НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Будівельні матеріали

ЧЕРЕПИЦЯ ПОЛІМЕРПІЩАНА

Технічні умови

ДСТУ Б В.2.7-139:2007(ЕN 1304:1998, МОD)

КиївМіністерство регіонального розвитку та будівництва України2008

ПЕРЕДМОВА 

1 РОЗРОБЛЕНО: Державне підприємство "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів "НДІБМВ" 

РОЗРОБНИКИ: Н.П’ятигорська (керівник розробки), В.Сай, канд.техн.наук, Л. Супрун, О.Шляковська 

2 ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: Наказ Мінрегіонбуду України від 21 січня 2008 р. № 20з 2008-07-01. 

3 Національний стандарт відповідає ЕN 1304:1998 "Clay roofing tiles and fittings – Product definitions and specifications" (Черепиця покрівельна з глини для мурування внапусток – Терміни та визначення понять і технічні умови на продукцію) у частині призначення продукціїСтупінь відповідності – модифікований (МОD) 

4 УВЕДЕНО ВПЕРШЕ 

НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП 

Цей стандарт прийнятий зі змінами на території України ЕN 1304:1998 (Черепиця покрівельна з глини для мурування внапусток – Терміни та визначення понять і технічні умови на продукцію). 

Базова організація з науково-технічної діяльності у сфері будівництва, промисловості будiвельних матеріалів, архітектури і містобудування – Державне підприємство "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів" – відповідальна за цей стандарт. 

Стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству України. 

У переліку чинних нормативних документів Європейського союзу відсутній нормативний документ, що регламентував би вимоги до полімерпіщаної черепиці. Нормативний документ Європейського союзу на подібну продукцію за винятком сировинного складу – це ЕN 1304:1998 (Черепиця покрівельна з глини для мурування внапусток – Терміни та визначення понять і технічні умови на продукцію). 

Національний стандарт містить значні зміни відносно ЕN 1304:1998, обумовлені конкретними потребами промисловості України. Стандарт Європейського союзу поширюється на керамічну черепицю, а за побудовою, викладенням та оформленням не відповідає вимогам Національної стандартизації України і не може бути прийнятий як ідентичний, тотожний чи прийнятий перекладом. 

У зв’язку з численними і значними змінами та з метою створення умов для зручності в користуванні розробники вважають недоцільним за текстом національного стандарту долучати написи "Національний відхил" або "Національне пояснення". Перелік змін з обґрунтуванням наведено в національному додатку Б. 

Стандарт розроблено у зв’язку з тим, що в Україні не існує будь-якого нормативного документа національного рівня на полімерпіщану черепицю, – матеріал, який сьогодні широко використовується у будівництві. Тим часом існує численна кількість технічних умов, за якими підприємства та приватні підприємці виготовляють полімерпіщану черепицю. Технічні умови в кожному окремому випадку є власністю розробника (виробника) і недоступні широкому колу проектних організацій, будівельних організацій чи забудовників для ознайомлення з технічними та експлуатаційними характеристиками продукції, яка на сьогоднішній день на ринку України має великий попит у споживачів, у тому числі індивідуальних забудовників. 

Основною перевагою виробництва полімерпіщаної черепиці є можливість використання вторинної полімерної сировини відповідно до  ДСТУ 2731-94. Використання вторинних сировинних матеріалів, запаси яких є практично необмеженими в усіх регіонах України, дозволяє також вирішувати питання великої соціальної значущості – утилізування вторинних полімерних матеріалів. 

Однією з переваг виробництва є простота і ергономічність технологічного процесу, в якому з трьох-чотирьох компонентів, основними з яких є пісок, полімерна сировинна маса та барвники, виготовляють черепицю. Полімерна маса може бути кольоровою або забарвлення здійснюють за рахунок фарбування формовочної композиції. Технологічний цикл формування триває не більше трьох-п’яти хвилин в одномісній або багатомісній формі за агрегатною технологією, що обумовлює незначні виробничі площі для установки, високу продуктивність, простоту керування установкою. Дуже важливим є те, що цей спосіб дозволяє створювати широку гаму архітектурного оздоблення покрівель з використання різних за кольором елементів. 

Стандарт передбачає можливість використання поряд з вітчизняними сировинними матеріалами їх імпортних аналогів. Крім того, видання національного стандарту гарантує доступність його для ознайомлення проектними організаціями, будівельниками і потенційними замовниками для прийняття ефективного рішення при визначенні виду матеріалу для влаштування покрівель будинків і споруд. 

Стандарт передбачається розробити модифікованим до EN 1304:1998 (Черепиця покрівельна з глини для мурування внапусток – Терміни та визначення понять і технічні умови на продукцію), виходячи з того, що використання всіх видів черепиці – керамічної, бетонної, полімерпіщаної – аналогічне незалежно від складу. 

Фізико-технічні показники полімерпіщаної черепиці, передбачені цим стандартом, знаходяться на рівні відповідних показників призначення керамічної та бетонної черепиці і перевищують вимоги EN 1304:1998, зокрема, за руйнівним навантаженням. Досвід вітчизняних виробників підтверджує можливість включення до стандарту вимог до руйнівного навантаження на рівні не менше 1,5 кН. 

Що стосується широкої номенклатури форм та типорозмірів керамічної та бетонної черепиці, яка присутня у вітчизняних нормативних документах, то, оскільки полімерпіщану черепицю виготовляють сьогодні практично однієї стандартної форми та дуже близьких за значеннями розмірів, розробники вважають за доцільне не конкретизувати у стандарті розміри полімерпіщаної черепиці. Виробники виготовляють черепицю, номінальні розміри якої визначаються розмірами прес-форм. Ці параметри погоджуються між виробником і замовником, а гранично-допустимі відхилення від номінальних розмірів наведені в стандарті. 

ЗМІСТ

   

С. 

1    Сфера застосування    1 

2    Нормативні посилання    1 

3    Терміни та визначення понять   5 

4    Класифікація    5 

5    Технічні вимоги  5 

5.1 Основні параметри і розміри    5 

5.2 Фізико-технічні характеристики черепиці    7 

5.3 Вимоги до сировинних матеріалів    7 

5.4 Комплектність    7 

6     Вимоги безпеки    8 

7    Вимоги охорони довкілля, утилізування    9 

8    Маркування    9 

9    Пакування    9 

10    Правила транспортування та зберігання    10 

11    Методи контролювання    10 

12    Правила приймання    11 

13    Правила влаштування, експлуатування, ремонту    12 

14    Гарантії виробника    12 

Додаток А     Загальний вигляд черепиці    13 

Національний додаток Б     Обґрунтування відмінності структури і вимог стандарту відносно EN 1304:1998    14 

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Будівельні матеріали

ЧЕРЕПИЦЯ ПОЛІМЕРПІЩАНАТехнічні умови

Строительные материалы

ЧЕРЕПИЦА ПОЛИМЕРПЕСЧАНАЯТехнические условия

Building materials

POLYMER-SAND TILES AND FITTINGSSpecifications

Чинний від 2008-07-01 

1  СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ 

1.1 Цей стандарт поширюється на черепицю полімерпіщану, яку виготовляють із полімерної композиції з наповнювачами та барвниками методом термопластичного пресування. 

1.2 Черепицю полімерпіщану (далі – черепицю) призначено для влаштування скатних покрівель згідно з ДБН В.2.6-14 при будівництві, ремонті або реконструкції житлових, громадських та промислових будівель і споруд. 

1.3 Вид кліматичного виконання черепиці відповідно до ГОСТ 15150 – У1. 

1.4 Черепицю використовують у будівлях ступенів вогнестійкості ІІІ,  ІІІа, ІІІб, IV, IVa, V відповідно до ДБН В.1.1-7. 

1.5 Стандарт придатний для підтвердження відповідності черепиці. Підтвердження відповідності здійснюють шляхом сертифікації. 

1.6 Обов’язкові вимоги до якості черепиці, що забезпечують її нешкідливість для життя, здоров’я і майна населення та охорону довкілля, викладені в розділах 7, 8. 

2  НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ 

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи: 

ДСТУ 1438-94 Пігменти для фарб. Загальні технічні умови 

ДСТУ 2296-93 Система сертифікації УкрСЕПРО. Знак відповідності. Форма, розміри, технічні вимоги та правила застосування 

ДСТУ 2731-94 Сировина полімерна вторинна. Порядок збирання, зберігання і перероблення відходів 

ДСТУ 3273-95 Безпечність промислових підприємств. Загальні положення та вимоги 

ДСТУ ГОСТ 12.4.041:2006 ССБП. Засоби індивідуального захисту органів дихання. Загальні технічні вимоги 

ДСТУ Б А.1.1-16-94 ССНБ. Черепиця керамічна та бетонна. Терміни та визначення 

ДСТУ Б В.2.7-6-94 Будівельні матеріали. Черепиця бетонна. Технічні умови 

ДСТУ Б В.2.7-19-95 (ГОСТ 30244-94) Будівельні матеріали. Матеріали будівельні. Методи випробувань на горючість 

ДСТУ Б В.2.7-32-95 Будівельні матеріали. Пісок щільний природний для будівельних матеріалів, виробів, конструкцій і робіт. Технічні умови 

ДСТУ Б В.2.7-33-2001 Будівельні матеріали. Пісок кварцево-залізистий і тонкодисперсна фракція для будівельних робіт з відходів гірничо-збагачувальних комбінатів України. Технічні умови 

ДСТУ Б В.2.7-42-97 Будівельні матеріали. Методи визначення водопоглинання, густини і морозостійкості будівельних матеріалів і виробів 

ДСТУ Б В.2.7-76-98 Будівельні матеріали. Пісок для будівельних робіт із відсівів подрібнення скельних гірських порід гірничо-збагачувальних комбінатів України. Технічні умови 

ДБН В.1.1-7-2002 Захист від пожежі. Пожежна безпека об’єктів будівництва 

ДБН В.1.4-1.01-97 Система норм та правил зниження рівня іонізуючих випромінювань природних радіонуклідів в будівництві. Регламентовані радіаційні параметри. Допустимі рівні 

ДБН В.1.4-2.01-97 Система норм та правил зниження рівня іонізуючих випромінювань природних радіонуклідів в будівництві. Радіаційний контроль будівельних матеріалів та об`єктів будівництва 

ДБН В.2.5-28-2006 Інженерне обладнання будинків і споруд. Природне і штучне освітлення 

ДБН В.2.6-14-97 Конструкції будинків і споруд. Покриття будинків і споруд 

ДБН Г.1-4-95 Організаційно-методичні, економічні і технічні нормативи. Правила перевезення, складування та зберігання матеріалів, виробів, конструкцій і устаткування в будівництві 

ГОСТ 12.1.003-83 ССБТ. Шум. Общие требования безопасности (ССБП. Шум. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования (ССБП. Пожежна безпека. Загальні вимоги) 

ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны (ССБП. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони) 

ГОСТ 12.1.044-89 ССБТ. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методы их определения (ССБП. Пожежовибухонебезпечність речовин і матеріалів. Номенклатура показників і методи їх визначення) 

ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности (ССБП. Обладнання виробниче. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.3.002-75 ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности (ССБП. Процеси виробничі. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.3.009-76 ССБТ. Работы погрузочно-разгрузочные. Общие требования безопасности (ССБП. Роботи вантажно-розвантажувальні. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.3.030-83 ССБТ. Переработка пластических масс. Требования безопасности (ССБП. Перероблення пластичних мас. Вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.3.040-86 ССБТ. Строительство. Работы кровельные и гидроизоляционные. Требования безопасности (ССБП. Будівництво. Роботи покрівельні і гідроізоляційні. Вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.4.010-75 ССБТ. Средства индивидуальной защиты. Рукавицы специальные. Технические условия (ССБП. Засоби індивідуального захисту. Рукавиці спеціальні. Технічні умови) 

ГОСТ 12.4.013-85 ССБТ. Очки защитные. Общие технические условия (ССБП. Окуляри захисні. Загальні технічні умови) 

ГОСТ 12.4.021-75 ССБТ. Системы вентиляционные. Общие требования (ССБП. Системи вентиляційні. Загальні вимоги) 

ГОСТ 12.4.028-76 ССБТ. Респираторы ШБ-1 "Лепесток". Технические условия (ССБП. Респіратори ШБ-1 "Лепесток". Технічні умови) 

ГОСТ 12.4.121-83 ССБТ. Противогазы промышленные фильтрующие. Технические условия (ССБП. Протигази промислові фільтрувальні. Технічні умови) 

ГОСТ 12.4.162-85 ССБТ. Обувь специальная из полимерных материалов для защиты от механических воздействий. Общие технические требования и методы испытаний (ССБП. Взуття спеціальне з полімерних матеріалів для захисту від механічних дій. Загальні технічні вимоги і методи випробувань) 

ГОСТ 17.2. 1.01-76 Охрана природы. Атмосфера. Классификация выбросов по составу (Охорона природи. Атмосфера. Класифікація викидів за складом) 

ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями (Охорона природи. Атмосфера. Правила встановлення допустимих викидів шкідливих речовин промисловими підприємствами) 

ГОСТ 2874-82 Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством (Вода питна. Гігієнічні вимоги та контроль за якістю) 

ГОСТ 2912-79 Хрома окись техническая. Технические условия (Хрому оксид технічний. Технічні умови)