Щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти

Лист Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України

від 12 травня 2003 р. N 19-36/815

Первомайський філіал, Харківський

державний університет харчування та торгівлі,

м. Первомайськ Миколаївської області

Норми Закону України від 16.01.2003 р. N 434-IV "Про внесення змін до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (далі Закон), що стосуються закупівель товарів, робіт і послуг, вступили в дію 19.04.2003 року (з моменту набуття чинності Закону). Законом встановлено вартісну межу в сумі, еквівалентній 2 тис. євро для закупівлі товарів, послуг та 100 тис. євро - для робіт, починаючи з якої застосовуються процедури, зазначені в Законі. При цьому, предмет закупівлі визначається замовником, виходячи з річної потреби у певному предметі закупівлі (товар, робота чи послуга) та в межах бюджетного призначення на відповідний рік.

Водночас повідомляємо, що Мінекономіки підготовлено проект наказу "Про Порядок визначення предмета закупівлі за державні кошти", який докладніше регламентує визначення предмета закупівлі товарів, робіт і послуг у контексті запобігання уникненню застосування конкурентних процедур закупівель. В цьому проекті передбачено, що визначення предмета закупівлі товарів і послуг (продукція) грунтується на Державному класифікаторі продукції та послуг ДК 016-97, затвердженим Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації і введеним в дію наказом Держстандарту України від 30.12.1997 р. N 822.

До прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" нормами Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" нижньої межі, з якої необхідно було здійснювати закупівлі за процедурами, визначеними законом, не встановлювалося. Таким чином, будь-які закупівлі здійснювалися за процедурами, передбаченими законом, незалежно від вартості товару.

Директор Департаменту економіки оборони, правоохоронної діяльності,

техногенної безпеки та державних закупівель Мінекономіки України

В.Козуб