Про підсумки роботи будівельного комплексу та житлово-комунального господарства України

за 2006 рік та основні завдання Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України на 2007 рік

Рішення колегії від 22 лютого 2007 р. № 13

Заслухавши та обговоривши доповідь Віце-прем’єр-міністра України, Міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Рибака В.В. за участю представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, керівників будівельних та житлово-комунальних підприємств, а також підприємств, установ, організацій, які належать до сфери управління Міністерства, колегія Мінбуду відзначає, що у звітному році продовжились позитивні тенденції щодо зростання обсягів освоєних капітальних вкладень та виробничої активності у будівництві. За минулий рік цей показник збільшився майже на 10 відсотків і склав понад 38 млрд. гривень.

Збільшили обсяги робіт будівельники 22 регіонів. Найбільшого зростання досягнуто у Волинській, Кіровоградській, Львівській та Чернівецькій областях (на 28,7-20,6%). У м. Києві, де виконано 27,2% загального обсягу будівельних робіт по Україні, приріст досяг 10,8%.

Однак викликає занепокоєння стан справ у регіонах, де обсяги будівництва скоротились. Насамперед це стосується Житомирської області, де скорочення склало 7,9%, Запорізької – 3,0%, Полтавської – 2,2%.

Повільними темпами зростають обсяги житлового будівництва. У 2006 році введено в експлуатацію понад 8,6 млн.кв.метрів житла, що на 10,4 відсотків більше ніж у 2005 році. У восьми областях обсяги житлового будівництва скоротилися. Найбільше скорочення обсягів введеного житла порівняно з 2005 роком відзначається у Чернігівській – на 18,1% та Тернопільській областях – на 16,7%.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування не вживають необхідних заходів щодо створення умов для стимулювання інвестиційної діяльності шляхом спрощення процедур одержання необхідних погоджень та дозволів. Низькою залишається якість будівництва. Не приділяється належної уваги забезпеченню регіонів та окремих населених пунктів оновленою проектно-планувальною документацією, насамперед генеральними планами. Не знаходять запровадження у практику місцеві правила забудови.

Повільно здійснюється робота над створенням законодавчого та нормативного підґрунтя для розгортання будівництва соціального житла та житла, доступного для широких верств населення. Органами місцевого самоврядування не розпочато роботу щодо забезпечення такого будівництва земельними ділянками відповідного рівня.

Практично не проводиться робота щодо заміни та теплової реабілітації застарілого житла.

Повільно розгортається формування потужних вітчизняних будівельних компаній, здатних у повному обсязі забезпечити інвестиційні наміри забудовників.

Не спостерігається відчутних зрушень у реформуванні житлово-комунального господарства.

Фінансовий стан галузі залишається складним. Упродовж 2006 року підприємствами житлово-комунального господарства отримано збитки у сумі 1,6 млрд. грн., що у 1,7 раза більше ніж за відповідний період минулого року.

Негативні тенденції зростання збитків мають місце майже у всіх регіонах. Найбільш значні – у Харківській (201,0 млн. грн.), Дніпропетровській (170,6 млн. грн.), Донецькій (158,6 млн. грн.), Луганській (116,3 млн.грн.) областях та м. Києві (462,0 млн. грн.).

Значною є заборгованість підприємств галузі за енергоносії, яка складає 2,0 млрд.грн. за газ та 1,9 млрд.грн. за електроенергію.

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах галузі становить 39,2 млн. гривень.

Погіршується технічний стан комунальної інфраструктури. Старіє житловий фонд. Значна його частина потребує теплової санації та реконструкції. Кількість ветхих та аварійних житлових будинків збільшилась за минулий рік на 4,4%. Майже кожен третій ліфт відпрацював встановлений термін експлуатації і потребує модернізації або заміни.

У ветхому та аварійному стані перебувають майже 38 відсотків водопровідних, 32 каналізаційних та 13 відсотків теплових мереж. В окремих містах втрачається більше половини питної води, поданої в мережу.

Рівень зношеності трамваїв та тролейбусів становить 81%. Нині у Автономній Республіці Крим, містах Вінниці, Житомирі, Рівному, Тернополі, Чернігові та ряді інших практично увесь рухомий склад міського електричного транспорту відпрацював нормативний термін експлуатації.

Половина вулиць та доріг у населених пунктах вимагають термінового капітального або поточного ремонту покриття проїжджої частини. Понад 15 відсотків мостів та шляхопроводів перебувають в аварійному стані.

У регіонах проводиться недостатня робота щодо запровадження ринкових форм управління в житлово-комунальному господарстві та створення конкурентних засад на ринку житлово-комунальних послуг. Повільними темпами відбувається процес створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, залучення приватних підприємств до утримання житлового фонду.

Місцевими органами виконавчої влади не забезпечено прозорості встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. У переважній більшості регіонів не проводились громадські слухання, нерегулярно висвітлюється стан житлово-комунального господарства та результати діяльності підприємств галузі.

З метою забезпечення ефективної діяльності Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо формування та реалізації державної політики у сферах будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства та міського електричного транспорту колегія Мінбуду вирішила:

1.Вважати пріоритетними такі напрями діяльності Міністерства у 2007 році:

стимулювання інвестиційної діяльності шляхом спрощення та зменшення кількості дозвільних та погоджувальних процедур, а також зменшення розміру відрахувань на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури;

оновлення та розроблення регіональних схем планування територій, генеральних планів населених місць як основи вдосконалення адміністративно-територіального устрою держави та встановлення меж населених пунктів;

створення умов для розгортання будівництва соціального житла та житла, доступного для широких верств населення, шляхом формування законодавчого, нормативного та організаційно-містобудівного підґрунтя;

розгортання реконструкції та теплової реабілітації житлових будинків перших масових серій;

забезпечення належної якості, стійкості, надійності та експлуатаційної безпеки будівель та споруд шляхом створення вертикалі архітектурно-будівельного контролю та проведення державної інвестиційної експертизи проектів за принципом організаційної єдності;

формування нормативно-правового підґрунтя притоку нових технологій, матеріалів та виробів на будівельний ринок;

подальше удосконалення нормативної бази для забезпечення державної політики зі створення безперешкодного життєвого середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями;

формування нормативно-методичного бази щодо запровадження паспортизації енергоефективності та сейсмобезпеки об’єктів житлово-громадського призначення;

створення умов для формування потужних вітчизняних будівельних компаній, оснащених сучасною матеріально-технічною базою, інженерно-технічними та робочими кадрами, здатними забезпечити реалізацію крупних інвестиційних проектів;

забезпечення збереження пам’яток архітектури та містобудування, традиційного середовища та культурних ландшафтів;

подальше удосконалення нормативно-правової бази у здійсненні державної політики з реформування житлово-комунального господарства шляхом прийняття Житлового кодексу України та внесення змін до чинного законодавства;

формування нормативно-правового підґрунтя щодо залучення інвестицій для підвищення ефективності та надійності функціонування житлово-комунального комплексу, забезпечення його сталого розвитку;

запровадження нової моделі функціонування ринку послуг з управління та утримання багатоквартирного житла на засадах конкуренції та розподілу функцій замовника і виконавця житлово-комунальних послуг шляхом стимулювання створення та функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, удосконалення інституту управителів будинків, здійснення заходів щодо стимулювання залучення суб’єктів підприємницької діяльності та малих підприємств у сферу надання житлово-комунальних послуг;

запровадження нової моделі функціонування ринку послуг централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення на засадах конкуренції, змішаної власності та державного регулювання, у тому числі приватизації джерел теплової енергії, що перебувають у комунальній власності, або передачі в управління, оренду, концесію цілісних майнових комплексів водо-, теплопостачання та водовідведення;

забезпечення беззбиткового функціонування підприємств житлово-комунального господарства шляхом удосконалення нормативно-правової бази з формування тарифної політики та зменшення собівартості послуг;

технічне переоснащення житлово-комунального господарства з метою ефективного використання енергетичних і матеріальних ресурсів у процесі виробництва житлово-комунальних послуг та підвищення їх якості.

2. З метою забезпечення виконання пріоритетних напрямів діяльності Міністерства схвалити Основні завдання та організаційно-технічні заходи Мінбуду на 2007 рік.

3. Затвердити План проведення Мінбудом семінарів, виставок, конференцій, конгресів у 2007 році.

4. Схвалити Програму реформування житлово-комунального господарства на 2007 рік.

5. Заступникам Міністра згідно з розподілом обов’язків, керівникам структурних підрозділів Міністерства, керівникам відповідних структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій забезпечити виконання цього рішення і Основних завдань та організаційно-технічних заходів Мінбуду України на 2007 рік, приділивши особливу увагу визначеним пріоритетним напрямам діяльності Міністерства.

6. Рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям:

6.1. Організувати роботу щодо проведення інвентаризації вільних земельних ділянок містобудівного призначення та на її основі розробити проекти розміщення житлового будівництва на період 2007-2011 років по кожному населеному пункту, у тому числі для розміщення стартових будинків при здійсненні комплексної реконструкції мікрорайонів застарілого житла

термін – до 1 липня 2007 року;

6.2. Розробити програми оновлення проектно-планувальної документації, насамперед генеральних планів населених місць на період 2007-2011 років

термін – до 1 липня 2007 року;

6.3. Розробити регіональні програми збереження архітектурно-містобудівної спадщини та традиційного середовища історичних населених місць на період 2007-2011 років

термін – до 1 вересня 2007 року

6.4. Розробити та надати Мінбуду затверджені в установленому порядку:

6.4.1. Комплексні регіональні програми житлового будівництва на 2007 рік

термін – до 15 квітня 2007 року;

6.4.2. Місцеві програми розвитку соціального житла для узагальнення та розроблення відповідної загальнодержавної програми

термін – до 15 квітня 2007 року;

6.4.3.Місцеві програми заміни та теплової реабілітації застарілого житла перших масових серій для узагальнення та розроблення відповідної загальнодержавної програми на період 2007 – 2011 років

термін – до 1 липня;

6.4.4. Затвердити на сесіях відповідних рад міські та регіональні програми реформування житлово-комунального господарства на 2007 рік з урахуванням фінансового забезпечення їх реалізації за рахунок державного та місцевих бюджетів

термін – до 15 квітня 2007 року;

6.5. Забезпечити проведення моніторингу та контролю за реалізацією на місцевому рівні регіональних, місцевих програм реформування та розвитку житлово-комунального господарства і надавати Мінбуду узагальнену інформацію з цього питання

термін - щокварталу;

6.6. Провести суцільну інвентаризацію всієї заборгованості на підприємствах житлово-комунального господарства, у тому числі податкової, проаналізувати її та надати пропозиції Мінбуду щодо її зменшення

термін – I півріччя 2007 року;

6.7. Провести інвентаризацію та переоцінку основних фондів усіх підприємств житлово-комунального господарства з подальшим роздержавленням частки основних фондів, що незадіяні в основному процесі виробництва

термін – грудень 2007 року;

6.8 Розпочати обов’язковий енергоаудит усіх підприємств, які надають послуги з водо-, теплопостачання і водовідведення, та за результатами розробити заходи з енергозбереження по кожному підприємству

термін – грудень 2008 року;

6.9. Забезпечити цільове та ефективне використання коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам та бюджетних програм, головним розпорядником коштів яких є Мінбуд, відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”

термін - протягом року;

6.10. Надавати Мінбуду інформацію про стан виконання робіт на об’єктах житлово-комунального господарства, на які спрямовуються кошти субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, та бюджетних програм, стан освоєння коштів державного бюджету, обсяги співфінансування з місцевих бюджетів

термін - щомісячно;

6.11. З метою своєчасної підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2007-2008 років остаточно визначити об’єкти, фінансування яких у 2007 році передбачається здійснити за рахунок коштів державного бюджету

термін – березень 2007 року;