КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДАIII сесія VI скликання

РІШЕННЯ

від 21 травня 2009 року N 462/1518

Про запровадження принципу організаційної єдності з видачі дозволів на розміщення тимчасових споруд

Відповідно до статті 9 Земельного кодексу України, статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статті 22 Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ", Закону України "Про основи містобудування", Закону України "Про планування і забудову територій", Правил забудови м. Києва, затверджених рішенням Київради від 27.01.2005 N 11/2587, та на виконання Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо соціально-економічного розвитку міста Києва" від 24.04.2009 N 266/2009 для впорядкування розміщення, облаштування та утримання тимчасових споруд у м. Києві Київська міська рада вирішила:

1. Затвердити Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, що додається.

2. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації):

2.1. Головному управлінню економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом 2009 року визначити у встановленому порядку замовника розробки Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд з урахуванням наявних тимчасових споруд та забезпечити її розробку і затвердження Київською міською радою.

2.2. Привести у відповідність до цього рішення всі розпорядження, що регулюють питання розміщення тимчасових споруд.

2.3. Головному фінансовому управлінню виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) забезпечити фінансування розробки Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд у межах бюджетних призначень головних розпорядників коштів міського бюджету м. Києва на 2009 рік.

2.4. Головному управлінню містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) безкоштовно видавати дозволи на розміщення тимчасових споруд суб'єктам господарської діяльності.

Дозволи на розміщення тимчасових споруд видаються на строк до 10 років.

3. Особам, що здійснюють господарську діяльність в тимчасових спорудах (у тому числі малих архітектурних формах), проводити заходи щодо благоустрою, озеленення та підтримання в належному санітарно-технічному стані тимчасових споруд (у тому числі малих архітектурних форм) та прилеглої до них території, укладаючи відповідні договори з організаціями, що мають для цього спеціалізовану техніку та фаховий персонал.

4. Заборонити розміщення тимчасових споруд на територіях закладів середньої та дошкільної освіти та на Майдані Незалежності.

5. Внести зміни до рішення Київської міської ради від 08.11.2001 N 95/1529 "Про питання передачі земельних ділянок в оренду в межах червоних ліній в м. Києві" (із змінами і доповненнями, внесеними рішеннями Київської міської ради від 11.07.2002 N 126/126 та від 26.09.2002 N 5/165), а саме:

5.1. У назві рішення, преамбулі, пункті 1 та назві додатка до рішення слова "передачі земельних ділянок в оренду" доповнити словами "та надання в постійне користування".

5.2. Додаток до рішення доповнити пунктом 2 такого змісту:

"2. Земельні ділянки в межах червоних ліній можуть надаватись у постійне користування суб'єктам господарювання для розміщення тимчасових споруд (у тому числі малих архітектурних форм), окремих елементів транспортної інфраструктури відповідно до Земельного кодексу України".

5.3. Пункт 2 додатка до рішення вважати відповідно пунктом 3.

6. Внести зміни до Правил забудови м. Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 27.01.2005 N 11/2587, виклавши підпункт 13.2 розділу 13 у такій редакції:

"13.2. Розміщення тимчасових споруд (у тому числі малих архітектурних форм) у м. Києві.

13.2.1. Розміщення тимчасових споруд у м. Києві здійснюється відповідно до Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого у встановленому порядку Київською міською радою.

13.2.2. Дозволи на розміщення тимчасових споруд видаються Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)".

7. Пункт 3.1 рішення Київської міської ради від 25.12.2008 N 944/944 "Про врегулювання питання користування земельними ділянками в місті Києві" виключити.

8. Тимчасово призупинити до 01.01.2011 дію абзацу другого підпункту 13.1.1 пункту 13.1 Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київради від 25.12.2008 N 1051/1051 "Про Правила благоустрою міста Києва", а саме: слова "чинного договору про сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва, виданого Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та...".

9. Виключити з абзацу другого підпункту 13.1.1 пункту 13.1 Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 N 1051/1051 "Про Правила благоустрою міста Києва", а саме: слова "...квитанції про сплату збору за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг".

10. Встановити, що це рішення набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

11. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури та постійну комісію Київради з питань торгівлі, підприємництва, громадського харчування та послуг.

 

Київський міський голова 

Л. Черновецький 

 

ПОЛОЖЕННЯпро порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві

1. Загальні положення

1.1. Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві (далі - Положення) розроблене відповідно до Земельного кодексу України, законів України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", "Про основи містобудування", "Про планування і забудову територій", "Про столицю України - місто-герой Київ", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про благоустрій населених пунктів", указів Президента України від 28.04.2007 N 363/2007 "Про деякі заходи щодо вдосконалення регулювання підприємницької діяльності" та від 03.09.2007 N 816/2007 "Про Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності", рішень Київради від 27.01.2005 N 11/2587 "Про Правила забудови м. Києва", від 16.06.2005 N 439/3015 "Про врахування громадських інтересів та захист прав громадян при проведенні містобудівної діяльності в м. Києві".

1.2. Це Положення визначає основні вимоги щодо розміщення, облаштування та утримання тимчасових споруд у м. Києві.

2. Терміни та поняття

У Положенні наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

2.1. Тимчасова споруда (далі за текстом - ТС) - споруда, призначена для здійснення торгівлі, надання послуг, для задоволення побутових та споріднених з ними потреб населення міста, яка виготовляється з полегшених збірних конструкцій тощо.

За цим Положенням до тимчасових споруд відносяться:

окремі елементи благоустрою - альтанки, у тому числі бюветні комплекси артезіанського водопостачання, спортивно-фізкультурне обладнання, окремо встановлені засоби зовнішньої реклами, дитячі ігрові комплекси, кабіни для перевдягання, душові кабіни та пристрої для миття ніг (розташовані на пляжах та в зонах відпочинку), окремі вхідні групи, гаражі тощо;

окремі елементи транспортної інфраструктури - паркомати, антипарковочні пристрої, окремо встановлені інформаційні вказівники та/або засоби візуальної інформації, елементи облаштування зупинок громадського транспорту, зупинки громадського транспорту, зупинкові комплекси, мобільні паркувальні системи тощо;

споруди функціонального призначення - майданчики з контейнерами для сміття, мобільні туалетні кабіни, туалетні модулі, туалети контейнерного типу, телефонні будки та пристрої, стенди (крім рекламних), кіоски, павільйони, намети, холодильне обладнання, ларі, ларьки (в тому числі ті, що розміщуються в підземних переходах), палатки для сезонного продажу товарів, авторозвозки, автокафе, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне торговельно-технологічне обладнання, розноски, лотки, торговельні ряди, торговельні автомати, літні майданчики, тимчасові майданчики, сезонні майданчики, дебаркадери тощо.

2.2. Дозвіл на розміщення ТС - це документ, виданий Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), який дає право на розміщення ТС.

2.3. Заявник - суб'єкт господарювання, який має намір розмістити ТС.

2.4. Комплексна схема розміщення ТС (далі за текстом - Комплексна схема) -текстові та графічні матеріали з розміщення ТС із врахуванням визначених типів та функціонального призначення ТС.

2.5. Паспорт прив'язки ТС (далі за текстом - паспорт) - документ, що включає план прив'язки ТС на чинній топографо-геодезичній основі М 1:500, текстові та графічні матеріали щодо архітектурно-планувального, колористичного вирішення інженерного забезпечення об'єкта та схему благоустрою прилеглої території.

2.6. Типові ТС - це зразки ТС, схвалені архітектурно-містобудівною радою, затверджені наказом Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

У виняткових випадках допускається використання ТС за індивідуальним проектом за умови його погодження з Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

3. Порядок розміщення ТС в м. Києві

3.1. Підставою для розміщення ТС є дозвіл на розміщення ТС, виданий Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

3.2. Суб'єкт господарювання має право вибору способу отримання дозволу на розміщення ТС:

3.2.1. Оформити у встановленому законом порядку право на земельну ділянку та звернутися в Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за отриманням дозволу на розміщення ТС.

3.2.2. Звернутися до КП "Київське інвестиційне агентство" з питань впорядкування розміщення ТС.

3.3. Комунальне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) "Київпастранс" та Комунальна служба перевезень забезпечують переоформлення дозвільної документації щодо розміщених зупинкових комплексів відповідно до цього Положення.

3.4. Для отримання дозволу на розміщення ТС необхідно подати такі документи:

3.4.1. Заяву про намір розмістити ТС із зазначенням функціонального призначення, розмірів та місця розташування ТС.

3.4.2. Панорамну фотофіксацію земельної ділянки та навколишнього міського середовища.

3.4.3. Затверджений паспорт прив'язки ТС (у разі наявності).

3.4.4. Правоустановчі документи на земельну ділянку (у разі наявності).

3.5. Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом двадцяти п'яти робочих днів опрацьовує заяву та надає висновок щодо можливості розміщення ТС.

3.6. Після отримання висновку заявник має право оформлювати дозвіл за умови виконання вимог, зазначених у висновку.

3.7. Дозвіл на розміщення ТС видається Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) безкоштовно та дає право на розміщення ТС терміном до десяти років.

3.8. Перенесення ТС на інше місце можливе у разі зміни містобудівної ситуації, яка унеможливлює розташування ТС у місці її знаходження, а також у випадках аварійних ситуацій з наступним внесенням відповідних коригувань у Комплексну схему.

3.9. Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) після видачі дозволу на розміщення ТС передає відповідну інформацію організації-розробнику Комплексної схеми для внесення відповідних даних та до Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва.

4. Комплексна схема розміщення ТС

4.1. Комплексна схема затверджується Київською міською радою після схвалення архітектурно-містобудівною радою при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та розміщується на офіційному сайті КМДА з постійним її оновленням протягом доби із дня внесення змін.

4.2. Замовник Комплексної схеми за погодженням з Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) постійно вносить зміни до Комплексної схеми на підставі звернень заявників, пропозицій структурних підрозділів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), власних інвестиційних досліджень.

5. Сезонна торгівля

5.1. Отримання дозволу на розміщення сезонного майданчика чи пересувного лотка відбувається на загальних засадах.

5.2. Розміщення сезонних майданчиків під час проведення державних та загальноміських заходів здійснюється відповідно до розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за погодження Головного управління торгівлі та побуту.