ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ Держнаглядохоронпраці України

від 26.10.2004р. № 236

НПАОП 10.0-5.29-04

IНСТРУКЦIЯ

IЗ ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕКТРОУСТАТКУВАННЯ

В РУДНИКОВОМУ НОРМАЛЬНОМУ ВИКОНАННI

ТА ЕЛЕКТРОУСТАТКУВАННЯ ЗАГАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

В ШАХТАХ, НЕБЕЗПЕЧНИХ ЗА ГАЗОМ АБО ПИЛОМ

До п. 5.2.9 Правил безпеки у вугільних шахтах

1. Застосування електроустаткування в рудниковому нормальному виконанні та загального призначення допускається в кожному окремому випадку тільки за погодженням з місцевим органом Держнаглядохоронпрацi та на підставі висновку МакНДI.

Дозвіл видається на електроустаткування тільки таких типів (за потужністю, частотою обертання, напругою), які не виготовляються заводами у відповідному вибухозахищеному виконанні.

2. Монтаж i експлуатацiя електроустаткування в рудниковому нормальному виконаннi та загального призначення здійснюється вiдповiдно до проекту, затвердженого директором шахти. Проект повинен складатися:

а) з перелiку заходiв, що забезпечують безпечну експлуатацiю електроустаткування;

б) зi схеми провiтрювання мiсць розташування електроустаткування iз зазначенням вентиляцiйних пристроїв, що забезпечують провiтрювання свiжим струменем, мiсця установки датчикiв контролю метану;

в) з перелiку електроустаткування з технiчними характеристиками.

3. В мiсцях розташування електроустаткування щозмiни повинно проводитися вимiрювання метану, а на шахтах ІІІ категорiї та надкатегорних за газом, крiм того, повиннi встановлюватися датчики стацiонарних автоматичних приладiв контролю метану.

4. Електроустаткування повинно бути вимкненим при виявленi концентрацiї метану понад 0,5%. Включення електроустаткування дозволяється пiсля поновлення нормального режиму провiтрювання i вимiру метану в мiсцi установки електроустаткування i на вiдстанi не меншiй за 20 м у всiх прилеглих виробках.

5. У мiсцi установки електроустаткування повинна бути вивiшена коротка iнструкцiя з експлуатацiї, а також схема електропостачання.