЕМ встановлено, що у випадку, коли електроустановка населення розташована в новому житловому комплексі, її приєднання та підключення здійснюється на основі договору про приєднання після проведення електрифікації цього житлового комплексу.

Електрифікація комплексної забудови має здійснюватися замовником (сільською (селищною) радою), або визначеною ним на конкурсній основі генеральною будівельною організацією, згідно із затвердженими органом місцевого самоврядування детальним планом території або проектом забудови території, згідно з якими визначають потужність комплексу в цілому.

При цьому згідно вимог пункту 1.8 ППЕЕМ плату за приєднання електроустановок замовника розраховує власник електричних мереж (електропередавальна організація) за вихідними даними замовника згідно з Методикою обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, затвердженою постановою НКРЕ від 19.07.2007 № 983, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 20.08.2007 за № 959/14226.

У разі електрифікації житлового комплексу (новобудов) розрахунок плати за приєднання виконують для всього житлового комплексу згідно з відповідними вихідними даними, з нарахуванням кожному власнику новобудов частки вартості приєднання, пропорційної потужності електроустановок відповідного власника.

Слід зазначити, що розрахунок плати за приєднання має погоджуватись електропередавальною організацією із замовником (місцевим органом виконавчої влади) і бути додатком до договору про приєднання. Сторонами мають узгоджуватися вихідні дані для розрахунку плати за приєднання. У разі, якщо на момент підписання договору ті чи інші вихідні дані не відомі, у цьому ж додатку до договору про приєднання зазначаються порядок та строки їх визначення.

При цьому вихідними даними щодо розрахунку остаточної вартості приєднання електроустановок замовника є розроблена та узгоджена відповідно до вимог ППЕЕМ проектна документація.

Кошти, отримані електропередавальною організацією (власником електричних мереж) за надання послуг з приєднання електроустановок замовників, обліковуються на окремому поточному рахунку та використовуються виключно на нове будівництво або реконструкцію електричних мереж від точки забезпечення потужності до точки приєднання електроустановок замовника, а також за послуги з їх приєднання.

Проектування, будівництво, реконструкція, технічне переоснащення електричних мереж електропередавальної організації (власника електричних мереж) від точки забезпечення потужності до узгодженої точки приєднання електроустановок замовника, яка може бути розташована, в тому числі, у межах земельної ділянки об'єкта замовника, виконується відповідним власником електричних мереж в терміни, визначені договором приєднання.

Оплата за розроблення відповідної документації щодо землевідведення, розроблення генерального плану забудов, проводиться за кошти місцевого органу виконавчої влади (сільської (селищної) ради).

На підставі зазначеного при дотриманні всіма сторонами вище вказаної процедури власники окремих новобудов сплачують пропорційно до заявленої потужності частку вартості приєднання і за власні кошти здійснюють внутрішньобудинкові електромонтажні роботи та додатково оплачують електропередавальній організації чи іншій спеціалізованій організації за розробку проектної документації на електропостачання будинку, придбання і встановлення засобів обліку електричної енергії та улаштування вводу від точки приєднання до щита обліку.

Заступник Головного державного інспектора України

з енергетичного нагляду В. Чернишов