Про проект ДБН "Будівництво в сейсмічних районах України"

(на заміну СНиП II-7-81*)

Рішення НТР від 18 травня 2006 р. № 52

Розглянувши проект ДБН "Будівництво в сейсмічних районах України" (на заміну СНиП II-7-81*), розроблений Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій, науково-технічна рада вирішила:

  1. Схвалити проект ДБН "Будівництво в сейсмічних районах України" (на заміну СНиП II-7-81*), розроблений Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій на підставі наказу Держбуду України від 30.03.2004 №51.
  2. Рекомендувати НДІ будівельних конструкцій підготувати та провести в сейсмонебезпечних регіонах науково-практичні семінари для детального ознайомлення проектувальників та будівельників з вимогами зазначених державних будівельних норм.
  3. Рекомендувати інвесторам та проектним організаціям до набуття чинності ДБН "Будівництво в сейсмічних районах України" (на заміну СНиП II-7-81*) враховувати їх вимоги у частині обмежень поверховості будівель залежно від сейсмічності майданчика та приймати значення нормативної інтенсивності сейсмічних дій на підставі карт загального сейсмічного районування території (ЗСР-2004) України.
  4. Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд (Авдієнко О.П.), Управлінню науково-технічної політики у будівництві (Барзилович Д.В.) протягом одного місяця підготувати наказ про надання чинності зазначеним державним будівельним нормам та сформувати “Справу НД” в установленому порядку.

Заступник голови науково-технічної ради

А. Беркута

***

Довідка

Розроблений документ відноситься до норм України у сфері будівництва та призначений для проектування будівель і споруд в сейсмічно-небезпечних районах. В проекті документа наведено нові карти загального сейсморайонування території України для різних періодів повторюваності землетрусів. Рекомендовано для використання плоскі та просторові розрахункові схеми будівель і споруд, надані вимоги до проектування будівель у районах із сейсмічністю від 6 до 9 балів. Створення документа спрямоване на регламентацію питань проектування, будівництва, реконструкції, підсилення при відбудові будівель у сейсмічних районах України.

Проект розроблено на підставі наказу Держбуду України від 30.03.2004 №51.

Робота виконується в зв'язку з необхідністю перегляду застарілого СНиП II-7-81* "Строительство в сейсмических районах" і адаптації національної нормативної бази із сейсмостійкого будівництва з сучасними вимогами і основними напрямами розвитку будівельної галузі, а також гармонізацією з Єврокодом 8.

Чинні норми проектування в сейсмічних районах СНиП II-7-81* фактично не переглядалися з 1981 р. За цей час на території України відбулися землетруси в західних сейсмонебезпечних районах і в Криму різноманітної інтенсивності (до 7 балів за шкалою MSK-64). Карти загального сейсмічного районування ЗСР-78, які є основою чинного СНиП II-7-81*, на цей час суттєво застаріли і не відображають специфічних умов сейсмічної небезпеки на території України.

Роботу з перегляду карт загального сейсмічного районування було виконано Інститутом геофізики Землі (ІГФ) ім. Субботіна НАН України та Кримською радою з оцінки сейсмічної небезпеки та прогнозу землетрусів в рамках підготовки нових ДБН. Новим комплектом карт (ЗСР-2004), які розроблені для різних періодів повторюваності землетрусів з використанням сучасних геофізичних методів та накопичених знань про повторювальність землетрусів, суттєво підвищується сейсмічність ряду районів України.

Нові ДБН містять вимоги з проведення динамічної паспортизації будівель і споруд, що дозволить виявити сейсмонебезпечні об'єкти і прогнозувати реакцію будівель при землетрусах. Також передбачено встановлення станцій інженерно-сейсмічної служби (ІСС).

В частині вимог до розрахунку будівель і споруд нові ДБН орієнтовані насамперед на застосування сучасних програмних комплексів і рекомендують використовувати двомірні і тримірні динамічні багатомасові моделі будівель і споруд.

За результатами порівняльних розрахунків за методиками чинних СНиП II-7-81* та проекту нових ДБН зусилля в конструкціях, отримані за методиками нових ДБН, в 1,3 – 2,4 рази перевищують зусилля, отримані за спектральною методикою згідно з чинними СНиП II-7-81*.

Переглянуті вимоги до поверховості будівель, розташованих на сейсмічних майданчиках, введені вимоги до будівель нових конструктивних систем, які впроваджено в будівельну галузь України за останні роки.

Також ДБН доповнено новим розділом "Відновлення, підсилення і реконструкція будівель", вимоги якого поширюються на будівлі і споруди, які отримали пошкодження під час землетрусу, реконструюються, збудовані без відповідних антисейсмічних заходів або при їх недостатності, а також у випадках зміни розрахункової сейсмічності території.

Проект другої редакції ДБН В.1.1-…-2005 підготовлений з урахуванням основних положень чинного СНиП II-7-81* "Строительство в сейсмических районах", проекту міждержавного МСН "Строительство в сейсмических районах". Під час розроблення проекту ДБН В.1.1-…-2005 були враховані рекомендації Єврокоду 8 (ENV 1998) в частині забезпечення сейсмостійкості конструкцій. При визначенні сили землетрусу в межах від 6 до 9 балів використовується шкала MSK-64 (ГОСТ 6249-52), яка прийнята у всіх країнах СНД.

Перша редакція проекту була обговорена в травні 2004 р. на 5-й Всеукраїнській науково-технічній конференції "Будівництво в сейсмічних районах України". Відгуки на першу редакцію проекту надійшли від 19 проектних і науково-дослідних організацій України, а також спеціалістів в області динаміки і сейсмостійкості конструкцій. У відгуках надійшло 205 зауважень і пропозицій.

Друга редакція проекту розміщена на WEB-сайті Мінбуду України. За результатами розгляду другої редакції були подані пропозиції до тексту від трьох організацій:

  • ВАТ "УкрНДІпроектстальконструкція" ім. В.М. Шимановського (м. Київ);
  • Державного проектно-розвідувального і науково-дослідного інституту морського транспорту "ЧорноморНДІпроект" (м. Одеса);
  • Інституту "КрымГИИНТИЗ" (м. Сімфе-рополь).

Проект ДБН розглянуто на спільному засіданні секцій "Архітектура та житлово-цивільне будівництво" та "З питань технічного регулювання" НТР Мінбуду України 27 квітня 2006 р. (протокол № 4), схвалено і рекомендовано до затвердження на засіданні НТР Мінбуду України.

Начальник Управління

архітектурно-конструктивних та

інженерних систем житлово-цивільних

будинків та споруд

О. Авдієнко