Як одержати дозвіл від органів СЕСКиїв, 2006Вступ

Якщо ви вирішили розпочати власну справу, вам, швидше за все, доведеться контактувати із санітарно-епідеміологічною службою, оскільки вимоги законодавства про санітарно-епідеміологічний нагляд охоплюють майже всі види господарської діяльності. Ця брошура допоможе вам розібратися у складній і заплутаній нормативній базі у сфері санітарно-епідеміологічного нагляду. Вона ознайомить вас зі змінами у законодавстві, пов'язаними із прийняттям Закону України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», розробленого Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва за підтримки проекту Міжнародної фінансової корпорації «Розвиток підприємництва в Україні». Набрання чинності даним Законом значно спростило процедуру одержання дозволів від СЕС і забезпечило створення сприятливого клімату для розвитку малого й середнього бізнесу. Зокрема відтепер видача документів дозвільного характеру в регулюється виключно законами. Тобто лише закони встановлюють:

  • Чи потрібно одержувати дозвіл;
  • Чи є дозвіл платним чи безоплатним;
  • Яким є строк прийняття рішення про видачу або відмову у видачі дозволу;
  • Що є підставою для відмови у видачі або для анулювання дозволу.

Перелік дозволів, що залишились чинними після набрання чинності Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» можна знайти на сайті Держкомпідприємництва (http://www.dkrpp.gov.ua/) або на порталі для підприємців «Власна Справа» (http://www.vlasnasprava.info/).Знання своїх прав може значно допомогти підприємцеві у взаємодії з органами санітарно-епідеміологічного нагляду й інших органів влади. Ви повинні активно відстоювати свої права під час спілкування з органами державної влади та контролюючими організаціями.

Які дозвільні документи видає Санітарно-епідеміологічно служба підприємцям та підприємствам

Документи дозвільного характеру, які підприємства отримують від СЕС- це погодження, дозволи та висновки.

  • Погодження асортименту харчових продуктів, що виробляються та реалізуються.
  • Висновок на вибір (відведення) земельної ділянки під будівництво.
  • Висновок на проект будівництва.
  • Погодження введення в експлуатацію закінчених будівництвом (реконструкцією) об'єктів або експлуатаційний дозвіл – для виробників харчових продуктів.
  • Висновок про відповідність об'єкта вимогам санітарного законодавства для одержання ліцензії.
  • Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативну документацію (НД).
  • Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на продукцію імпортного й вітчизняного виробництва тощо .

Ці документи необхідні підприємствам, які виробляють, імпортують або реалізують продукцію (зокрема, харчову продукцію), одержують земельні ділянки, ведуть будівництво або реконструкцію приміщень, відкривають медичні чи косметологічні заклади тощо.

На сьогодні розробляється і найближчим часом буде впроваджена єдина форма для певних дозвільних документів, які видаються територіальними СЕС. Йдеться наприклад про висновок СЕС про відповідність наявних приміщень та матеріально-технічної бази вимогам санітарних норм та правил (при отриманні ліцензії для окремого виду господарської діяльності), а також про висновок про дотримання вимог безпеки на об’єктах поводження з небезпечними відходами тощо1.

Які нормативні документи регулюють видачу дозволів СЕС

З набуттям чинності Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» вимоги щодо видачі дозвільних документів встановлюються виключно законами:

  • Законом України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності»2
  • Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;
  • Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів»;
  • Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Вимоги до здійснення підприємницької діяльності зазначаються також у Постановах КМУ та МОЗ, а також у санітарних правилах, розроблених МОЗ для кожного об'єкта:

  • Постанова КМУ № 1109 «Про затвердження Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні»;
  • Наказ МОЗ від 28.09.2006 р. № 647 (Додаток №__);
  • Наказ МОЗ від 14.03.2006 р. № 120 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 09.10.2000 р. № 247» (Додаток № __).
  • Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі від 16.04.1991 р.
  • Санітарні правила для підприємств громадського харчування від 19.03.1991 р.
  • Санітарні правила і норми по застосуванню харчових добавок від 23.07.1996 р.

Докладний перелік нормативних актів наведений у Додатку № ___.

Для погодження санітарного законодавства з вимогами Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» зараз готуються зміни та доповнення до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та до інших законів та підзаконних нормативних актів.

Детальну інформацію щодо вимог законодавства можна одержати в місцевих органах СЕС. Рекомендуємо активно користуватися інтернет-ресурсами, де ви зможете ознайомитися із законодавчими та нормативними документами, схемами процедур видачі дозволів, рекомендаціями підприємцям:

http://www.VlasnaSprava.info/ua/dozvilhttp://www.liga.kiev.ua/http://www.nau.kiev.ua/http://www.moz.gov.ua/ua/main/icsm/sesdocs/http://www.cses.kiev.ua/http://www.oblses.dn.ua/http://www.rada.gov.ua/

Де видають дозволи СЕС

Щоб полегшити підприємцям процедуру одержання дозволів створено регіональні дозвільні офіси та впроваджена посада адміністратора - посадової особи міськради, районної держадміністрації, яка організовує видачу дозвільних документів. Це означає, що ви можете самостійно обрати місце одержання необхідного вам дозвільного документа, тобто або звернувшись безпосередньо у санітарно-епідеміологічну станцію, або до адміністратора дозвільного офісу. І адміністратори дозвільного офісу, і представники СЕС зобов'язані консультувати підприємців з питань нормативного регулювання. Тобто вони не мають права відмовити Вам у необхідній інформації та поясненнях щодо порядку одержання дозволів СЕС.ОДЕРЖАННЯ ВИСНОВКУ ЕКСПЕРТИЗИ СЕС

Коли потрібен висновок експертизи СЕСВисновок експертизи СЕС — документ дозвільного характеру, що підтверджує відповідність об'єкта, документів або продукції існуючим нормам на підставі експертизи, здійсненої Санітарно-епідеміологічною службою.Висновок експертизи сам по собі є видом дозволу, а іноді він є підставою для видачі іншого документу, наприклад декларації виробника. Крім того, висновок санітарно-епідеміологічної експертизи може розглядатися як вид сертифікації (підтвердження безпеки, нетоксичності матеріалів).

Висновки експертизи СЕС є обов’язковими для таких видів діяльності:

  • розробка, виробництво, введення в обіг і реалізація харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів, дієтичних добавок і допоміжних матеріалів для їхньої переробки (наказ МОЗ від 09.10.06 р. № 668);
  • виробництво, введення в обіг і реалізація виробничих потужностей (споруд, приміщень, будинків, обладнання й інших засобів, включаючи транспорт), використовуваних у виробництві або обігу харчової продукції;
  • імпорт товарів і харчових продуктів в Україну;
  • відведення земельних ділянок під будівництво;
  • будівництво, реконструкція, введення в експлуатацію об'єктів різноманітного призначення;
  • виробництво та введення в обіг нових видів техніки, технологій і обладнання тощо.

Без позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи забороняється використання або функціонування відповідних об’єктів.

Одержуючи висновок експертизи СЕС, перевірте, чи містить він номер реєстрації. Адже у разі відсутності такого номера висновок вважається недійсним.

Які дозвільні документи потрібні виробникам харчової продукції

Для виробників харчових продуктів із жовтня 2005 року Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів» було введено два нових документи.Експлуатаційний дозвіл — документ на введення в дію обладнання або об'єкта виробництва та/або обігу харчових продуктів. Дозвіл видається головним санітарним лікарем оператору потужностей (об'єкта). Підставою для видачі є попередня експертизи щодо дотримання санітарних норм і технічних регламентів.

Декларація виробника — це новий документ, що видається виробником харчової продукції. Цим документом виробник підтверджує, що харчова продукція є безпечною для споживачів і відповідає вимогам санітарного законодавства. Декларація направляється головному державному санітарному лікареві України разом із повідомленням про введення харчової продукції. Підставою для видання такої декларації є попередній позитивний висновок експертизи СЕС.

Куди звертатися за експертизою СЕС

Щоб здійснити експертизу треба звернутися із заявою (Див. встановлену форму у Додатку ___) до головного лікаря або його заступника головного лікаря обласної чи міської СЕС і отримати направлення до відповідної установи. Експертизу здійснюють територіальні підрозділи санітарно-епідеміологічної служби, а також спеціалізовані науково-дослідні установи (Інститут медицини праці АМН України, Науково-дослідний інститут радіаційного захисту АТН України, Державний науково-дослідний центр проблем харчування, Інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя, Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзеєва тощо).Якщо на об’єкт експертизи відсутні санітарні норми, нормативні документи або коли йдеться про нові продукти, продаж харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, про функціональні продукти, дієтичні та харчові добавки, а також у складних випадках треба звертатися до Департаменту Держсанепідемнагляду МОЗ України. Головний державний санітарний лікар України створить спеціальну комісію для проведення експертизи.

Які документи необхідні для експертизи СЕС

Виконавцеві робіт з експертизи заявник подає направлення, копію заяви та матеріали чи зразки, які потрібні для проведення експертизи.Коли здійснюється експертиза документації, то подається оригінал або його копія, завірена печаткою заявника та переклад українською мовою (якщо документи викладені не державною мовою). Вичерпний перелік документів міститься у Порядку, затвердженому наказом МОЗ від 14.03.2006 р. № 120 (Див.№№ 2, 3, 4 до Наказу).Якщо потрібен додатковий аналіз, то виконавці експертизи можуть вимагати від заявника додаткові документи та матеріали. Кількість зразків та маса проб визначаються відповідними нормативними документами, а за їх відсутності — за аналогією з нормативними документами.

При ввезенні нових хімічних та біологічних речовин, сировини чи сполук, призначених до виробництва та використання дозвільна процедура є більш складною. Перед експертизою СЕС ї необхідно зареєструвати у Комітеті з питань гігієнічного регламентування МОЗ України або здійснити гігієнічну регламентацію.

 

Які документи регулюють процедуру експертизи СЕС

Порядок проведення санітарно-епідеміологічної експертизи регулюється:

  • Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;
  • Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів»;
  • «Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи», затверджений Наказом МОЗ України № 247 від 09.10.2000 р. зі змінами, затвердженими Наказом МОЗ від 14.03.2006 р. № 120 (Додаток № __)3.

Пояснення. Найближчим часом буде розроблено та прийнято нову постанову про порядок експертизи. Прийнятий 06.09.2005 р. Закон «Про безпечність та якість харчових продуктів» установив необхідність прийняття Кабінетом Міністрів України такого документу.

Слід зазначити, що існуюча процедура експертизи має суттєві недоліки. Так, після затвердження висновку експертизи необхідна його реєстрація у «реєстрі державної санітарно-епідеміологічної служби України». Проте районні СЕС не мають технічних можливостей для цього.

Скільки триває експертиза СЕСТермін проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи становить 30 діб із дати подання усіх документів виконавцям експертизи. У цей термін не включається час на додаткові дослідження та час, необхідний заявникові для усунення зауважень. Про необхідність додаткових досліджень виконавець повідомляє заявника письмово. Такий лист є підставою для подовження терміну проведення експертизи.

Скільки коштує експертиза СЕСВисновок експертизи видається безкоштовно, проте послуги з дослідження зразків та матеріалів, вивчення документації є платними. Розцінки на ці види послуг встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 р. № 662 (Додаток №__). Радимо просити кошторис робіт та користуватися вказаною Постановою, щоб перевіряти виставлені рахунки.

Який термін дії висновку експертизи СЕСВисновок експертизи є чинним протягом терміну дії нормативного документа, прийнятого в установленому порядку на цей об’єкт експертизи (продукцію). Для продукції імпортного виробництва, на яку відсутні нормативні документи, висновок видається на п‘ять років.Термін дії висновку санітарно-епідеміологічної експертизи визначається експертами СЕС залежно від виду об'єкта експертизи, характеристик продукції та відповідно до чинного законодавства.Приклад 1. Термін дії висновку експертизи на виробництво пельменівТехнологічний процес має бути регламентований нормативними документами — ТУ, ДСТУ. Залежно від конкретного випадку, у ТУ або ДСТУ можуть бути зазначені терміни/частота проведення санітарно-епідеміологічної експертизи продукції (пельменів). Експерт, що проводить санітарно-епідеміологічну експертизу, керується даними нормативної документації при визначенні терміну дії висновку санітарно-епідеміологічної експертизи.

Приклад 2. Термін дії висновку експертизи на імпортовану продукцію, що не виробляється в Україні Оскільки аналогів продукції в Україні не існує, відсутня і відповідна нормативна документація для даної продукції. Термін дії висновку санітарно-епідеміологічної експертизи визначається терміном дії контракту, на підставі якого вона імпортується, але не може перевищувати 5-ти років. Тобто експертиза продукції повинна проводитися при укладенні нового контракту на імпорт не рідше одного разу на 5 років.