НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Будівельні матеріали

ЛІНОЛЕУМ ПОЛІВІНІЛХЛОРИДНИЙ

НА ТКАНИННІЙ ПІДОСНОВІ

Технічні умови

(EN 650:1996, NEQ)

ДСТУ Б В.2.7-160:2008

Київ

Мінрегіонбуд України

2009

ПЕРЕДМОВА

1 РОЗРОБЛЕНО:

Державне підприємство "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів "НДІБМВ"

РОЗРОБНИКИ: Н. П'ятигорська (науковий керівник); В.Сай, канд. техн. наук; О. Шляковська

2 ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: Наказ Мінрегіонбуду України від16.12.2008 р. № 607, чинний з 2009-07-01

3 Національний стандарт відповідає

EN 650:1996 "Resilient floor coverings - Polyvinyl chloride floor coverings on jute backing or on polyester felt backing or on polyester felt with polyvinyl chloride backing - Specification" (Покриви на підлогу еластичні - Полівінілхлоридові покриви на підлогу з основою з джгуту або поліефірної повсті, або на поліефірній повсті з полівінілхлоридовою основою - Технічні умови) у частині основних вимог до лінолеуму і деяких методів контролювання якості.

Ступінь відповідності - нееквівалентний (NEQ)

Переклад з англійської мови (en)

4 УВЕДЕНО ВПЕРШЕ (зі скасуванням в Україні ГОСТ 7251-77)

НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт е прийнятий зі змінами на території України EN 650:1996 "Resilient floor coverings -Polyvinyl chloride floor coverings on jute backing or on polyester felt backing or on polyester felt with polyvinyl chloride backing – Specification" (Покриви на підлогу еластичні – Полівінілхлоридні покриви на підлогу з основою з джгуту або поліефірної повсті, або на поліефірній повсті з полівінілхлоридною основою – Технічні умови).

Базова організація з науково-технічної діяльності у сфері будівництва, промисловості будівельних матеріалів, архітектури і містобудування, відповідальна за цей стандарт, – Державне підприємство "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів".

Стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству України.

В результаті пошуку аналогічних НД у переліку чинних нормативних документів Європейського союзу виявлено нормативний документ – EN 650:1996 (Покриви на підлогу еластичні – Полівінілхлоридні покриви на підлогу з основою з джгуту або поліефірної повсті, або на поліефірній повсті з полівінілхлоридною основою -Технічні умови).

Національний стандарт містить зміни у порівнянні з ГОСТ 7251-77 та EN 650:1996, обумовлені конкретними потребами промисловості України. Стандарт Європейського союзу за побудовою, викладенням та оформленням не може бути прийнятий як ідентичний, тотожний, модифікований чи прийнятий перекладом.

У зв'язку з численними і значними відмінностями між цим стандартом і

EN 650:1996 та з метою створення умов для зручності в користуванні розробники вважають недоцільним за текстом національного стандарту долучати написи "Національний відхил" або "Національне пояснення".

Структурні розділи цього стандарту наступні:

  1. Сфера застосування
  2. Нормативні посилання
  3. Класифікація та познаки
  4. Геометричні параметри
  5. Технічні вимоги
  6. Вимоги безпеки та охорони довкілля, утилізування
  7. Маркування
  8. Пакування
  9. Транспортування та зберігання
  10. Методи контролювання
  11. Правила приймання
  12. Вказівки щодо застосування
  13. Гарантії виробника.

EN 650:1996 містить такі розділи і додатки:

  1. Вступ;
  2. Нормативні посилання;
  3. Визначення;
  4. Вимоги;
  5. Маркування;

Додаток А Оптимальні характеристики;

Додаток В Додаткові методи випробувань;

Додаток С

Бібліографія.

В результаті аналізу встановлено, що структура міжнародного стандарту EN 650:1996 не в повній мірі дає уяву про класифікацію лінолеуму і не відображає всіх тих обов'язкових вимог до якості продукції, які повинні бути відображені з огляду на вимоги проектних організацій, виробників і споживачів цього виду продукції в Україні.

Відповідно до положень чинного законодавства нормативні посилання, в тому числі бібліографічні джерела, наведені в EN 650:1996, не можуть бути прийняті в Україні для використання.

Терміни та визначення основних понять, прийняті в Україні, не завжди відповідають наведеним BEN 650:1996.

EN 650:1996 за побудовою, викладенням та оформленням відповідає вимогам і правилам, що діють на території Європейського союзу, але, природно, не відповідає і не може відповідати вимогам Національної стандартизації України.

Цей стандарт розроблено у зв'язку з тим, що ГОСТ 7251-77 "Линолеум поливинилхлоридный на тканевой подоснове. Технические условия" дуже застарілий, не відповідає сучасним вимогам до нормативних документів державного рівня і непридатний до застосування в сучасних умовах.

Впровадження національного стандарту дозволяє розширити співробітництво українських виробників з потенційними споживачами країн Євросоюзу, гарантує доступність стандарту для ознайомлення проектним організаціям, будівельникам і потенційним замовникам як в Україні, так і на території країн Євросоюзу для прийняття ефективного рішення при визначенні виду матеріалу для покриття підлог.

Фізико-технічні показники, визначені цим стандартом, знаходяться на рівні відповідних показників призначення, зазначених в EN 650:1996.

Стандарт розроблено нееквівалентним (NEQ) до EN 650:1996 "Resilient floor coverings – Polyvinyl chloride floor coverings on jute backing or on polyester felt backing or on polyester felt with polyvinyl chloride backing - Specification" (Покриви на підлогу еластичні – Полівінілхлоридні покриви на підлогу з основою з джгуту або поліефірної повсті, або на поліефірній повсті з полівінілхлоридною основою – Технічні умови).

ЗМІСТ

С.

1 Сфера застосування1

2 Нормативні посилання1

4 Геометричні параметри3

5 Технічні вимоги4

6 Вимоги безпеки та охорони довкілля, утилізування5

7 Маркування6

8 Пакування6

9 Транспортування та зберігання7

10 Методи контролювання7

11 Правила приймання7

12 Вказівки щодо застосування9

13 Гарантії виробника9

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Будівельні матеріали

Лінолеум полівінілхлоридний на тканинній підоснові

Технічні умови

Строительные материалы

Линолеум поливинилхлоридный на тканевой подоснове

Технические условия

Building materials

Linoleum polyvinil choride on the tissue real cause

Specifications

___________________________________________________________________________________________Чинний від 2009-07-01

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт поширюється на лінолеум полівінілхлридний на тканинній підоснові (далі – лінолеум). Лінолеум складається з двох шарів. Верхній шар виготовляють із полівінілхлориду, пластифікаторів, наповнювачів, пігментів та цільових добавок. Нижній шар, який служить підосновою, є синтетичною або джутовою тканиною.

Лінолеум призначений для покриття підлог у приміщеннях житлових, громадських та промислових будівель відповідно до СНиП 2.03.13 та згідно з НАПБ А.01.001.

Лінолеум не призначений для використання в конструкціях підлог, що підігріваються.

Обов'язкові вимоги до якості лінолеуму, що забезпечують його нешкідливість та безпечність для життя, здоров'я і майна населення та охорону довкілля, викладені в розділі 6.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

ДСТУ ГОСТ 12.4.041:2006 Система стандартів безпеки праці. Засоби індивідуального захисту органів дихання фільтрувальні. Загальні технічні вимоги (ГОСТ 12.4.041:2001, IDT)

ДСТУ 2296-93 Система сертифікації УкрСЕПРО. Знак відповідності. Форма, розміри, технічні вимоги та правила застосування

ДСТУ 3273-95 Безпечність промислових підприємств. Загальні положення та вимоги

ДСТУ Б В.2.7-19-95 (ГОСТ 30244-94) Будівельні матеріали. Матеріали будівельні. Методи випробувань на горючість

ДБН В.1.1-7-2002 Захист від пожежі. Пожежна безпека об'єктів будівництва

ГОСТ 12.1.003-83 ССБТ. Шум. Общие требования безопасности (ССБП. Шум. Загальні вимоги безпеки)

ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования (ССБП. Пожежна безпека. Загальні вимоги)

ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны (ССБП. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони)

ГОСТ 12.1.007-76 ССБТ. Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности (ССБП. Шкідливі речовини. Класифікація і загальні вимоги безпеки)

ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности (ССБП. Обладнання виробниче. Загальні вимоги безпеки)

ГОСТ 12.3.002-75 ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности (ССБП. Процеси виробничі. Загальні вимоги безпеки)

ГОСТ 12.3.009-76 ССБТ. Работы погрузочно-разгрузочные. Общие требования безопасности (ССБП. Роботи навантажувально-розвантажувальні. Загальні вимоги безпеки)

ГОСТ 12.3.020-80 ССБТ. Процессы перемещения грузов на предприятиях. Общие требования безопасности (ССБП Процеси переміщення вантажів на підприємствах. Загальні вимоги безпеки)

ГОСТ 12.4.010-75 ССБТ. Средства индивидуальной защиты. Рукавицы специальные. Технические условия (ССБП. Засоби індивідуального захисту. Рукавиці спеціальні. Технічні умови)

ГОСТ 12.4.013-85 ССБТ. Очки защитные. Общие технические условия (ССБП. Окуляри захисні. Загальні технічні умови)

ГОСТ 12.4.021-75 ССБТ. Системы вентиляционные. Общие требования (ССБП. Системи вентиляційні Загальні вимоги)

ГОСТ 12.4.162-85 ССБТ. Обувь специальная из полимерных материалов для защиты от механических воздействий. Общие технические требования и методы испытаний (ССБП. Взуття спеціальне з полімерних матеріалів для захисту від механічних впливів. Загальні технічні вимоги і методи випробувань)

ГОСТ 15.309-98 Система разработки и постановки продукции на производство. Испытания и приемка выпускаемой продукции. Основные положения (Система розробки і постановки продукції на виробництво. Випробування та приймання виготовленої продукції. Основні положення)

ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями (Охорона природи. Атмосфера. Правила встановлення допустимих викидів шкідливих речовин промисловими підприємствами)

ГОСТ 2081-92 Карбамид. Технические условия (Карбамід. Технічні умови)

ГОСТ 2228-81 Бумага мешочная. Технические условия (Папір мішковий. Технічні умови)

ГОСТ 6433.2-71 Материалы электроизоляционные твердые. Методы определения электрического сопротивления при постоянном напряжении (Матеріали електроізоляційні тверді. Методи визначення електричного опору при постійній напрузі)

ГОСТ 8273-75 Бумага оберточная. Технические условия (Папір обгортковий. Технічні умови)

ГОСТ 8728-88 Пластификаторы. Технические условия (Пластифікатори. Технічні умови)

ГОСТ 8828-89 Бумага-основа и бумага двухслойная водонепроницаемая упаковочная. Технические условия (Папір-основа і папір двошаровий водонепроникний пакувальний. Технічні умови)

ГОСТ 8980-75 Вещества текстильно-вспомогательные. Стеарокс-6. Технические условия (Речовини текстильно-допоміжні. Стеарокс-6. Технічні умови)

ГОСТ 9808-84 Двуокись титана пигментная. Технические условия (Двоокис титану пігментний. Технічні умови)

ГОСТ 9998-86 Пленки поливинилхлоридные пластифицированные бытового назначения. Общие технические условия (Плівки полівінілхлоридні пластифіковані побутового призначення. Загальні технічні умови)

ГОСТ 10354-82 Пленка полиэтиленовая. Технические условия (Плівка поліетиленова. Технічні умови)

ГОСТ 11529-86 Материалы поливинилхлоридные для полов. Методы контроля (Матеріали полівінілхлоридні для підлоги. Методи контролю)

ГОСТ 11583-74 Материалы полимерные строительные отделочные. Методы определения цветоустойчивости под воздействием света, равномерности окраски и светлоты (Матеріали полімерні будівельні оздоблювальні. Методи визначення кольоростійкості під впливом світла, рівномірності забарвлення і світлоти)

ГОСТ 12085-88 Мел природный обогащенный. Технические условия (Крейда природна збагачена. Технічні умови)

ГОСТ 14039-78Е Поливинилхлорид эмульсионный. Технические условия (Полівінілхлорид емульсійний. Технічні умови)

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов (Маркування вантажів)

ГОСТ 14332-78Е Поливинилхлорид суспензионный. Технические условия (Полівінілхлорид суспензійний. Технічні умови)

ГОСТ 17308-88 Шпагаты. Технические условия (Шпагати. Технічні умови)

ГОСТ 18172-80 Пигмент желтый железоокисный. Технические условия (Пігмент жовтий залізо-окисний. Технічні умови)

ГОСТ 20477-86 Лента полиэтиленовая с липким слоем. Технические условия (Стрічка політиленова з липким шаром. Технічні умови)

ГОСТ 25951-83 Пленка полиэтиленовая термоусадочная. Технические условия (Плівка поліетиленова термоусадкова. Технічні умови)

ГОСТ 27574-87 Костюмы женские для защиты от общих производственных загрязнений и механических воздействий. Технические условия (Костюми жіночі для захисту від загальних виробничих забруднень та механічних впливів. Технічні умови)

ГОСТ 27575-87 Костюмы мужские для защиты от общих производственных загрязнений и механических воздействий. Технические условия (Костюми чоловічі для захисту від загальних виробничих забруднень та механічних впливів. Технічні умови)

СНиП 2.03.13-88 Полы (Підлоги)

СНиП 2.04.01-85 Внутренний водопровод и канализация зданий (Внутрішній водопровід і каналізація будинків)

СНиП 2.04.05-91 Отопление, вентиляция и кондиционирование (Опалення, вентиляція і конди-ціонування)

СНиП 3.04.01-87 Изоляционные и отделочные покрытия (Ізоляційні та оздоблювальні покриття)