МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 31 грудня 1996 року N 395

Про затвердження Методичних рекомендацій по визначенню вартості виготовлення і фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення

З метою упорядкування віднесення витрат обігу аптечних закладів на витрати по виготовленню і фасуванню лікарських засобів та виробів медичного призначення на підставі погодження Кабінету Міністрів України від 25.11.96 р. N 16241/15 та у відповідності з Типовим положенням про склад витрат обігу та порядок їх планування і розподілу в торговельній діяльності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.03.96 р. N 334, наказую:

1. Затвердити Методичні рекомендації по визначенню вартості виготовлення і фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення.

2. Рекомендувати:

Аптечним управлінням обласних (міських) державних адміністрацій, обласним (міським) об'єднанням (підприємствам) "Фармація", аптечним закладам, які здійснюють виготовлення і реалізацію лікарських засобів, прийняти затверджені Методичні рекомендації до застосування.

3. Вважати такими, що не застосовуються на території України, наказ МОЗ СРСР від 20.03.91 N 86 "О частичном изменении Правил применения прейскуранта N 025-1978 "Розничные цены на медикаменты и аптекарские товары" та "Методические рекомендации по определению тарифов за изготовление и фасовку лекарственных средств и изделий медицинского назначения", затверджені Міністерством охорони здоров'я СРСР 28.12.90 р.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я Картиша А. П.

 

Міністр 

А. М. Сердюк 

 

Додаток

до наказу МОЗ України

від 31 грудня 1996 р. N 395 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

по визначенню вартості виготовлення та фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення

Методичні рекомендації розроблені:

кандидатом економічних наук, доктором фармацевтичних наук, професором кафедри організації та економіки фармації Української фармацевтичної академії Немченко А. С., кандидатом фармацевтичних наук, асистентом кафедри організації та економіки фармації Української фармацевтичної академії Чернухою В. М., Українським об'єднанням "Укрфармація".

Методичні рекомендації по визначенню вартості виготовлення і фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення аптеками розроблені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 1996 р. N 334 "Про затвердження типового положення про склад витрат обігу та порядок їх планування і розподілу у торговельній діяльності".

Застосування Методичних рекомендацій дозволяє розподілити витрати аптеки для здійснення реалізації готових лікарських засобів промислового виробництва та власного виготовлення за рецептами лікарів, а також на замовлення лікувально-профілактичних закладів.

Розподіл вищезгаданих витрат здійснюється з урахуванням витрати місткості як комплексного показника, що відображає трудомісткість (технологічну, часову, фізичну) за нормами часу на виконання робіт і матеріаломісткість.

Методичні рекомендації по визначенню вартості виготовлення лікарських засобів аптеками складаються з двох частин:

Частина I - Порядок визначення тарифів за індивідуальне та серійне виготовлення і фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення аптеками, що обслуговують населення, населення та лікувальні заклади.

Частина II - Порядок визначення тарифів за серійне виготовлення лікарняними, міжлікарняними, іншими аптеками.

 Розрахунки тарифів на виготовлення лікарських засобів проводять аптечні заклади (юридичні особи).

Методика визначення вартості лікарських засобів, що виготовляються аптеками, передбачає можливість як ручного розрахунку, так і за допомогою ЕОМ.

Частина I

ПОРЯДОК

визначення тарифів за індивідуальне та серійне виготовлення і фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення аптеками, що обслуговують населення, населення та лікувальні заклади

1. Загальні положення

1.1. В аптечних закладах при визначенні тарифів за виготовлення екстемпоральних ліків застосовуються середньозважені коефіцієнти витратомісткості за окремими лікарськими формами та основними технологічними операціями, враховуючи співвідношення між індивідуально та серійно виготовленими лікарськими формами (додаток 4, таблиця 2). 

1.2. З метою достовірності розрахунків єдиних тарифів за виготовлення та фасування лікарських засобів необхідно проаналізувати фактичні витрати і обсяги виготовлення 10 - 15 % аптек кожного регіону. 

1.3. Для встановлення регіональних тарифів розраховуються середньозважені оцінки (за обсягами робіт) за лікарськими формами.

2. Методика визначення тарифів за виготовлення і фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення

2.1. В основу цієї методики покладений розрахунковий метод виділення витрат при екстемпоральному виготовленні ліків і фасувальних роботах із загальної суми витрат аптеки за кожною статтею витрат обігу окремо.

2.2. Методика розрахунку тарифів складається з наступних етапів:

- виділення затрат при виготовленні екстемпоральних ліків і фасуванні з загальних витрат аптек, дані яких аналізуються;

- визначення обсягів діяльності аптек у кількостях виготовлених лікарських форм і фасовок за період, що аналізується;

- розрахунок фактичної вартості виготовлення лікарських форм і фасувальних робіт по кожній з аптек, дані яких аналізуються;

- визначення єдиних тарифів як середньостатистичних оцінок по лікарських формах та фасувальних роботах.

2.3. Методику віднесення витрат на екстемпоральне виготовлення лікарських форм і фасувальні роботи подано у додатку 1.

2.4. Вихідні дані до розрахунку витрат на виготовлення ліків та фасувальні роботи визначаються за звітними показниками одного з кварталів року (додаток 2, таблиці 1, 2). Контрольний приклад виділення витрат по виготовленню з загальних витрат обігу наведений у додатку 3 (таблиці 1, 2).

2.5. Обсяги виготовлення і фасування лікарських засобів та виробів медичного призначення визначаються на підставі суцільної вибірки за один з кварталів року. Обсяги діяльності надаються аптеками за номенклатурою виготовлення лікарських форм та фасувальних робіт (додаток 4, таблиця 1).

2.6. Розрахунок тарифів проводиться з врахуванням забезпечення рентабельності виготовлення лікарських засобів аптеками.

2.7. Фактична вартість виготовлення лікарських форм та фасувальних робіт в розрахунку на одну одиницю визначається по кожній аптеці таким чином:

- сумарна витратомісткість виготовлення ліків та фасування розраховується за середньозваженими коефіцієнтами витратомісткості (додаток 4, таблиця 2) множенням на обсяги робіт;

- вартість одиниці витратомісткості визначається шляхом ділення суми витрат виготовлення на сумарну витратомісткість (додаток 4, таблиця 3);

- вартість лікарських форм, технологічних операцій та одиниць фасування визначається за структурою таблиці витратомісткості (додаток 4, таблиця 4). 

2.8. Розрахунок вартості 1 л води очищеної, яка виготовляється аптеками, проводиться на підставі коефіцієнтів витратомісткості її виготовлення: води очищеної без додаткової стерилізації - 50, стерильної - 100 (додаток 4, таблиця 2).

Визначення вартості води очищеної може проводитися аптеками окремо розрахунковим методом. У такому випадку витрати виготовлення зменшуються на суму витрат по виготовленню води очищеної.

2.9. Вартість тарифу за відпуск спирту етилового визначається не підставі коефіцієнтів витратомісткості залежно від об'ємів відпуску: 5 л і більше - 18, від 1 до 5 л - 12, від 400 до 500 мл - 6, до 250 мл - 5 (додаток 4, таблиця 2).

2.10. Контрольний приклад розрахунку вартості виготовлення екстемпоральних ліків та фасувальних робіт наведений у додатку 4 (таблиця 3). 

2.11. Для встановлення регіональних тарифів проводяться розрахунки середньозважених оцінок (за обсягами виготовлення) фактичної вартості виготовлення екстемпоральних ліків і фасувальних робіт по всіх аптеках, що аналізуються (додаток 4, таблиця 5).

3. Програмне забезпечення цієї методики розроблене у вигляді ППП "Тарифи" на мові ПАСКАЛЬ для персональних ПЕОМ типу IBM PC XT/AT.

4. Визначення тарифів за виготовлення гомеопатичних лікарських форм.

При розрахунку вартості виготовлення гомеопатичних лікарських форм використовуються коефіцієнти витратомісткості виготовлення дилюцій - 25, крупки лікарської - 11, насичення крупки лікарської - 8 (додаток 4, таблиця 2).

 

Додаток 1 

ПОРЯДОК

розрахунку витрат виготовлення екстемпоральних ліків у аптеках

 N статті (суб-

статті) 

Найменування статті (субстатті) 

Зміст розрахунку  

1  

2  

3  

1.  

Витрати на перевезення  

Розраховуються від суми витрат за статтею (в частині, віднесеній до товарообігу) пропорційно питомій вазі вартості товарів, що використовуються у виготовленні екстемпоральних лікарських форм у загальній сумі товару  

2.  

Витрати на оплату праці  

Заробітна плата персоналу, зайнятого виготовленням лікарських засобів, повністю відноситься на виготовлення 

Заробітна плата інших категорій персоналу аптеки відноситься до витрат виготовлення пропорційно питомій вазі заробітної плати співробітників, зайнятих у виготовленні ліків у загальному фонді заробітної плати 

Враховуючи істотні відміни у формуванні штату та фонду заробітної плати у різних аптеках, витрати за цією статтею визначаються в аптеці самостійно 

3.  

Витрати на оренду та утримання основних фондів 

  

3.1.  

Плата за оперативну оренду окремих об'єктів основних виробничих фондів 

Розраховується пропорційно питомій вазі товарообігу по екстемпоральних лікарських формах у загальному товарообігу  

3.2.  

Плата за оренду приміщень нежитлового призначення 

Розраховується від суми орендної плати пропорційно питомій вазі площі аптеки, зайняти під виготовлення екстемпоральних ліків у загальній площі аптеки 

3.3. 

Плата за опалення 

Витрати на опалення розраховуються аналогічно п. 3.2 

3.4.  

Плата за освітлення  

Витрати на освітлення виділяються з загальної суми плати за електроенергію (за мінусом суми субстатті 3.9) і розраховуються аналогічно п. 3.2 

3.5.  

Плата за водопостачання  

Витрати на водопостачання визначаються за показниками водомірів, а при їх відсутності розрахунок ведеться з практичного рівня виробничих витрат за цією статтею: 90 - 95 % 

3.6.  

Плата за каналізацію та інші комунальні послуги  

Витрати на каналізацію розраховуються від загальної суми витрат по статті пропорційно питомій вазі співробітників, зайнятих виготовленням екстемпоральних ліків у загальній штатній чисельності аптеки 

3.7.  

Витрати на прибирання прилеглої території 

Розраховуються аналогічно п. 3.2  

3.8.  

Вартість матеріалів і засобів догляду за приміщенням, територіями, обладнанням 

Розраховується аналогічно п. 3.2  

3.9.  

Витрати на електроенергію  

Визначаються за показниками електролічильників і потужності обладнання, що використовуються у виготовленні екстемпоральних ліків 

  

  

Примітка: для спрощення розрахунків витрат виготовлення на електроенергію і освітлення, їх можна виділяти аналогічно п. 3.2. 

3.10.  

Витрати на проведення протипожежних заходів 

Розраховуються аналогічно п. 3.2  

3.11.  

Витрати на перевірку і таврування вагів та інших приладів 

Повністю відносяться на виготовлення  

3.12.  

Витрати на оплату протипожежної і сторожової охорони 

Розраховуються аналогічно п. 3.2  

4.  

Амортизаційні відрахування на повне відновлення основних фондів і нематеріальних активів 

Виділяються з загальної суми статті пропорційно питомій вазі основних засобів, зайнятих у виготовленні екстемпоральних ліків у загальній сумі основних засобів  

5.  

Амортизаційні відрахування на капремонт і витрати на поточний ремонт основних фондів 

Розраховуються аналогічно п. 4  

6.  

Знос та утримання малоцінних і швидкозношуваних предметів 

  

6.1.  

Знос малоцінних і швидкозношуваних предметів  

Розраховується від загальної вартості описаного інвентарю пропорційно питомій вазі вартості малоцінного інвентарю, зайнятого у виготовленні екстемпоральних ліків у загальній вартості малоцінного інвентарю 

6.2.  

Знос санспецодягу  

Розраховується аналогічно п. 3.6  

6.3.  

Поточні витрати на ремонт і утримання малоцінних і швидкозношуваних предметів 

Розраховується аналогічно п. 3.6  

8.  

Витрати на зберігання, підсортування, оброблення, пакування і передпродажну підготовку товарів 

  

8.1.  

Вартість допоміжних матеріалів 

Розраховується аналогічно п. 3.11  

8.2.  

Витрати на утримання холодильного обладнання 

Розраховуються аналогічно п. 3.11  

8.3.  

Витрати на дезінсекцію та дератизацію 

Розраховуються аналогічно п. 3.2  

9.  

Повністю відносяться на реалізацію готових лікарських засобів 

10.  

Розраховуються аналогічно п. 1  

11.  

Розраховується аналогічно п. 3.11  

12. 

Розраховуються аналогічно п. 3.1 

13.  

Розраховуються аналогічно п. 2  

14.  

Визначаються від суми платежів (згідно з договором) аналогічно п. 4 

15.  

  

15.1.  

Розраховуються аналогічно п. 3.6  

15.2. 

Розраховуються аналогічно п. 3.1 

194,30  

-  

96,0  

370,0  

-  

92,0  

430,0  

380,0  

-  

  

30,0  

80,0  

-  

  

Вартість допоміжних матеріалів  

315,0  

Витрати на утримання холодильного обладнання  

-  

Витрати на дезінсекцію та дератизацію  

-  

Витрати на торгову рекламу  

-  

Відсотки за кредит  

150,0  

Втрата товарів у межах норм природного убутку під час перевезення, зберігання та реалізації  

70,0  

Витрати на тару  

-  

Відрахування на соціальні заходи  

3370,0  

Витрати на обов'язкове страхування майна  

-  

Інші витрати  

  

Витрати, пов'язані із забезпеченням нормальних умов праці  

470,0  

Витрати на утримання касового господарства  

250,0  

Витрати, пов'язані з управлінням діяльністю аптеки:  

  

- канцтовари 

90,0 

- службові відрядження 

Оплата послуг комерційних банків та інших кредитно-фінансових установ 

5030,0  

Витрати на експертизу і лабораторний аналіз  

263,73  

Експортне (вивізне) мито і митні збори  

-  

Відрахування до Державного інноваційного фонду та позабюджетних фондів  

250,0  

Податки, збори та інші обов'язкові платежі  

551,7  

фл. 

  

50 

фл. 

53 

  

фл. 

50 

  

фл. 

48 

  

фл. 

48 

  

опер. 

25 

  

фл. 

  

25 

опер. 

  

Виготовлення 2-компонентного пропису  

Розчин для ін'єкцій об'ємом:  

фл.  

  

50  

1,50  

400 - 500 мл  

фл.  

55  

  

1,59  

200 - 250 мл  

фл.  

50  

  

1,50  

50 - 100 мл  

фл.  

48  

  

1,44  

до 50 мл  

фл.  

48  

  

1,44  

Стерилізація  

опер.  

25  

  

0,75  

Очні краплі (мазі), ліки для немовлят  

фл.  

  

25  

0,75  

Стерилізація  

опер.  

8  

  

0,24  

Масла стерильні  

фл.  

  

25  

0,75  

Розчини і краплі для внутрішнього та зовнішнього застосування об'ємом:  

фл.  

  

13  

0,39  

5 л і більше  

фл.  

21  

  

0,63  

від 1 до 5 л  

фл.  

15  

  

0,45  

400 - 500 кл  

фл.  

9  

  

0,27  

до 250 мл  

фл.  

8  

  

0,24  

Настої та відвари об'ємом:  

фл.  

  

14  

0,42  

1 л і більше  

фл.  

17  

  

0,51  

400 - 500 мл  

фл.  

12  

  

0,36  

до 250 мл  

фл.  

10  

  

0,30  

Емульсії, суспензії, лініменти  

фл.  

  

22  

0,66  

Порошки дозовані N 10  

доз.  

  

11  

0,33  

Дозування кожних наступних 10 порошків  

доз.  

0,3  

  

0,01  

400 - 500 мл 

фл. 

53 

  

  

  

  

  

  

1,43:50х53=1,52 

200 - 250 мл 

фл. 

50 

  

  

  

  

  

  

1,43:50х50=1,43 

до 100 мл 

фл. 

48 

  

  

  

  

  

  

1,43:50х48=1,37 

Стерилізація 

опер. 

25 

  

  

  

0,75 

0,63 

  

(0,75х2135+0,63х905):(2135+905)=0,71 

Очні краплі (мазі), ліки для немовлят 

фл. 

25 

1030 

500 

  

0,75 

0,63 

  

(0,75х1030+0,63х500):(1030+500)=0,71 

Стерилізація 

опер. 

  

  

  

0,24 

0,20 

  

(0,24х1030+0,20х300):(1030+500)=0,20 

Масла стерильні 

фл. 

25 

222 

20 

  

0,75 

0,63 

  

(0,75х222+0,65х20):(222+20)=0,74 

Розчини і краплі для внутрішнього та зовнішнього застосування об'ємом: 

фл. 

13 

3839 

2015 

  

0,39 

0,33 

  

(0,39х3839+0,33х2015):(3839+2015)=0,37 

5 л і більше 

фл. 

21 

  

  

  

  

  

  

0,37:13х21=0,60 

від 1 до 5 л 

фл. 

15 

  

  

  

  

  

  

0,37:13х15=0,43 

400 - 500 мл 

фл. 

  

  

  

  

  

  

0,37:13х9=0,26 

до 250 мл 

фл. 

  

  

  

  

  

  

0,37:13х8=0,23 

Настої, відвари об'ємом: 

фл. 

14 

77 

10 

  

0,42 

0,35 

  

(0,42х77+0,35х10):(77+10)=0,41 

1 л і більше 

фл. 

17 

  

  

  

  

  

  

0,41:14х17=0,50 

400 - 500 мл 

фл. 

12 

  

  

  

  

  

  

0,41:14х12=0,35 

до 250 мл 

фл. 

10 

  

  

  

  

  

  

0,41:14х10=0,29 

Емульсії, суспензії, лініменти 

фл. 

22 

344 

220 

  

0,66 

0,55 

  

(0,66х344+0,55х200):(344+200)=0,62 

Порошки дозовані N 10 

доз. 

11 

1182 

950 

  

0,33 

0.28 

  

(0,33х1182+0,28х950):(1182+950)=0,31 

Дозування кожних наступних 10 пор. 

доз. 

0,3 

  

  

  

  

  

  

0,31:11х0,3=0,01 

Порошки недозовані, збори 

відп. 

184 

200 

  

0,24 

0,20 

  

(0,24х184+0,20х200):(184+200)=0,22 

Мазі, пасти 

бан. 

23 

114 

100 

  

0,69 

0,58 

  

(0,69х114+0,58х100):(114+100)=0,64 

Супозиторії N 10 

доз. 

23 

10 

12 

  

0,69 

0,58 

  

(0,69х10+0,58х12):(10+12)=0,63 

Дозування кожних наступних 10 суп. 

доз. 

0,8 

  

  

  

  

  

  

0,63:23х0,8=0,02 

0,63 

  

(0,75+0,63):2=0,69 

Крупка лікарська 

уп. 

11 

  

  

  

0,33 

0,28 

  

(0,33+0,28):2=0,31 

Насичення крупки лікарської 

опер. 

  

  

  

0,24 

0,20 

  

(0,24+0,20):2=0,22 

Добавка кожного наступного компонента у будь-яку лікарську форму 

опер. 

 

  

 

  

  

0,09 

0,08 

  

(0,09+0,08):2=0,09 

Витрати на опалення визначаються аналогічно п. 1  

Витрати на освітлення розраховуються разом з п. 3.9  

Витрати на водопостачання визначаються шляхом ділення загальних витрат за статтею за і місяць на кількість екстемпоральних лікарських форм, виготовлених за місяць  

Витрати на каналізацію та інші комунальні послуги визначаються аналогічно п. 1 

Розраховуються аналогічно п. 1  

Розраховуються аналогічно п. 3.5  

Визначаються аналогічно п. 1  

Розраховуються аналогічна п. 1  

Визначаються аналогічно п. 3.5  

Розраховуються аналогічно п. 1  

Визначаються аналогічно п. 1  

Розраховуються аналогічно п. 1  

Знос та утримання малоцінних і швидкозношуваних предметів 

  

Знос малоцінних і швидкозношуваних предметів 

Розраховується аналогічно п. 3.5  

Знос санспецодягу  

Розраховується аналогічно п. 3.5  

Поточні витрати на ремонт, утримання малоцінних і швидкозношуваних предметів 

Розраховуються аналогічно п. 3.5  

Витрати на зберігання, підсортування, оброблення, пакування і передпродажну підготовку товарів 

  

Вартість допоміжних матеріалів  

Розраховується аналогічно п. 3.5  

Витрати на утримання холодильного обладнання  

Розраховуються аналогічно п. 3.5  

Витрат на дезінсекцію та дератизацію  

Розраховуються аналогічно п. 3.5  

Витрати на рекламу  

Визначаються аналогічно п. 1  

Відсотки за кредити  

Розраховуються аналогічно п. 1  

Втрата товарів у межах норм природного убутку під час перевезення, зберігання та реалізації  

Розраховується аналогічно п. 3.5  

Витрати на тару  

Розраховуються аналогічно п. 1  

Відрахування на соціальні заходи  

Розраховуються аналогічно п. 1  

Витрати на обов'язкове страхування майна  

Визначаються аналогічно п. 1  

Інші витрати  

  

452,62  

37797  

0,012  

6521,66  

37797  

0,173  

80,00  

37797  

0,002  

Плата за оренду приміщень  

-  

37797  

-  

Плата за опалення  

3179,68  

37797  

0,084  

Плата за освітлення  

Розраховується сумісно з п. 3.9 

Плата за водопостачання  

118,14  

24318  

0,005  

Плата за каналізацію та інші комунальні послуги  

-  

37797  

-  

Витрати на прибирання прилеглої території  

-  

37797  

-  

Вартість матеріалів і засобів догляду за приміщеннями, територіями, обладнанням, інвентарем  

169,14  

24318  

0,007  

Витрати на електроенергію  

1094,20  

37797  

0,03  

Витрати на проведення протипожежних заходів  

-  

37797  

-  

Витрати на перевірку і таврування вагів та інших приладів  

-  

24318  

-  

Витрати на оплату протипожежної і сторожової охорони  

377,84  

37797  

0,01  

Амортизаційні відрахування на повне відновлення основних фондів  

79,88  

37797  

0,002  

Амортизаційні відрахування на капремонт і витрати на поточний ремонт основних фондів  

-  

37797  

-  

Знос та утримання малоцінних та швидкозношувальних предметів  

9,06  

24318  

0,0004  

Витрати на зберігання, підсортування, оброблення, пакування і перепродажну підготовку товарів  

348,46  

24318  

0,014  

Витрати на рекламу  

-  

37797  

-  

Відсотки за кредити  

-  

37797  

-  

Втрата товарів у межах норм природного убутку  

-  

24318  

-  

Витрати на тару  

-  

37797  

-  

Відрахування на соціальні заходи  

2984,13  

37797  

0,079