МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

N 212

18.04.2008

м.Київ

Про затвердження Методичних вказівок для медичних працівників кабінетів (пунктів) щеплень, виїзних (тимчасових) та мобільних бригад

З метою забезпечення організації та проведення додаткової імунізації проти кору та краснухи, проведення безпечної імунізації та відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2008 р. №348 "Про затвердження плану заходів з проведення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи на 2008 рік"

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Методичні вказівки для медичних працівників кабінетів (пунктів) щеплень, виїзних (тимчасових) та мобільних бригад (додається).

2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам головних управлінь охорони здоров'я Дніпропетровської, Львівської, Харківської, Головного управління охорони здоров'я та медицини катастроф Черкаської, управління охорони здоров'я та курортів Вінницької, управління охорони здоров'я та медицини катастроф Одеської, управлінь охорони здоров'я обласних державних адміністрацій, Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити підготовку медичних працівників, які залучаються до проведення щеплень, відповідно до вимог, викладених у вищевказаних Методичних вказівках.

3. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного та повітряного транспорту забезпечити санітарно-епідеміологічний нагляд у пунктах щеплень в період проведення додаткової імунізації.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра - головного державного санітарного лікаря України Проданчука М.Г.

 

Міністр

В.М.Князевич

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ Міністерства охорони здоров‘я України

від 18.04.2008 № 212

Методичні вказівки

для медичних працівників кабінетів щеплень (пунктів), виїзних (тимчасових) і мобільних бригад

Кір належить до одного з найконтагіозніших захворювань, відомих на сьогодні. При інфікуванні вірусом кору хворіють всі неімунізовані та ті особи, які раніше не хворіли. Щороку у світі реєструють понад 30 мільйонів випадків захворювання на кір.

За даними ВООЗ, за період з 2000 по 2005 роки в ході додаткових заходів з імунізації вакциновано проти кору більше 360 мільйонів людей. Крім того, ці заходи сприяли покращанню організації і проведенню рутинної імунізації та значному скороченню глобальної смертності від кору.

У цілому з 1999 по 2005 роки смертність від кору знизилась на 60%. Зазвичай люди помирають не безпосередньо від кору, а від його ускладнень. Найчастіше ускладнення бувають у дорослих людей у віці 20 років і старше.

У зв’язку з процесом глобальної ліквідації поліомієліту та успіхами з елімінації кору на Американському континенті ВООЗ поставлено завдання елімінації кору в Європейському регіоні до 2010 року. Це передбачає сертифікацію кожної країни, у т.ч. України як території, вільної від кору, до 2010 року.

В Україні під час епідемічного підйому кору тільки у 2006 році зареєстровано 42724 випадки, що становить 90,7 на 100 тис. населення. Найінтенсивніший епідемічний процес відбувався серед осіб у вікових групах: 15-19 років – 12526 випадків (350,6 на 100 тис. нас.); 20-29 років – 14994 випадки (207,1 на 100 тис. нас.); серед дітей до 1 року – 1814 випадків (429,0 на 100 тис. нас.), що, безумовно. вказує на відсутність захисного рівня імунітету до кору у жінок фертильного віку.

Таким чином, в Україні зростає значна кількість осіб, сприйнятливих до кору, переважно у віці 16-29 років. Європейське Регіональне бюро ВООЗ, Центр з контролю за захворюваністю США і Європейський центр з контролю за захворюваністю спільно з Міністерством охорони здоров’я України ухвалили рішення щодо проведення додаткової імунізації проти кору і краснухи населення у віці 16-29 років.

Додаткова імунізація проти кору і краснухи проводитиметься у квітні–листопаді 2008 року з використанням комбінованої вакцини (ККВ).

Імунізація проти краснухи спрямована у першу чергу на захист здоров’я майбутніх дітей - попередження випадків синдрому вродженої краснухи. Імунізація великих груп населення, незалежно від статі, різко знизить циркуляцію вірусу краснухи і, таким чином, знизить ризик інфікування цією інфекцією багатьох жінок.

Під час днів додаткової імунізації проти кору і краснухи необхідно також користуватись (крім цих Методичних вказівок) наступними нормативними документами:

Наказом МОЗ України від 03.02.2006 № 48 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів».

Інструкцією з профілактики внутрішньолікарняного та професійного зараження ВІЛ-інфекцією, затвердженою наказом МОЗ України від 25.05.2000 №120.

Наказом МОЗ України від 03.07.2006 №432 "Про затвердження протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю "Алергологія".

Наказом МОЗ України від 22.10.1993 № 223 «Про збір, знезараження та здачу використаних медичних виробів одноразового застосування із пластичних мас».

1. Організація роботи пункту щеплЕНЬ

На період проведення додаткової імунізації проти кору і краснухи пункти щеплень розміщають на базі медичних закладів, де є холодильники і можливе зберігання місячного запасу вакцин (постійні); у спеціально виділених приміщеннях у школах, ПТУ, коледжах, ВУЗах, військових частинах, закладах МВС) і т.п. – (тимчасові). Всі пункти щеплень (крім тих, що розміщені у навчальних закладах) мають обслуговувати населення шість днів на тиждень у зручний для населення час.

Оснащення і проведення вакцинації на постійних пунктах щеплень має відповідати Положенню про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженому наказом МОЗ України від 03.02.2006 №48.

На тимчасовому пункті щеплень як мінімум має бути наступне:

раковина або умивальник, мило, антисептик для обробки шкіри рук (при відсутності централізованого водопостачання має бути забезпечений запас чистої води, встановлені ручні умивальники);

стіл і стільці для членів щеплювальної бригади і реєстратора;

стіл для розміщення витратних матеріалів (вата, шприці, спирт, сумка-холодильник з вакциною, термометри), краще столик маніпуляційний або звичайний стіл з гігієнічним покриттям або накритий поліетиленовою плівкою;

бажано мати медичну кушетку;

холодильник (або термоконтейнер і дві сумки-холодильники з набором холодових елементів);

необхідну кількість доз вакцини і розчинника, достатню кількість самоблокуючих шприців (СБ-шприців) для проведення щеплень, одноразових шприців 5,0 мл і голок для розведення вакцини;

аптечка невідкладної допомоги (з набором протишокових засобів);

інструкція для надання невідкладної допомоги при анафілактичному шоці;

бікси із стерильними ватними кульками, стерильні медичні рукавички, пінцети, флакони з 70% спиртом;

коробки для безпечної утилізації шприців (далі - КБУ), голки, ватні тампони, порожні флакони від вакцини;

набір інструкцій та настанов, поіменні списки контингенту , що підлягає імунізації, бланки термінових повідомлень ф.058/о «Про інфекційне захворювання, харчове, гостре інфекційне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення» (заповнюється у випадку розвитку незвичної поствакцинальної реакції (ПВР) або підозри на поствакцинальне ускладнення (ПВУ) і направляються у територіальну СЕС);

довідку про проходження відповідного навчання з теорії імунізації та техніки проведення щеплень ККВ;

інвентар для прибирання, миючі засоби;

наочні матеріали для проведення соціальної мобілізації, ручки, олівці, папір.

Обов’язки працівників бригади, які проводять щеплення

Щодня перед початком роботи необхідно підготувати приміщення пункту щеплення:

перевірити умови для гігієнічної обробки рук;

перевірити кількість необхідного обладнання, запаси вакцини і розчинника, стерильних та самоблокуючих шприців і т.п.;

підготувати стіл: розмістити сумку-холодильник з вакциною, вату, флакон зі спиртом, шприці, коробку для безпечної утилізації;

підготувати стіл для реєстраторів, списки осіб, які підлягають щепленню;

організувати потік осіб для щеплень, що попереджує значне скопичення людей, які прийшли на щеплення.

Обов‘язки лікаря (фельдшера) пункту щеплень:

зібрати анамнез про можливість вагітності у жінок;

не допускати до вакцинації вагітних жінок;

радити жінкам утриматись від вагітності протягом двох місяців після вакцинації цією вакциною;

наявність протипоказань, в анамнезі відомостей про анафілаксії та інші важкі реакції на компоненти вакцини;

надавати роз’яснення про можливі реакції на щеплення протягом декількох днів після вакцинації;

радити пацієнту протягом 30 хвилин після вакцинації знаходитись у межах пункту щеплень або ЛПЗ;

надавати екстрену медичну допомогу у випадку виникнення незвичних реакцій або ускладнень (запаморочення, шок та ін.);

вимірювати температуру;

відповідати за наявність необхідної кількості вакцини і витратних матеріалів;

контролювати і відповідати за дотриманням правил безпечної практики імунізації;

контролювати і відповідати за правильну реєстрацію виконаних щеплень;

готувати щоденні звіти про кількість здійснених щеплень, поствакцинальних реакций і ускладнень і передавати їх в ЛПЗ;

у разі необхідності видавати відповідну довідку про щеплення, де вказувати: назву вакцини, дозу, серію, контрольний номер, дату, підпис, печатку/штамп ЛПЗ або лікаря;

у разі відмови від щеплення оформляти документально;

по завершенні роботи щоденно передавати інформацію про кількість виконаних щеплень в ЛПЗ (по телефону або іншим способом).

Обов‘язки медичної сестри–вакцинатора:

підготувати робоче місце;

відповідати за правильне зберігання вакцини і розчинника протягом додаткової імунізації;

відповідати за безпечність проведення ін’єкцій;

відповідати за розведення вакцини і її використання під час робочого дня;

набирати розведену вакцину в СБ-шприц лише тоді, коли пацієнт готовий до отримання щеплення;

робити глибоку підшкірну ін’єкцію в ділянку дельтоподібного м’яза;

знищувати залишки розведеної вакцини через 6 годин після розведення і завжди в кінці робочого дня;

викидати відразу після ін’єкції використані шприци, флакони і ватні тампони у коробки для безпечної утилізації і шприців (КБУ);

після заповнення закрити клапан КБУ і помістити у спеціально виділене місце для утилізації або транспортування;

організувати транспортування заповненої КБУ до місця централізованого збору або утилізацію у встановленому порядку;

надавати невідкладну екстрену медичну допомогу у випадку необхідності.

В обв’язки реєстратора входить заповнення відповідної документації.

Реєстратор

знаходить у списку прізвище та ім’я щеплюваного, відмічає дату, серію вакцини, у випадку необхідності, заповнює довідку про отримане щеплення (окремим цільовим групам: біженці, мігранти та ін.);

якщо на щеплення приходять особи відповідних цільових груп, яких немає у списку, реєструє їх.

2. Безпечна практика імунізації

Безпечна практика імунізації – це політика і практика охорони здоров’я, що стосується питань використання безпечних та ефективних вакцин, правильного зберігання вакцин і проведення ін’єкцій, зведення до мінімуму ризику передачі інфекційних захворювань і досягнення максимальної ефективності вакцинації при проведенні щеплень. Безпечна ін’єкція не приносить шкоди щеплюваному, не піддає вакцинатора ризику інфікування і не залишає небезпечних для інших людей відходів.

2.1. Комбінована жива вакцина проти кору і краснухи

У ході додаткової імунізації буде використовуватись комбінована жива вакцина проти кору і краснухи (ККВ), яка рекомендована до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Міністерством охорони здоров’я України.

Форма випуску

Вакцина являє собою жовтувато-білий ліофільно висушений препарат у флаконах по 10 доз разом з розчинником того ж виробника, в окремих флаконах по 5 мл.

Показання для застосування

Вакцину застосовують як специфічний профілактичний засіб проти кору та краснухи у дітей віком від 12 місяців і дорослих.

Спосіб застосування і дози

Стандартна доза розчиненої вакцини, незалежно від віку вакцинованого – 0,5 мл. Вакцину вводять глибоко підшкірно в зоні плеча за допомогою СБ-шприца.

НЕ ВВОДИТИ ВНУТРІШНЬОВЕННО!

Протипоказання, відповідно до інструкції про застосування вакцини для профілактики кору та краснухи.

Взаємодія з іншими препаратами

Після введення препаратів крові людини (імуноглобуліни) вакцину потрібно застосовувати не раніше, ніж через 3 місяці. Після імунізації вакциною проти кору та краснухи препарати крові слід призначати не раніше, ніж через 2 тижні. У разі необхідності їх застосування раніше визначеного терміну, вакцинацію потрібно повторити через 3 місяці.

Туберкулінову пробу рекомендується проводити до або після 4-6 тижнів після вакцинації.

Рекомендовані інтервали між введенням препаратів крові, які містять специфічні антитіла, і вакцинацією проти кору і краснухи