МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

НАКАЗ

від 2 червня 2008 року N 428

Про затвердження Керівництва зі зберігання засобів радіаційного, хімічного, біологічного захисту в підрозділах та на складах МНС

У зв'язку з проведенням заходів реформування військ Цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту та з метою приведення до єдиних норм, порядку та правил зберігання засобів радіаційного, хімічного, біологічного захисту (далі - РХБЗ) у системі МНС наказую:

1. Затвердити Керівництво зі зберігання засобів радіаційного, хімічного, біологічного захисту в підрозділах та на складах МНС (далі - Керівництво).

2. Керівникам ГУ (У) МНС в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, навчальних закладів, аварійно-рятувальних (спеціальних) загонів, спецформувань Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, а також підприємств, установ та закладів системи МНС.

2.1. Забезпечити вивчення і безумовне виконання вимог Керівництва в підрозділах та на складах МНС посадовими особами, які відповідають за зберігання та експлуатацію ЗРХБЗ.

2.2. Забезпечити необхідною кількістю примірників Керівництва кожний підпорядкований підрозділ.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Баранчука В. М.

 

Міністр 

В. Шандра 

 

Керівництво зі зберігання засобів радіаційного, хімічного, біологічного захисту в підрозділах та на складах МНС  

Це Керівництво визначає організацію зберігання засобів РХБ захисту в підрозділах та на складах МНС України.

У Керівництві висловлені вимоги щодо забезпечення збереження, справності і постійній готовності до використання за призначенням засобів РХБ захисту, що знаходяться на зберіганні, визначені обов'язки посадових осіб, приведені довідкові дані, які необхідні при організації зберігання.  

РОЗДІЛ 1ЗБЕРІГАННЯ ЗАСОБІВ РАДІАЦІЙНОГО, ХІМІЧНОГО, БІОЛОГІЧНОГО ЗАХИСТУ

1. Загальні положення

1. Зберігання засобів РХБ захисту1 (ЗРХБЗ) у підрозділах та на складах МНС організовується і здійснюється відповідно до вимог цього Керівництва і експлуатаційної документації на конкретні зразки.

____________1 Надалі під засобами радіаційного, хімічного, біологічного захисту (ЗРХБЗ) слід розуміти спеціальну техніку та засоби радіаційного, хімічного, біологічного захисту.

При зберіганні спеціальних машин РХБ захисту разом з вимогами цього Керівництва повинні виконуватися також вимоги інших керівних документів, що стосується засобів рухомості, засобів зв'язку та інших комплектуючих виробів.

2. Зберігання ЗРХБЗ є одним з етапів експлуатації і полягає в утримуванні в місцях зберігання2 справного, законсервованого ЗРХБЗ з дотриманням умов, що забезпечують його збереження і готовність до видачі підрозділам.

____________2 Під місцями зберігання розуміються усі види сховищ, навіси та відкриті майданчики.

3. Зберігання ЗРХБЗ включає:

підготовку до зберігання, яка передбачає перевірку ЗРХБЗ з кількості і технічного (якісного) стану з усуненням виявлених недоліків, технічне та метрологічне обслуговування, консервацію із застосуванням встановлених засобів і методів;

підготовку місць зберігання, забезпечення і підтримку в них необхідних умов (температури, вологості і тощо);

розміщення ЗРХБЗ у місцях зберігання з урахуванням вимог до укриття і умов зберігання;

утримання ЗРХБЗ у місцях зберігання, що передбачає проведення у встановлені терміни оглядів, випробувань, контрольних перевірок, технічного обслуговування з усуненням виявлених несправностей і недоліків, зокрема комплексного технічного обслуговування і опробування спеціальних машин РХБ захисту, оновлення запасів ЗРХБЗ і комплектуючих елементів з обмеженими гарантійними термінами придатності, переконсервації, технічного огляду ємностей і балонів, що працюють під тиском, повірок (атестації) засобів вимірювань та інших робіт.

4. Консервація полягає в здійсненні комплексу передбачених експлуатаційною документацією технічних заходів, направлених на захист ЗРХБЗ від корозії, старіння і біологічних пошкоджень, шляхом зменшення або виключення дії навколишнього середовища.

5. На зберігання ставляться (закладаються) тільки придатні зразки ЗРХБЗ, першої і другої категорій, повністю укомплектовані і справні. Забороняється ставити на зберігання зразки ЗРХБЗ, на яких не виконано повного обсягу робіт з технічного обслуговування і консервації.

6. На всі зразки ЗРХБЗ встановлюються і вносяться заводом-виробником у формуляри і паспорти гарантійні зобов'язання. Показником гарантійних зобов'язань є гарантійний термін або гарантійне напрацювання. Гарантійний термін - це загальна календарна тривалість зберігання і транспортування ЗРХБЗ в стані поставки (упаковка і консервація заводу-виробника) і безпосереднього використання, протягом якої завод-виробник гарантує відповідність якості ЗРХБЗ встановленим вимогам.

Гарантійний термін зберігання - це тривалість зберігання і транспортування ЗРХБЗ у стані поставки (упаковка і консервація виробника), протягом якого завод-виробник гарантує відповідність якості продукції встановленим вимогам.

Гарантійний термін придатності - це календарний термін, що обмежує використання зразка ЗРХБЗ за призначенням, протягом якого завод-виробник гарантує відповідність якості продукції встановленим вимогам.

Закінчення гарантійного терміну (окрім гарантійного терміну придатності) не є підставою для переведення зразка в нижчу категорію або для списання.

Зразки ЗРХБЗ, на які встановлені гарантійні терміни придатності, після закінчення цього терміну списуються, переводяться в категорію навчальних або знищуються відповідно до вказівок інструкції з їх експлуатації.

7. Основні вимоги до зберігання засобів, техніки і майна, зокрема до зберігання ЗРХБЗ непорушних запасів, а також виробів, що мають гриф секретності, викладені в постановах Кабінету Міністрів України, наказах і директивах МНС України, інструкціях і нормах, положеннях і керівництвах.

8. Зберігання отруйних технічних речовин (діхлоретан, хлорпікрин, навчальні імітаційні рецептури тощо) здійснюється відповідно до вимог інструкцій і цього Керівництва.

9. Посадові особи, відповідальні за зберігання ЗРХБЗ, повинні знати і суворо виконувати вимоги цього Керівництва, експлуатаційної документації, а також наказів і директив із зберігання озброєння, техніки і майна, зокрема ЗРХБЗ. Вони несуть відповідальність за технічний стан і збереження ЗРХБЗ. Обов'язки посадових осіб із зберігання ЗРХБЗ приведені в додатку 1.

10. Протипожежна охорона у підрозділах та на складах МНС організовується відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в Україні, наказів, директив та вказівок МНС України (додаток 2).

11. Охорона в підрозділах та на складах МНС здійснюється відповідно до вимог наказу МНС від 10.03.2005 N 82 "Про затвердження Положення про воєнізовану охорону МНС України, Інструкції з організації та несення служби воєнізованою охороною на об'єктах МНС України та Програми підготовки особового складу воєнізованої охорони". Начальники підрозділів та складів повинні постійно піклуватися про впровадження і удосконалення технічних засобів охоронної і пожежної сигналізації.

2. Умови зберігання

12. Під умовами зберігання ЗРХБЗ розуміють місця його розміщення і сукупність кліматичних і біологічних чинників, що впливають на упаковані і законсервовані вироби.

13. Основними кліматичними і біологічними чинниками, що впливають на ЗРХБЗ при зберіганні, є температура і вологість повітря, волога, яка конденсується (роса, туман, іній), корозійно-активні агенти забрудненого повітря, сонячна радіація, опади (дощ, сніг, град), вітер, цвілеві грибки, бактерії, комахи, гризуни, птахи.

14. Оптимальними умовами зберігання3 ЗРХБЗ є:

____________3 Для окремих видів ЗРХБЗ залежно від їх конструктивних особливостей оптимальні умови можуть відрізнятися і указуватися в експлуатаційній документації

температура навколишнього середовища від +5 до +15° С;

перепад температури не більше 5° С за добу;

відносна вологість повітря 40 - 55 %;

відсутність опадів і конденсації вологи;

відсутність прямої сонячної радіації;

відсутність у повітрі пилу, піску і корозійно-активних агентів;

відсутність біологічних чинників, які впливають на ОРХБЗ (додаток 3).

15. У сховищах повинні контролюватися температура і вологість повітря. Для здійснення контролю кожне опалювальне і одне з кожної групи однотипних неопалюваних сховищ обладнуються стаціонарними або переносними приладами для вимірювання температури і відносної вологості повітря.

Прилади встановлюються на висоті від підлоги і не ближче від дверей, вентиляційних отворів і опалювальних пристроїв. Визначення температури і відносної вологості повітря проводиться щодня з 9 до 10 год. і з 15 до 16 год. за місцевим часом. Отримані дані реєструються в журналі реєстрації температури і вологості повітря в сховищі (додаток 4).

16. В опалюваних сховищах повинні підтримуватися оптимальні умови зберігання ЗРХБЗ. Допускається короткочасне підвищення відносної вологості повітря до 80 %. Добовий перепад температури не повинен перевищувати 5° C.

17. При відносній вологості повітря в сховищах більше 60 % вони повинні провітрюватися в суху погоду, при швидкості вітру не більше 5 м/с і відносній вологості повітря нижче, ніж у сховищах.

Для провітрювання сховищ відкриваються ворота (двері), кватирки, вентиляційні труби, люки або включається вентиляція. При провітрюванні повинна забезпечуватися швидка зміна повітря, але без різкої зміни температури в приміщеннях.

3. Вимоги до місць зберігання

18. Місця зберігання готуються і обладнуються з урахуванням вимог захисту від зброї масового ураження та наслідків аварій техногенного характеру, вибухо- і пожежобезпеки і забезпечення максимального обсягу навантажувально-розвантажувальних робіт з широким використанням засобів механізації.

Для обладнання місць зберігання використовуються ділянки місцевості, які мають природне маскування від повітряного і наземного спостереження, природну вентиляцію з різних напрямів, не прилеглі до боліт і до території промислових підприємств, що забруднюють повітря корозійно-активними агентами, не затоплювані паводковими і зливовими водами, з мінімальним випаданням роси. Місця зберігання повинні розташовуватися в безпосередній близькості від під'їзних шляхів, джерел електроенергії і води.

Розміщення місць зберігання і інших об'єктів повинне проводитися в суворій відповідності з генеральним планом, затвердженим в установленому порядку.

19. Класифікація місць зберігання і їх характеристика приведені в табл. 1.

Таблиця 1

Класифікація місць зберігання

Місце зберігання 

Характеристика місця зберігання 

Відкритий майданчик 

Відкрита ділянка території, обладнана для зберігання ЗРХБЗ, але яка не забезпечує їх захист від впливу навколишнього середовища 

Навіс 

Споруда напівзакритого типу (дах на опорах), яка захищає ЗРХБЗ від прямого впливу опадів і частково від сонячної радіації 

Неопалюване сховище 

Споруда, обладнана для зберігання ЗРХБЗ і яка забезпечує його захист від атмосферних опадів, сонячної радіації, пилу, піску, вітру, різких перепадів температури і вологості повітря 

Опалюване сховище 

Споруда, обладнана системами опалювання і вентиляції для підтримки температури і відносної вологості повітря в заданих межах, і яка забезпечує захист ЗРХБЗ від впливу атмосферних опадів, вітру, пилу, піску, сонячної радіації і різких перепадів температури 

20. Відкриті майданчики обладнуються у сухих незатоплюваних місцях, віддалених від будівель і споруд на відстань, що забезпечує пожежну безпеку.

Вони повинні мати тверде покриття з бетону або асфальту по всій території або на ділянках розміщення ЗРХБЗ. Покриття повинне витримувати тиск не менше 5 кгс/см2.

Відкриті майданчики повинні розташовуватися на ділянці місцевості з незначним загальним схилом (від 2 до 3°) природного рельєфу і мати рівень поверхні майданчика вище рівня ґрунтових вод не менше, ніж на .

Майданчик повинен бути прямокутним і розташований, по можливості, короткою стороною у напрямку домінуючих вітрів. Навколо майданчика встановлюється огорожа, вириваються канави (кювети) для водовідведень і обладнуються ворота, що замикаються. Кількість воріт і під'їзні шляхи повинні забезпечувати можливість виїзду техніки з причепами, що зберігається у рядах, без маневрування. Територія відкритого майданчика і місцевість навколо нього на відстані не менше , а також канави для водовідведення повинні періодично очищатися від рослинності.

21. Навіси можуть бути без обшивки стін або з обшивкою стін з однієї, двох і трьох сторін. Навіси доцільно розташовувати на місцевості з орієнтуванням короткою або закритою стороною у напрямку домінуючих вітрів.

Підлоги навісів повинні мати схил від середини до країв від 1 до 2°. При піднятті підлоги над поверхнею землі менше, ніж на навколо навісів повинні виконуватися канави водовідведень (кювети).

Дерев'яні конструкції навісів повинні оброблятися вогнезахисним складом, а місця їх зіткнення з ґрунтом - антисептикою.

22. Неопалювані і опалювані сховища повинні забезпечувати підтримку необхідних умов для даного виду ЗРХБЗ, зручність розміщення ЗРХБЗ і проведення оглядів, швидкість прийому, видачі, евакуації ЗРХБЗ і максимального використання засобів механізації навантажувально-розвантажувальних робіт.