МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 6 листопада 2007 року N 170

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розроблення стратегічних планів дій підприємств, що надають послуги централізованого теплопостачання

Відповідно до Закону України від 24.06.2004 N 1869-IV "Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004 - 2010 роки" та з метою врегулювання питання щодо розроблення стратегічних планів дій підприємств, що надають послуги централізованого теплопостачання, наказую:

1. Затвердити Методичні рекомендації щодо розроблення стратегічних планів дій підприємств, що надають послуги централізованого теплопостачання (далі - Методичні рекомендації), що додаються.

2. Управлінню стратегії реформування житлово-комунального господарства (Н. І. Олійник):

- забезпечити розміщення Методичних рекомендацій на веб-сайті Міністерства;

- довести цей наказ до відома та використання згідно з розрахунком розсилання.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Г. М. Семчука.

 

Міністр 

О. П. Попов 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇщодо розроблення стратегічних планів дій підприємств, що надають послуги централізованого теплопостачання

Методичні рекомендації узагальнюють світовий та вітчизняний досвід розроблення стратегічних планів дій комунальних підприємств, що надають послуги централізованого теплопостачання.

При підготовці Методичних рекомендацій використані макети таблиць, що були розроблені експертами Інституту місцевого розвитку (ІМР) в рамках стратегічного планування діяльності комунальних підприємств при виконанні проектів міжнародної технічної допомоги "Реформування тарифів та реструктуризація комунальних підприємств" (2000 - 2005) та "Розповсюдження досвіду реформування сфери комунальних послуг" (2005 - 2007). Обидва проекти виконувалися за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). За період реалізації зазначених вище проектів фахівці ІМР накопичили досвід роботи з 73 комунальними підприємствами водо-, теплопостачання та водовідведення у 38 містах України. Узагальнення, зокрема, саме цього досвіду і було покладено в основу підготовки даних Методичних рекомендацій.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Методичні рекомендації включають загальні підходи, рекомендації щодо структури, методів, процедур розроблення стратегічних планів дій підприємств теплопостачання як основи їх діяльності на середньострокову перспективу (5-річний період), а також орієнтовний зміст їх розділів.

1.1 Методичні рекомендації з розроблення стратегічних планів дій підприємств теплопостачання мають на меті зорієнтувати керівництво підприємств, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування (ОМС) щодо можливої структури та змісту стратегічного плану, підходів до оцінки діяльності підприємств та розроблення стратегічних заходів з метою стабілізації роботи систем централізованого теплопостачання.

1.2 Запропоновані у цій методиці рекомендації до стратегічного планування діяльності комунальних підприємств не є обов'язковими і незмінними. Це означає, що у кожному конкретному випадку необхідно враховувати особливості підприємства, що надає послуги з централізованого теплопостачання, рівень соціально-економічного розвитку населеного пункту, активність і громадську позицію мешканців міста тощо.

1.3 Процес розроблення Стратегічного плану дій комунального підприємства здійснюється в декілька етапів:

- Підготовчий етап

- Основний етап

- Заключний етап.

1.4 На підготовчому етапі створюються організаційні засади розроблення Стратегічного плану. Керівництво підприємства та ОМС приймають рішення про розроблення плану, формують та затверджують склад робочої групи, яку, як правило, очолює керівник (директор/начальник) підприємства. До складу робочої групи включаються безпосередні розробники (виконавці) Стратегічного плану, серед яких, окрім працівників підприємства, можуть бути представники ОМС та громадськості міста. Одночасно приймається рішення про порядок роботи цієї групи. На підготовчому етапі робоча група:

- готує план-графік (часові межі) розроблення, обговорення та затвердження Стратегічного плану;

- визначається зі структурою Стратегічного плану, його основними цілями та призначенням; закріплює розробників (виконавців) кожного розділу Стратегічного плану відповідно до прийнятої структури.

Робочою групою може бути прийнято рішення про залучення до розроблення Стратегічного плану на договірних засадах науково-дослідних установ та консалтингових фірм.

1.5 У рамках другого (основного) етапу здійснюються роботи щодо розроблення проекту Стратегічного плану дій підприємства. Робоча група збирає необхідну інформацію, аналізує її, вивчає вітчизняний та зарубіжний досвід реформ у сфері теплопостачання, з'ясовує та узагальнює проблеми діяльності підприємства, встановлює пріоритетність їх вирішення, формулює стратегічні ініціативи та розробляє необхідні для їх реалізації стратегічні заходи.

На цьому етапі доцільно провести опитування різних верств населення методом фокусних груп щодо їх оцінки проблем у сфері забезпечення мешканців міста послугами теплопостачання з метою визначення спільними зусиллями стратегічного бачення подальшого розвитку підприємства, напрямів і шляхів реалізації його цінової та технічної політики, можливостей вдосконалення якісних та кількісних характеристик послуг теплопостачання.

Проект Стратегічного плану обговорюється з керівництвом ОМС (міським головою, його заступниками, начальниками управлінь міськвиконкому, керівником фонду державного майна, секретарем міської ради, головою комітету міськради з питань ЖКГ та іншими відповідальними особами). Метою такого обговорення є погодження основних положень Стратегічного плану, узгодження їх з програмними документами економічного і соціального розвитку міста, визначення участі міста у фінансуванні плану капітальних інвестицій, розгляд можливих сценаріїв впорядкування тарифів на послуги теплопостачання та погодження одного із них.

За результатами обговорення до проекту розробленого Стратегічного плану дій вносяться відповідні корективи. Після внесення змін розроблений документ готується до винесення його на обговорення на громадських слуханнях.

У засобах масової інформації (ЗМІ) за місяць до встановленої дати розміщується оголошення про час та місце проведення громадських слухань, на яких відбуватиметься розгляд та обговорення Стратегічного плану дій підприємства. Одночасно у ЗМІ доцільно розмістити стислу версію (основні положення) Стратегічного плану.

1.6 На заключному етапі відбувається проведення громадських слухань і презентація Стратегічного плану дій, остаточне редагування документа за результатами громадських слухань та підготовка рішення про його затвердження. Відповідальність за виконання цих заходів покладається на робочу групу та виконавчий комітет міської ради.

Схвалений громадськістю Стратегічний план дій підприємства теплопостачання виноситься на розгляд виконавчого комітету міської ради та затверджується його рішенням.

1.7 Після затвердження Стратегічного плану необхідно організувати моніторинг його впровадження та щорічне звітування у місцевих ЗМІ про хід його виконання, економічні, технічні та соціальні наслідки його реалізації.

1.8 При зміні соціально-економічних, політичних та інших чинників, які можуть суттєво вплинути на діяльність підприємства, Стратегічний план потребуватиме перегляду шляхом внесення відповідних уточнень та коригувань.

2. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУ

Стратегічний план дій підприємств централізованого теплопостачання може мати наступну структуру:

Розділ 1. Вступ

Мета розробки та призначення Стратегічного плану

Загальна інформація про місто

Загальна інформація про теплопостачальне підприємство

Розділ 2. Оцінка діяльності підприємства

Оцінка системи управління підприємством

Оцінка технічного стану систем централізованого теплопостачання

Оцінка фінансово-економічної діяльності підприємства

Розділ 3. Стратегічні заходи щодо стабілізації роботи підприємства

Розвиток системи управління

Виробничо-технічні заходи

Фінансово-економічний розвиток

План капітальних інвестицій (ПКІ)

План фінансування стратегічних заходів

Додатки до Стратегічного плану

Рекомендовану структуру кожного із підрозділів Стратегічного плану дій теплопостачального підприємства наведено у додатку 1.

Зміст та рекомендації щодо підготовки окремих частин Стратегічного плану викладені нижче.

3. ЗМІСТ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУ ДІЙ ПІДПРИЄМСТВА ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЙОГО НАПОВНЕННЯ

3.1 Вступ

У вступі стисло формулюється мета розробки та призначення Стратегічного плану дій підприємства на середньострокову перспективу, наводиться загальна інформація про місто та підприємство теплопостачання.

3.1.1 Мета розробки та призначення Стратегічного плану дій

У цьому підрозділі необхідно чітко сформулювати мету діяльності підприємства на середньострокову перспективу, бачення щодо можливих шляхів досягнення цієї мети, стисло обґрунтувати необхідність розробки та напрямки використання Стратегічного плану. Доцільно також навести стислий огляд виконаних у процесі стратегічного планування робіт та зазначити їх виконавців.

3.1.2 Загальна інформація про місто

У цій частині Стратегічного плану необхідно подати інформацію про:

- географічне розташування міста, його адміністративний статус;

- коротку історичну довідку; особливості соціально-економічного розвитку;

- кліматичні умови;

- чисельність населення, основні демографічні характеристики (статево-вікову структуру населення, середній розмір сім'ї тощо) в динаміці за два останні роки;

- чисельність працездатного та безробітного населення, рівень середньої заробітної плати по місту в динаміці за два останні роки;

- фінансові ресурси місцевого бюджету (надходження, у т. ч. за рахунок офіційних трансфертів, та видатки, зокрема на соціально-економічний розвиток).

Доцільно також навести організаційну структуру ради та її виконавчого комітету, в якій головний акцент зробити на органи управління житлово-комунальним господарством міста та органи, які уповноважені приймати рішення майнового характеру (наприклад, формування статутного фонду підприємства, контроль за ефективним використанням комунального майна, інші питання). Окремо можна зазначити органи, що здійснюють управління системою теплопостачання міста.

3.1.3 Загальна інформація про підприємство

У цьому підрозділі Стратегічного плану наводиться інформація про:

- повну і скорочену назву підприємства, його юридичну адресу;

- керівництво підприємства та його основних структурних підрозділів (прізвище, ім'я, по-батькові, посада);

- основну діяльність підприємства (зокрема, необхідно зазначити, чи є підприємство виробником та/або транспортувальником, та/або постачальником теплової енергії, та/або надає послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, а також які категорії споживачів воно обслуговує);

- форму власності та організаційно-правову форму суб'єкта господарювання;

- чисельність персоналу підприємства та рівень середньої заробітної плати на підприємстві (станом на початок року, в якому відбувається розроблення Стратегічного плану);

- кількісні характеристики абонентів: загальну кількість абонентів в розрізі категорій споживачів; загальну опалювану площу в цілому та із засобами обліку (кв. м); чисельність населення, що є споживачами послуг з централізованого постачання гарячої води в цілому та із засобами обліку (осіб), тощо - станом на початок року, в якому відбувається розроблення Стратегічного плану;

- обсяги виробництва та реалізації теплової енергії у Гкал (за даними року, який передує розробленню Стратегічного плану).

У цьому підрозділі також можна навести інформацію про рівень втрат та витрат на власні потреби (у %), обсяг покупної теплової енергії (Гкал), протяжність теплових мереж, фактичний рівень споживання палива і електричної енергії як найбільших статей витрат основної діяльності підприємств теплопостачання.

3.2 Оцінка діяльності підприємства

Для визначення головних проблем та їх чинників, цілей та тенденцій розвитку теплопостачального підприємства має бути виконаний детальний аналіз його стану у розрізі окремих сфер діяльності за останні два роки, що передували підготовці Стратегічного плану. Для повноти оцінки діяльності підприємства доцільно також проаналізувати ступінь забезпечення потреб споживачів у послугах теплопостачання та рівень задоволення ними мешканців міста.

Методичні рекомендації з виконання оцінки діяльності підприємства, що подаються нижче окремо за кожною із сфер його діяльності, містять інформацію про потенційних виконавців цієї оцінки та інформаційні джерела, на використанні яких базується проведення аналізу.

3.2.1 Оцінка системи управління підприємством

У цьому підрозділі плану наводиться стисла інформація про організаційну форму та особливості управління підприємством, систему договірних відносин, а також аналізується система кадрового забезпечення.

3.2.1.1 Організаційна форма та управління підприємством

Виконавці: 

Керівник (заступник керівника) підприємстваЮрисконсультГоловний економіст 

Основні джерела інформації: 

Статут підприємстваВідповідні рішення ОМС (ради та виконкому) щодо створення і діяльності підприємства Накази, інструкції, положення, розроблені та затверджені на підприємстві