МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 15 липня 1997 року N 213

Про затвердження Державних санітарно-гігієнічних нормативів "Тимчасові МДР вмісту смоли та нікотину в сигаретах"

Відповідно до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" наказую:

1. Затвердити Державні санітарно-гігієнічні нормативи "Тимчасові максимально допустимі рівні (МДР) вмісту смоли (конденсату) та нікотину в сигаретах".

2. Всім міністерствам та відомствам, керівникам державних, кооперативних, колективних та приватних підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, а також посадовим особам та громадянам України, інвесторам - громадянам інших держав прийняти вказані Державні санітарно-гігієнічні нормативи до керівництва та виконання.

3. Заступникам Головного державного санітарного лікаря України, головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту, водних басейнів, залізниць, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Національної гвардії України, Служби безпеки України прийняти указані Державні санітарно-гігієнічні нормативи "Тимчасові МДР вмісту смоли та нікотину в сигаретах" до керівництва та виконання.

Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Головний державний

санітарний лікар України,

перший заступник Міністра 

 

 

Л. С. Некрасова 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом МОЗ України

від 15 липня 1997 р. N 213 

ТИМЧАСОВІ

МАКСИМАЛЬНО ДОПУСТИМІ РІВНІ (МДР) ВМІСТУ СМОЛИ (КОНДЕНСАТУ) ТА НІКОТИНУ В СИГАРЕТАХ

TEMPORARI

MAXIMUM ALLOWABLE LEVELS (MAL) OF TAR AND NICOTINE IN CIGARETTS

З метою охорони здоров'я громадян і забезпечення належного стану навколишнього виробничого та природного середовища в Україні встановлюються державні санітарні правила, норми, гігієнічні нормативи та регламенти - система науково обгрунтованих обмежень застосування (використання) потенційно небезпечних факторів штучного чи природного походження.

Державні санітарно-гігієнічні нормативи (ДСГН) вмісту смоли та нікотину встановлюють максимально допустимі рівні (МДР) смоли та нікотину в сигаретах, які реалізуються в Україні.

Смола-конденсат* (К) 

15*** 

Нікотин** (Н) 

1,3**** 

Примітка:

* Смола-конденсат (К) - сухий безнікотиновий конденсат диму.

** Нікотин (Н) - алкалоїдвміщуючі сухі конденсати.

*** Для сигарет вітчизняного виробництва без фільтру встановлюється МДР смоли-конденсату (К) - 22 мг у димі однієї сиг.

**** Для сигарет вітчизняного виробництва без фільтру встановлюється МДР нікотину (Н) - 1,5 мг у димі однієї сиг. 

Наведені тимчасові МДР не поширюються на сигарети, які вироблені в Україні або завезені до України до введення в дію державних санітарно-гігієнічних нормативів "Тимчасові максимально допустимі рівні вмісту смоли (конденсату) та нікотину в сигаретах".

Аналітичне визначення вмісту смоли конденсату (К) та нікотину (Н) в димі стандартно прокурених сигарет здійснюється у атестованих МОЗ України лабораторіях за методами:

- ISO 8243-1991. (ГОСТ 30039-93). Сигарети. Відбір проб.