Щодо застосування ст. 796 Цивільного кодексу України

(у частині використання договору оренди об’єктів нерухомого майна для отримання дозволу на виконання будівельних робіт)

(відповідно до листа від 21.10.09 № 22/8-6645)

Відповідно до абзацу 3 пункту 1 статті 29 Закону України «Про планування та забудову територій» замовник для одержання дозволу на виконання будівельних робіт подає до відповідної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю письмову заяву, до якої у т.ч. додається документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або договір суперфіцію.

Згідно з частиною 1 статті 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до пункту 5 статті 126 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Згідно з статтею 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Цивільного кодексу України положення цього кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства.

Враховуючи той факт, що земельна ділянка є природним ресурсом, то положення Цивільного кодексу України повинні застосовуватись до відносин користування чужою земельною ділянкою для реконструкції лише у випадку, коли відповідні відносини не врегульовані іншими актами законодавства. Як вбачається з вище наведеного, зазначені відносини врегульовані Земельним кодексом України.

Враховуючи викладене, до зазначених правовідносин необхідно застосовувати Земельний кодекс України, у зв’язку з цим для одержання дозволу на виконання будівельних робіт, у пакеті документів необхідно надати договір оренди земельної ділянки, зареєстрований у встановленому порядку.