Про розгляд проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про державні цільові довгострокові кредити на будівництво чи придбання житла для громадян, які відповідно до умов, визначених Законом України “Про житловий фонд соціального призначення”, втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку”

Рішення НТР від 23 листопада 2006 р. № 85

(у робочому порядку)

Заслухавши інформацію начальника Управління економіки, організації та розвитку будівельної діяльності Шарапової Т.О. про основні положення розробленого проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про державні цільові довгострокові кредити на будівництво чи придбання житла для громадян, які відповідно до умов, визначених Законом України “Про житловий фонд соціального призначення”, втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку” (далі – проект постанови Кабінету Міністрів України), науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити в цілому проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про державні цільові довгострокові кредити на будівництво чи придбання житла для громадян, які відповідно до умов, визначених Законом України “Про житловий фонд соціального призначення”, втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку”.

2. Управлінню економіки та організації будівництва (Шарапова Т.О.) доопрацювати проект постанови Кабінету Міністрів України з урахуванням пропозицій, висловлених на засіданні науково-технічної ради Мінбуду, та до 1 грудня 2006р. забезпечити його підготовку для внесення до Кабінету Міністрів України на виконання пункту 8 доручення Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2006 року № 4402/1/1-06 до Закону України від 12 січня 2006 р. №3334-ІV “Про житловий фонд соціального призначення” до абзацу другого частини шостої статті 16 Закону України та відповідно до Тимчасового регламенту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 915.

Голова науково-технічної ради

А. Орлов

***

Довідка

Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про державні цільові довгострокові кредити на будівництво чи придбання житла для громадян, які відповідно до умов, визначених частиною другою статті 10 Закону України "Про житловий фонд соціального призначення", втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку” та проект відповідного Положення (далі – проект постанови Кабінету Міністрів України, проект Положення), розроблено Мінбудом разом з Мінекономіки, Мінфіном, Мінсім’ямолодьспорт, Мінпраці, Держкомземом, Державною спеціалізованою фінансовою установою “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”, Державною іпотечною установою, Держфінпослуг та Мін’юстом на виконання пункту 8 доручення Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2006 року № 4402/1/1-06 до абзацу другого частини шостої статті 16 Закону України від 12 січня 2006 р. №3334-ІV “Про житловий фонд соціального призначення” щодо підготовки та внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України узгодженого проекту зазначеного рішення Уряду.

Проект постанови Кабінету Міністрів України та проект Положення узгоджені із центральними органами виконавчої влади – співвиконавцями зазначеного доручення.

Закон України "Про житловий фонд соціального призначення" (далі - Закон України) визначає правові, організаційні та соціальні засади державної політики щодо забезпечення конституційних прав соціально незахищених верств населення України на отримання житла.

Відповідно до положень Закону України громадяни, рівень доходів яких перевищує межу, визначену зазначеним законодавчим актом для проживання в соціальному житлі, але не є достатнім, щоб побудувати чи придбати житло за власні кошти, за їх згодою включаються до списків осіб на одержання державних цільових довгострокових кредитів на будівництво чи придбання житла.

Проект постанови Кабінету Міністрів України складається із шести пунктів, зокрема містить завдання Мінфіну, Мінекономіки, Державній іпотечній установі, Мінбуду, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям щодо забезпечення реалізації механізму надання державних цільових довгострокових кредитів на будівництво чи придбання житла, визначеного Положенням.

Проект Положення складається з 18 пунктів і визначає механізм надання державних цільових довгострокових кредитів на будівництво чи придбання житла громадянам, які потребують поліпшення житлових умов та втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку відповідно до Закону України “Про житловий фонд соціального призначення”.

Пункт другий Положення містить тлумачення термінів “соціальний житловий кредит”, “соціальне житлове кредитування”, “позичальник”, “кредитний житловий будинок”, які характеризують особливості запропонованого механізму пільгового житлового кредитування.

Замовником будівництва кредитного житлового будинку виступають Рада міністрів Автономної республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Забудовниками є органи місцевого самоврядування, які визначають територію під забудову, здійснюють відведення земельної ділянки та організацію будівництва такого будинку.

Відповідно до Положення громадянам, які втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку, надається соціальний житловий кредит на придбання житла у завершеному будівництвом кредитному житловому будинку.

За рахунок коштів державного бюджету здійснюється фінансування кредитного житлового будинку в обсязі 30 відсотків його кошторисної вартості, часткова компенсація забудовнику вартості користування кредитом на завершення будівництва такого будинку у розмірі однієї ставки НБУ та часткова компенсація позичальнику вартості користування соціальним житловим кредитом також у розмірі однієї ставки НБУ.

У разі прийняття постанови Кабінету Міністрів України, впровадження механізму державного цільового кредитування, який визначено у Положенні, забезпечить здійснення:

  • контролю з боку держави за цільовим використання бюджетних коштів, що спрямовуються на державну підтримку будівництва та придбання житла для громадян, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства, однак згідно з положеннями Закону України “Про житловий фонд соціального призначення” втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку;
  • адресності державної підтримки, що надається громадянам, які відповідно до законодавства отримують соціальні житлові кредити.

Додаток:

Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про державні цільові довгострокові кредити на будівництво чи придбання житла для громадян, які відповідно до умов, визначених частиною другою статті 10 Закону України "Про житловий фонд соціального призначення", втратили право перебувати на соціальному квартирному обліку”.

Начальник Управління економіки, організації та розвитку будівельної діяльності

Т. Шарапова