Щодо прийняття в експлуатацію самочинно збудованих об’єктів

Прийняття в експлуатацію на сьогодні регулюється Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 р. № 1243.

Законодавством не передбачено прийняття в експлуатацію самочинно збудованих об’єктів нерухомого майна, право власності на яке визнано в судовому порядку.

Проте, визнання права власності на об’єкти нерухомого майна в судовому порядку не позбавляє таких об’єктів статусу самочинного будівництва і тягне за собою відповідальність, передбачену Законом України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

для зняття статусу самочинного будівництва замовнику (забудовнику) необхідно здійснити передбачений законодавством комплекс заходів, а саме: оформити правовстановлюючі документи на земельну ділянку під уже збудований об’єкт, розробити проект, погодити і затвердити його у встановленому порядку, отримати дозвіл інспекції держархбудконтролю на проведення будівельних робіт і ввести в експлуатацію актом державної приймальної комісії.

У разі виявлення випадків проведення будівельних робіт без дозволу на їх виконання, інспекції держархбудконтролю зобов’язані зупиняти такі роботи до отримання дозволу на виконання будівельних робіт і притягувати до відповідальності осіб, винних у здійсненні будівництва без зазначеного дозволу.

(За матеріалами сайту www.dabi.gov.ua)