Щодо надання дозволу на виконання будівельних робіт

(відповідно до листа Держархбудінспекції від 03.06.2009 р № 22/7-3149)

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про планування і забудову територій» замовник та підрядник для одержання дозволу на виконання будівельних робіт подають до відповідної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю письмову заяву, до якої додається, у тому числі копія ліцензії на виконання функцій генпідрядника будівництва об'єкта, засвідчена в установленому законом порядку, та пропозиції щодо залучення субпідрядників.

При цьому, відповідно до ст. 838 Цивільного кодексу України підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.

Таким чином, залучення субпідрядних організацій до виконання будівельних робіт є правом, а не обов’язком підрядника.

Тобто, якщо для спорудження об’єктів залучення субпідрядних організацій не передбачається, замовник при зверненні до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю із заявою про надання дозволу на виконання будівельних робіт, зазначає у ній, що до виконання будівельних робіт субпідрядні організації залучатися не будуть.

Держархбудінспекція вважає, що інспекції державного архітектурно-будівельного контролю відповідно до поданої замовником проектної документації повинні встановити можливість або неможливість виконання підрядником згідно з наявною у нього ліцензією за будівельну діяльність усього комплексу робіт з будівництва об’єкта без залучення субпідрядних організацій.

У випадку, коли підрядник спроможний виконати будівництво об’єкта без залучення субпідрядників, дозвіл на виконання будівельних робіт може бути наданий інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю без надання підрядником копії ліцензії на виконання функцій генпідрядника будівництва об'єкта, засвідченої в установленому законом порядку та пропозиції щодо залучення субпідрядників.

Однак, якщо під час будівництва об’єкта у підрядника виникає необхідність залучення субпідрядників, він повинен отримати в установленому законом порядку ліцензію на виконання функцій генпідрядника будівництва об'єкта.