Щодо необхідності надання агрохімічного паспорта земельної ділянки для отримання дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву

Лист Державного комітету України із земельних ресурсів

від 29 квітня 2009 р. № 4887/26/4-09

Заступнику Голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Яцишиній Г. М.

У Державному комітеті України із земельних ресурсів опрацьовано лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва щодо звернення представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Івано-Франківській області стосовно надання інформації щодо необхідності надання агрохімічного паспорта земельної ділянки для отримання дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок на землях несільськогосподарського призначення. За результатами опрацювання повідомляємо таке.

Відповідно до пункту 4.2 наказу Держкомзему від 04.01.2005 № 1 "Про затвердження порядку видачі та анулювання спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.01.2005 за № 70/10350, визначено перелік документів, які додаються до заяви, на отримання дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту).

Однією із умов отримання дозволу є наявність агрохімічного паспорта земельної ділянки, що є документом, який підтверджує наявність чи відсутність родючого шару ґрунту.

Слід зазначити, що документом, який підтверджує наявність чи відсутність родючого шару ґрунту на землях сільськогосподарського призначення, є виключно агрохімічний паспорт цієї земельної ділянки.

Для визначення якісного стану земель (наявності чи відсутності родючого шару ґрунту) на землях несільськогосподарського призначення необхідно проведення ґрунтового обстеження земельної ділянки, на якій планується проведення земляних робіт, що передбачено статтею 36 Закону України "Про землеустрій". На підставі матеріалів ґрунтового обстеження територіальний орган Держземінспекції приймає рішення щодо видачі дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту).

Також, слід зазначити, що органами, які видають агрохімічні паспорти на земельні ділянки у Івано-Франківській області, є Івано-Франківський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів та якості продукції та організації, які мають відповідні ліцензії.

Щодо питання вартості робіт з виготовлення агрохімічного паспорта земельної ділянки, зазначаємо, що згідно із пунктом 1 Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених спільним наказом Державного комітету України по земельних ресурсах, Міністерством фінансів України та Міністерством економіки України від 15.06.2001 № 97/298/124, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.07.2001 за № 579/5770, визначено розміри оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, що застосовуються державними органами земельних ресурсів та рекомендовано для застосування підприємствам, організаціям, проектним інститутам, вишукувальним експедиціям, госпрозрахунковим групам та іншим підприємницьким структурам незалежно від форм власності та відомчої належності на всій території України. Виконання земельно-кадастрових робіт та надання послуг, вартість яких не встановлено вищезазначеним наказом, здійснюється за цінами, визначеними договорами.

Голова О. М. Кулініч