Про затвердження Концепції запровадження

у місті Києві конкурентних засад

надання земельних ділянок

Рішення № 676/2086 від 18 листопада 2004 року

Керуючись статтею 142 Конституції України, пунктом 2 статті 22 Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ", пунктом 8 статті 9 Земельного кодексу України, пунктом 34 частини І статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та з метою формування прозорого і ефективного землекористування в місті Києві Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Концепцію запровадження у місті Києві конкурентних засад надання земельних ділянок згідно з додатком.

2. Виконавчому органу Київради (Київській міській державній адміністрації) протягом місяця з дня прийняття цього рішення подати на затвердження Київської міської ради план заходів щодо запровадження у місті Києві конкурентних засад надання земельних ділянок.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови — секретаря Київради Ялового В. Б.

Київський міський голова

О. Омельченко

Додаток до рішення Київради

від 18 листопада 2004 року

№ 676/2086

Концепція запровадження у місті Києві конкурентних засад

надання земельних ділянок

1. Правові підстави для запровадження у місті Києві конкурентних

засад надання земельних ділянок

1.1. Згідно зі статтею 142 Конституції України матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл. селищ, міст.

1.2. У статті 18 Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ" передбачено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування у місті Києві є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності громади міста або знаходяться в її управлінні.

1.3. Пунктом 2 статті 22 Закону України "Про столицю України — місто герой Київ" Київській міській раді в межах компетенції, встановленої нами України, надано право визначати особливості землекористування та використання інших природних ресурсів.

1.4. Земельним кодексом України (стаття 9 пункт 8) до повноважень Київської міської ради у галузі земельних відносин віднесено питання передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадянам та юридичним особам відповідно до цього кодексу.

1.5. У частині 1 статті 116 Земельного кодексу України зазначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим кодексом.

1.6. Згідно з частиною ІІ статті 127 Земельного кодексу України продаж ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам здійснюється на конкурентних засадах (аукціон, конкурс), крім викупу Земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок.

1.7. Стаття 134 Земельного кодексу України встановлює, що земельні ділянки державної або комунальної власності, призначені для продажу суб'єктам підприємницької діяльності під забудову, підлягають продажу на конкурентних засадах (земельні торги).

1.8. Закон України "Про оренду землі" (стаття 6) містить положення, що у разі набуття права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах підставою для укладання договору оренди є результати аукціону чи конкурсу.

Викладені положення законодавства України дають підстави Київській міській раді запроваджувати в місті Києві особливості землекористування, в тому числі порядок надання земельних ділянок на конкурентних засадах, як шляхом їх продажу, так і шляхом передачі права оренди внаслідок проведення аукціонів та різного роду конкурсів.

2. Основні напрями запровадження конкурентних засад

надання земельних ділянок в місті Києві

2.1. У місті Києві на конкурентних засадах надаються всі вільні від забудови земельні ділянки державної та комунальної власності, за винятком будівництва об'єктів за бюджетні кошти або згідно з міжнародними договорами, укладеними Кабінетом Міністрів України, Київською міською радою та її виконавчим органом (Київською міською державною адміністрацією).

2.2. Питання щодо земель державної власності розглядаються до введення в дію Закону України "Про розмежування земель державної та комунальної власності".

2.3. Надання земельних ділянок на конкурентних засадах здійснюється шляхом їх продажу та шляхом передачі права оренди.

2.4. Організаційно-правовими формами продажу земельних ділянок та передачі права їх оренди на конкурентних засадах є аукціон та конкурс.

2.5. Аукціон — це продаж земельних ділянок та передачі права їх оренди особам, які у ході торгів запропонують найвищу ціну.

2.6. Конкурс — це надання земельних ділянок та передача права їх оренди особам, які серед інших претендентів запропонують найкращі умови використання відповідних земельних ділянок.

2.7. Переважною організаційно-правовою формою продажу земельних ділянок та передачі права їх оренди на конкурентних засадах є аукціон.

2.8. Конкурс щодо продажу земельних ділянок та передачі права їх оренди проводиться тільки у тих випадках, коли при наданні земельної ділянки необхідно застосувати систему критеріїв щодо визначення переможця, який запропонує найкращі умови її використання.

2.9. Аукціон та конкурс щодо продажу земельних ділянок та передачі права їх оренди здійснюється уповноваженим Київською міською радою суб'єктом після затвердження Київською міською радою проекту підведення земельної ділянки та звітів про експертну грошову оцінку вартості земельної ділянки або права її оренди.

2.10. Організаційне забезпечення аукціонів та конкурсів щодо продажу земельних ділянок та передачі права їх оренди покладається на виконавчий орган Київради (Київську міську державну адміністрацію).

2.11. Ініціаторами продажу земельних ділянок та передачі права їх оренда на аукціоні та конкурсі можуть бути Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) Головне управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

2.12. Конкретні земельні ділянки, умови їх продажу та передачі права оренди на аукціоні або конкурсі визначаються Київською міською радою на підставі звернень уповноважених суб'єктів.

2.13. Юридичні та фізичні особи, які зацікавлені отримати вільні від забудови земельні ділянки, направляють відповідні клопотання та заяви на адреса суб'єктів, уповноважених Київською міською радою виступати ініціаторами щодо продажу земельних ділянок та передачі права їх оренди на аукціоні та конкурсі.

2.14. Порядок проведення аукціонів та конкурсів щодо продажу земельних ділянок та передачі права їх оренди затверджується Київською міською радою.

2.15. Продаж земельних ділянок та передача права їх оренди на аукціоні та конкурсі запроваджується поетапно з 1 січня 2005 року.

Заступник Київського міського

голови — секретар Київради

В.Яловий