Про проект національного стандарту «Вироби бетонні тротуарні неармовані.

Технічні умови» (відповідно до ЕN)

Рішення НТР від 31 січня 2008 р. № 8

Розглянувши проект національного стандарту ДСТУ «Вироби бетонні тротуарні неармовані. Технічні умови» (відповідно до ЕN), розроблений Державним підприємством «Український науково-дослідний і проектний інститут будівельних матеріалів та виробів «НДІБМВ», науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити та рекомендувати до прийняття з урахуванням наданих зауважень проект национального стандарту ДСТУ-Н…« Вироби бетонні тротуарні неармовані. Технічні умови» (відповідно до ЕN).

2. Управлінню технічного регулювання в будівництві (Барзилович Д.В.) підготувати в місячний строк наказ про прийняття зазначеного национального стандарту та сформувати Справу нормативного документа в установленому порядку.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Міністра А.В.Беркуту.

Заступник голови науково-технічної ради

А. Беркута

***

Довідка

Проект національного стандарту ДСТУ Б В.2.7-…-2008 «Будівельні матеріали. Вироби бетонні тротуарні неармовані. Технічні умови» розроблено згідно з наказом Мінрегіонбуду від 08.06.2007 р. № 38.

Актуальність створення національного стандарту полягає в тому, що вироби бетонні тротуарні неармовані на сьогоднішній день дуже поширений в Україні матеріал. Чинний нормативний документ не задовольняє попит ринку, насамперед за номенклатурою продукції. Тому існує численна кількість технічних умов, за якими підприємства та приватні підприємці виготовляють такі вироби. Технічні умови в кожному випадку є власністю розробника (виробника) і не доступні широкому колу будівельних організацій для ознайомлення із технічними та експлуатаційними характеристиками продукції.

Із введенням в дію національного стандарту «Будівельні матеріали. Вироби бетонні тротуарні неармовані. Технічні умови» передбачається припинити чинність в Україні ГОСТ 17608-91 «Плиты бетонные тротуарные. Технические условия» в частині вимог до неармованих виробів.

Актуальність створення національного стандарту на заміну ГОСТ 17608-91 в частині вимог до неармованих виробів полягає у вирішенні таких основних питань:

- розширено номенклатуру блоків;

- встановлено вимоги щодо ефективної сумарної питомої активності природних радіонуклідів у бетоні;

- наведено сучасні методики контролювання усіх показників якості продукції;

- нормативний документ розроблено відповідно до сучасних вимог НСС.

Національний стандарт розроблено вперше.

Підготовку проекту національного стандарту виконано ДП «НДІБМВ».

Проект ДСТУ погоджено з Міністерством охорони здоров’я України.

Експертизу проекту ДСТУ провів Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій.

Проект національного стандарту розглянуто на засіданні секції з питань технічного регулювання в будівництві (протокол № 13 від 30.11.2007р.) та рекомендовано до розгляду президією науково-технічної ради з метою прийняття.

Начальник Управління технічного

регулювання в будівництві

Д. Барзилович