Щодо здійснення технічного нагляду

(відповідно до листа Держархбудінспекції від 11.06.08 № 22/7-1588)

Відповідно до статті 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» Кабінетом Міністрів України постановою від 11.07.07 № 903 затверджено Порядок здійснення технічного нагляду під час будівництва об’єкта архітектури (далі – Порядок).

Згідно з п. 2 Порядку технічний нагляд забезпечує замовник (забудовник) протягом усього періоду будівництва об’єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва або зміни (зокрема шляхом знесення) такого об’єкта.

Відповідно до п.4 Порядку здійснення технічного нагляду особами, що працюють у проектних і будівельних організаціях, які виконують роботи на підконтрольних об’єктах архітектури, не допускається.

Як приклад, особа, яка пов’язана трудовими відносинами з організацією, що виконує функції підрядника об’єкта будівництва, не може здійснювати технічний нагляд на зазначеному об’єкті.

Норма, встановлена пунктом 4 Порядку, спрямована на забезпечення ефективного та незалежного контролю замовником відповідності будівництва проектній документації, державним будівельним стандартам, нормам і правилам, визначеній вартості робіт тощо.

При виконанні будівельних робіт, у тому числі господарським способом (поєднання в одній особі замовника, проектувальника або підрядника) для здійснення незалежного технічного нагляду слід залучати на підставі цивільно-правових угод відповідних фахівців або юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців, які мають ліцензію на здійснення господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури із зазначенням у переліку видів робіт функції з технічного нагляду.

Зазначена норма Порядку є обов’язковою і повинна враховуватися інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю при наданні дозволів на виконання будівельних робіт.