Про проект Зміни № 1 ДБН В.2.5-13-98* „Пожежна автоматика будинків і споруд”

Рішення НТР від 20 квітня 2006 р. № 38

Розглянувши проект Зміни № 1 ДБН В.2.5-13-98* „Пожежна автоматика будинків і споруд”, розроблений ЗАТ „Проектний інститут „Спецвтоматика”, науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити проект Зміни № 1 ДБН В.2.5-13-98* „Пожежна автоматика будинків і споруд”.

2. Управлінню технічного регулювання в будівництві (Д. Барзилович) у місячний термін підготувати наказ про надання чинності Зміні № 1 та сформувати Справу нормативного документа в установленому порядку.

3. Вважати за доцільне розпочати роботу над новою редакцією державних будівельних норм „Пожежна автоматика будинків і споруд”, адаптованою до 106 директиви „Про наближення законів, підзаконних актів та адміністративних положень держав-членів ЄС стосовно будівельних виробів”.

Голова НТР

П. Качур

* * *

Довідка

Проект Зміни № 1 ДБН В.2.5-13-98* «Пожежна автоматика будинків і споруд» розроблено Закритим акціонерним товариством «Проектний інститут «Спецавтоматика» відповідно до плану робіт зі стандартизації.

Метою розроблення Зміни № 1 ДБН В.2.5-13-98* «Пожежна автоматика будинків і споруд» є встановлення нових і уточнення чинних норм, правил, положень, вимог, обов’язкових при проектуванні, монтажі та експлуатації автоматичних установок пожежогасіння та пожежної сигналізації.

В проекті Зміни № 1 передбачено розширення переліку сучасних вогнегасних газових речовин, застосування установок газового і порошкового пожежогасіння нового типу. Визначені нові методики розрахунків установок газового і порошкового пожежогасіння.

Зміною визначаються вимоги до розміщення нових автоматичних адресованих і неадресованих пожежних сповіщувачів, ручних пожежних сповіщувачів, ручних пожежних сповіщуачів при радіальних та кільцевих шлейфах сигналізації, обладнання і апаратури, визначаються нові вимоги до обладнання приміщень для чергового персоналу. Наводяться нові спеціальні науково-технічні терміни, що вживаються в ДБН і відсутні в інших чинних нормативних документах.

Проект Зміни № 1 ДБН В.2.5-13-98* погоджений Державним департаментом пожежної безпеки МНС України, Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, Міністерством охорони здоров’я України, Держнаглядохоронпраці України.

Висновок державної експертизи, проведеної за дорученням Мінбуду Українським науково-дослідним інститутом пожежної безпеки, позитивний. Проект зміни розглянуто на секції з питань технічного регулювання в будівництві (протокол №2 від 22.03.2006р.) та рекомендовано до розгляду президією науково-технічної ради з метою прийняття.

Начальник Управління технічного

регулювання в будівництві

Д. Барзилович