Державна податкова адміністрація України

ЛИСТ

від 30.08.2007 р. 

N 4292/К/17-0715, 

N 17217/7/17-0717  

Про розгляд листа

Державна податкова адміністрація України розглянула Ваш лист <…> з питань оподаткування доходу, одержаного від продажу будинку разом із земельною ділянкою, на якій його розташовано, і повідомляє.

Відповідно до положень пп. 11.1.1 та 11.2.1 статті 11 Закону України від 22.05.2003 р. N 889 "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон) дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, садового будинку або їх частин (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, садового будинку або їх частин не перевищує 100 квадратних метрів.

У разі якщо площа саме такого житлового будинку, садового будинку або їх частин перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта нерухомого майна.

Вартість господарсько-побутових споруд та будівель, які розташовані на земельній ділянці, яка відчужується разом з такими житловими будинками, садовими будинками або їх частинами, враховується при визначенні загальної вартості продажу (суми одержаного доходу).

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного з об'єктів нерухомості, зазначених у підпункті 11.1.1 пункту 11.1 статті 11 Закону, або від продажу об'єкта нерухомості, іншого ніж зазначене у цьому підпункті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону.

Згідно із ст. 381 Цивільного кодексу України садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями. У разі відчуження житлового будинку вважається, що відчужується вся садиба, якщо інше не встановлено договором або законом.

Виходячи з наведених норм Закону та Кодексу, для цілей оподаткування житловий або садовий будинок разом з земельною ділянкою (її загальною площею), на якій його розташовано, вважається одним об'єктом продажу (садибою).