Про проект національного стандарту

Рішення НТР від 15 лютого 2007 р. № 31

Розглянувши проект національного стандарту ДСТУ-Н «Настанова щодо визначення небезпечних і шкідливих факторів та захисту від їх впливу при виробництві, застосуванні та експлуатації будівельних матеріалів і виробів», розроблений Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва, науково-технічна рада вирішила:

  1. За умови доопрацювання проекту ДСТУ-Н відповідно до вказаних зауважень схвалити та рекомендувати до прийняття проект національного стандарту ДСТУ-Н «Настанова щодо визначення небезпечних і шкідливих факторів та захисту від їх впливу при виробництві, застосуванні та експлуатації будівельних матеріалів і виробів».
  2. Управлінню технічного регулювання в будівництві (Барзилович Д.В.) підготувати в місячний термін наказ про прийняття національного стандарту та сформувати Справу нормативного документа в установленому порядку.

Голова науково-технічної ради

А. Орлов

***

Довідка

Проект національного стандарту ДСТУ-Н «Настанова щодо визначення небезпечних і шкідливих факторів та захисту від їх впливу при виробництві, застосуванні та експлуатації будівельних матеріалів і виробів» розроблено згідно з договором між Держбудом, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва.

Розроблений проект нормативного документа передбачає регламентні вимоги до будівельних матеріалів і процесів їх створення, безпечних для здоров`я людей будівництва і експлуатації промислових, соціальних і житлових будівель завдяки забезпеченню регламентованого рівня небезпечних і шкідливих факторів, носіями яких є будівельні матеріали, вироби і конструкції.

Сьогодні відсутній документ, в якому була б комплексно представлена переважна більшість небезпечних і шкідливих факторів, джерелом яких можуть бути будівельні матеріали, вироби і конструкції при їх виробництві, застосуванні і подальшій експлуатації будинків і споруд, в яких вони використані, умови їх проявлення, методи та засоби колективного та індивідуального захисту, охорони життя і здоров`я працівників.

Підготовку проекту національного стандарту виконано Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва.

Проект зазначеного нормативного документа опрацьовано інститутом медицини праці АМН України, корпорацією «Укрбуд», корпорацією «Укрмонтажспецбуд».

Державна експертиза вказаного проекту проведена в Українському науково-дослідному центрі економіки будівництва «Екобуд».

Відповідно до результатів експертизи проект ДСТУ-Н розглянуто на секції Управління технічного регулювання в будівництві та рекомендовано до розгляду на засіданні науково-технічної ради Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України з метою прийняття.

Начальник Управління

технічного регулювання в будівництві

Д. Барзилович