МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Н А К А З

___21/10/2005_________ Київ №__545__________

Про затвердження методичних вказівок “Оцінка канцерогенного ризику для здоровיя населення від споживання хлорованої питної води”

У відповідності до вимог статтей 9 і 18 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та з метою науково-методичного забезпечення діяльності державної санітарно-епідеміологічної служби з питань проведення гігієнічної регламентації небезпечних факторів

НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити методичні вказівки “Оцінка канцерогенного ризику для здоровיя населення від споживання хлорованої питної води”(додаються).
  2. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров’я України методичні вказівки довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в установленому порядку.
  3. Контроль за виконанням наказу покласти на директора Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров’я України Пономаренка А.М.

Заступник Міністра С.П. Бережнов

Директор Департаменту державногосанітарно-епідеміологічного нагляду А.М. Пономаренко

В.о. начальника Юридичного управлінняО.П. Ковальчук

Начальник Управління справамиО.В. Білий

Реєстр розсилки:

До справи – 1

ДДСЕН – 1

Виконавець:

Омельчук 2539484

"ЗАТВЕРДЖЕНО"

Додаток 2

до методичних вказівок

“Оцінка канцерогенного

ризику для здоров’я населення

від споживання хлорованої

питної води”

Приклад розрахункового визначення канцерогенного ризику, пов’язаного із забрудненням питної води хлорорганічними сполуками

Для практичного використання системи оцінки ризику використовують, як правило, лінійну модель (формули 1,2).

Рівень ХОС, зокрема хлороформу, доля якого складає 70-90 % від їх загальної кількості, у питній воді залежить від багатьох факторів, провідним з яких є кількість хлору, що вводиться в процесі водопідготовки для очищення та знезараження. Похідними для утворення хлороформу та інших ХОС є органічні сполуки природного (гумінові та фульвокислоти) та техногенного походження (ароматичні й аліфатичні вуглеводні, дифеніли, нафталін, пестициди тощо), що містяться у необробленій воді. Різний вміст похідних екзогенного синтезу ХОС обумовлює різний рівень забруднення питної води хлороформом.

Для прикладу, використовуючи величину канцерогенного потенціалу (табл.1), розрахуємо ризик дії хлороформу, який міститься у питній воді у концентрації 0,3 мг/л, з використанням наведеної вище методики UA EPA.

Таблиця 1 - Стандартні критерії розрахунку канцерогенного ризику, пов’язаного із забрудненням води хлорорганічними сполуками

Величина

потенціалу

ризику

Хімічні сполуки

хлороформ

трихлоретилен

чотири- хлористий вуглець

Дибромхлор-метан

Канцерогенний потенціал пер-орального ри-зику,[мг/кг– доба]-1

0,031

0,0153

0,15

0,094

В основу розрахунку покладаються такі вимоги:

- ризик визначається з огляду на щоденне споживання води з даною концентрацією хлороформу протягом всього життя людини;

- існують дані щодо канцерогенного потенціалу сполуки;

- середньодобове споживання води становить 3 дм3;

- середня вага людини - 70 кг;

- розрахований ризик є кумулятивним за 70 років (середня тривалість життя).

Таким чином, середньодобова доза (СДД) хлороформу, що надходить в організм з питною водою, складає:

СДД = (3 дм3 . 0,3 мг/дм3) : 70 кг = 0,0128 мг/кг

Тоді Ризик = 0,031 · 0,0128 = 0,0003968

Це означає, що за вживання протягом життя питної води із вмістом хлороформу 0,3 мг/дм3 можна очікувати розвиток 397 додаткових випадків захворювання на рак у когорті населення чисельністю 1 млн. (397 ·10-6 ) .

Таким же чином можна розрахувати канцерогенний ризик дії інших сполук.

Використовуючи такі розрахунки, ми розробили критеріальні шкали для тих хлорвмісних сполук, які регламентуються вимогами ДСанПіН і рекомендуються для практичного використання (рис.1-4).

При необхідності визначення ризику за рахунок дії комбінації цих речовин, загальний ризик буде дорівнювати сумі ризиків окремих сполук:

РизикΣ n = Σ ризик іn

Запропоновані підходи дозволяють визначати не тільки ступінь небезпеки існуючого стану забруднення питної води для здоров’я населення, а й оцінювати ефективність заходів щодо зменшення рівня вмісту шкідливих речовин у воді за показниками кількості попереджених захворювань на злоякісні новоутворення у даному регіоні (місті, районі, області).