Щодо надання роз’яснень стосовно функцій замовника будівництва

Відповідно до законодавства України замовником є особа, яка за дорученням інвестора або інвестора-забудовника залучає підрядника для виконання робіт з будівництва об’єкта, укладає з ним договір підряду, контролює хід будівництва, здійснює технічний нагляд, проводить розрахунки, приймає закінчені роботи та здає об’єкт в експлуатацію. Зазначені функції і є основними функціями замовника будівництва.

Питання укладення договорів будівельного підряду регулюються на сьогодні Цивільним та Господарським кодексами України, а також постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 "Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві". Цими документами визначено основні завдання, функції, права, обов’язки, відповідальність сторін договору, інші умови.

Також зазначено, що для визначення функцій замовника, у разі укладення договору будівельного підряду можна керуватися положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 06.09.2000 № 1401 "Про затвердження Типового положення про управління капітального будівництва обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації".

Надруковано:

“Інформаційний бюлетень Мінбуду”, №8, серпень, 2006 р., К.: “Укрархбудінформ”