ЗАТВЕРДЖЕНОнаказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого наглядувід 24 січня 2007 р. N 13

Зареєстрованов Міністерстві юстиції України6 лютого 2007 р. за N 101/13368 

Правила безпеки для працівників суден портового і службово-допоміжного флоту рибного господарства

1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Ці Правила поширюються на всіх суб'єктів рибогосподарської діяльності незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, в експлуатації яких перебувають судна портового і службово-допоміжного флоту.

1.2 Відповідно до Закону України "Про охорону праці" (із змінами) та вимог Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 15.11.2004 N 255, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.12.2004 за N 1526/10125 (НПАОП 0.00-4.21-04), у морських рибних портах створюється служба охорони праці, яка безпосередньо підпорядковується роботодавцю.

1.3 На підставі Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.98 N 9, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.04.98 за N 226/2666 (НПАОП 0.00-4.15-98), для працівників суден портового і службово-допоміжного флоту морських рибних портів розробляються і затверджуються роботодавцем інструкції з охорони праці для окремих професій та видів робіт з урахуванням фактичних умов проведення робіт, прийнятої організації і технології робіт, наявності устаткування, оснащення, інструменту, засобів захисту та рівня підготовки виконавців.

1.4 Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на суднах портового і службово-допоміжного флоту здійснюються згідно з Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 N 1112 (із змінами).

2 ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНІВ

У цих Правилах наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

акваторія морського порту - відведений морському порту водний простір, обмежений природними, штучними або умовними кордонами, який забезпечує у своїй суднохідній частині безпечний рух, маневрування та стоянку суден;

балясина - рейка, що править за сходинку штормтрапа;

бункерування судна - поповнення судна запасами палива і мастильних матеріалів, водою, продуктами харчування;

екіпаж судна - особовий склад судна, який забезпечує керування, рух, живучість і безпеку експлуатації судна;

зовнішній рейд - частина акваторії за межами огороджувальних споруд;

кнехти - тумби, прикріплені до палуби судна і призначені для кріплення швартовного каната;

колективний рятувальний засіб - засіб, здатний забезпечити збереження життя людей, які зазнають лиха, з моменту залишення ними судна;

кранець - пристрій (дерев'яний, гумовий, пневматичний або зшитий з парусини мішок, набитий ворсою й обплетений каболкою) для пом'якшення ударів під час підходу (відходу) судна;

лінь - прядив'яний трос діаметром до ;

морський рибний порт - державне транспортне підприємство, призначене для обслуговування рибопромислових та інших суден, пасажирів і вантажів на відведених порту території й акваторії, а також перевезення вантажів і пасажирів на суднах, що належать порту;

нафтоналивне судно - морське або судно внутрішнього плавання, призначене для перевезення наливом сирої нафти, нафтопродуктів;

огон - петля на кінці троса;

підхідний канал - зовнішній судновий хід;

портовий і службово-допоміжний флот рибного господарства - судна флоту, що використовуються для забезпечення виробничої та господарської діяльності порту: нафтоналивні судна; плавучі нафтові станції; портові буксири-кантувачі й морські буксири; портові бункерувальники рідким паливом і водою; судна, призначені для запобігання забрудненню моря; лоцманські судна й катери; катери для завезення швартовних кінців; пасажирські службові катери; самохідні та несамохідні малотоннажні вантажні судна, пожежні судна; судна для забезпечення перевантажувальних робіт тощо;

причал - комплекс споруд, призначений для безпечної стоянки, оброблення та обслуговування суден;

Регістр судноплавства України - національне класифікаційне товариство, яке здійснює технічний нагляд і проводить класифікацію морських і річкових торговельних суден. Регістр заснований на державній власності, належить до сфери управління Міністерства транспорту України;

рейд - частина акваторії порту для якірної стоянки суден;

територія морського порту - відведені порту землі, а також намиті, насипані або створені із застосуванням інших гідротехнічних технологій площі;

швартов - рослинний або сталевий трос, заведений під час швартування судна;

шкентель - сталевий кінець м'якого троса з огоном на кінці;

шкерт - тонкий короткий кінець троса;

шлаг - оберт троса навколо кнехта або турачки.

3 ПЕРЕЛІК НЕБЕЗПЕЧНИХ І ШКІДЛИВИХ ВИРОБНИЧИХ ФАКТОРІВ

Під час виконання робіт на суднах портового і службово-допоміжного флоту можуть діяти такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори, вплив яких на працівника за певних умов може викликати професійне захворювання, тимчасове або стійке зниження працездатності, підвищити частоту соматичних та інфекційних захворювань тощо:

водне середовище навколо суден з глибинами води, що не виключають можливість потоплення плавзасобів й утоплення людей;

екстремальні гідрометеорологічні явища - гроза, злива, смерч, туман, шторм тощо;

хитавиця судна, крен, диферент плавзасобу;

слизька поверхня палуби судна та робочих місць;

можливість контакту з вибухонебезпечними предметами, що плавають або затонули, - бомбами, мінами, торпедами тощо;

вибухонебезпечність і легкозаймистість нафтопродуктів, що використовуються як паливо для суден або оброблюються на них;

підвищена небезпека вантажно-розвантажувальних робіт;

незахищені частини устаткування, механізмів і машин, що рухаються чи обертаються;

руйнування кріплення деталей, блоків, механізмів, стріл, які перебувають під навантаженням;

обрив натягнутих під навантаженням тросів, канатів, ланцюгів, шнурів;

імовірність падіння з висоти, у трюм, змиву за борт;

токсичність і шкідливість мийних, дезінфекційних та інших небезпечних рідин і речовин;

підвищений рівень статичної електрики;

підвищена напруга в електричній мережі з можливістю ураження електричним струмом;

підвищений рівень електромагнітного випромінювання;

підвищений рівень ультрафіолетової радіації;

відсутність або недостатнє природне освітлення;

7.6.4 Під час перекачування нафтопродуктів другого і третього розрядів плавучі нафтостанції можуть бути встановлені на відстані не менше від різних споруд, суден та інших плавучих нафтостанцій.

7.6.5 Під час перекачування нафтопродуктів третього розряду допускається стоянка біля причалу двох нафтостанцій і не більше двох нафтоналивних суден.

Стоянка інших суден біля місця перекачування нафтопродуктів допускається на відстані не менше .

7.6.6 Поверхня палуби на нафтостанціях повинна бути виготовлена з рифленого металу.

7.6.7 У насосному та котельному приміщеннях нафтостанції повинна бути влаштована припливно-витяжна вентиляція, що забезпечує перепад температури стосовно зовнішньої не більше 5° C, а вміст вуглеводню в повітрі - згідно із санітарними нормами.

7.6.8 До початку перекачування нафтопродуктів шкіпер нафтостанції повинен мати відомості щодо найменування нафтопродукту, його температури, температури спалаху, питомої ваги та кількості, без яких не повинен приступати до вантажних операцій.

7.6.9 Починати перекачку нафтопродуктів слід з неповною продуктивністю, щоб переконатися в герметичності шлангових з'єднань.

У разі переливу нафтопродуктів і потраплянні їх за борт шкіпер нафтостанції зобов'язаний сповістити про це портовому нагляду.

7.6.10 Перекачування нафтопродуктів I і II розрядів повинно проводитися тільки закритим способом через вантажний трубопровід; люки та горловини танків повинні бути задраєні.

7.6.11 Перекачування нафтопродуктів III розряду допускається також через горловини танків, причому кінці труб повинні бути опущені в танк під рівень рідини.

7.6.12 Під час вантажних операцій з нафтопродуктами I і II розрядів необхідно забезпечити відведення зі шлангів статичної електрики. Для цього спеціальні шини, прокладені по шлангах, повинні бути надійно з'єднані між собою і з корпусом судна.

7.6.13 Під час проведення вантажно-розвантажувальних робіт на рейдах шини повинні бути з'єднані з корпусом судна, у разі роботи біля причалів - приєднані до контуру заземлення на причалі.

7.6.14 Палуби плавучих нафтостанцій під час перекачування нафтопродуктів I і II розрядів у робочих місцях (місцях проходів) повинні бути покриті дерев'яним переносним настилом.

7.6.15 Під час приєднання та роз'єднання шлангів і проведення інших операцій необхідно застосовувати інструмент із матеріалу, що не дає іскор під час роботи; на палубі під фланцями повинен бути настелений мат.

Перед роз'єднанням шланг необхідно звільнити від нафтопродукту.

7.6.16 У приміщенні електрогенераторів не повинно бути ніяких посудин з нафтопродуктами або іншими легкозаймистими рідинами.

7.6.17 Якщо плавучі нафтостанції забезпечуються електроенергією з берега, то від місця живлення до щита на судні необхідно застосовувати морський шланговий провід з посиленою гумовою ізоляцією.

7.6.18 Увід електроенергії повинен бути віддалений від місця приймання нафтопродуктів не менше ніж на .

7.7 Гасіння пожеж

7.7.1 Члени екіпажів пожежних суден повинні мати спорядження пожежників, уключаючи дихальні ізолювальні апарати.

7.7.2 Під час гасіння пожежі необхідно забезпечувати дотримання вимог безпеки та вживати заходів щодо унеможливлення отруєння людей газами, особливо під час гасіння горючих хімічних речовин.

7.8 Роботи з ліквідації забруднення моря й акваторії портів

7.8.1 Швартування суден до нафтосміттєзбирача, а також швартування нафтосміттєзбирача до інших суден і причалів, не придатних для його безпечної стоянки, не дозволяється.

7.8.2 Для недопущення іскроутворення з метою запобігання вибуху кранці по бортах нафтосміттєзбирача повинні кріпитися рослинними або сталевими оцинкованими канатами, а ділянки сталевого оцинкованого троса, що лежать на кранці, повинні мати ізоляцію з обрізків гумових, брезентових та інших шлангів або прядив'яне обплітання. Закладення сталевих тросів повинно бути таким, щоб трос був утоплений у балках кранця.

7.8.3 Під час виконання робіт з очищення акваторії між суднами, що стоять у порту або на рейді, члени екіпажу нафтосміттєзбирача, які перебувають на палубі, повинні бути одягнені в спеціальний одяг і спеціальне взуття, передбачені для цієї мети, мати рятувальні жилети та захисні каски.

7.8.4 Роботи із з'єднання трубопроводів, ремонтні роботи в машинному відділенні й на палубі нафтосміттєзбирача повинні виконуватися інструментами, що унеможливлюють іскроутворення.

7.8.5 Роботи з очищення шибера від сміття повинні проводитися під керівництвом капітана (вахтового змінного помічника капітана). Перед виконанням цих робіт працівники повинні надягти робочі рятувальні жилети і запобіжні пояси з кінцями для підстрахування, закріпленими за міцні конструкції судна. На палубі біля носового краю ванни нафтосміттєзбирача необхідно встановити тимчасове огородження висотою не менше .

7.8.6 Для вивантаження нафтопродуктів з танків нафтосміттєзбирача необхідно застосовувати шланги, що не мають деталей, які утворюють іскри (штуцерів, хомутів тощо).

7.8.7 Наповнений сміттям лоток з ванни нафтосміттєзбирача, щоб уникнути зачіпання за його конструкцію й утворення іскор, необхідно вибирати плавно, без ривків.

7.8.8 Завантажені лотки нафтосміттєзбирача повинні негайно розвантажуватися.

Для виймання з ванни лотка, наповненого сміттям, повинні застосовуватися портальні, плавучі крани й автокрани, гаки яких, стропи та коуші лотка повинні бути обплетені або обшиті мішковиною чи брезентом для запобігання іскроутворенню та вибуху.

7.8.9 Збирання нафтопродуктів 1-го розряду нафтосміттєзбирачем слід проводити у світлий час доби або в темний час доби із застосуванням електричного освітлення акваторії порту.

7.8.10 Двері машинного відділення, ухідний люк насосного відділення, а також двері кермової рубки під час збору нафтопродуктів повинні бути закриті.

8 ВИМОГИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

8.1 На суднах портового і службово-допоміжного флоту морських рибних портів повинні виконуватися вимоги Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 19.10.2004 N 126, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 04.11.2004 за N 1410/10009 (НАПБ А.01.001-2004), Правил пожежної безпеки на суднах флоту рибного господарства України, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 14.03.2000 N 24, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.05.2000 за N 309/4530 (НАПБ В.01.041-2000/180).

8.2 Контроль за дотриманням пожежної безпеки на суднах портового і службово-допоміжного флоту виконує інспекція пожежної безпеки порту.

8.3 Усі працівники суден порту під час прийняття на роботу і щорічно за місцем роботи проходять інструктаж з питань пожежної безпеки згідно з наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 29.09.2003 N 368 "Про затвердження Переліку посад, при призначенні на які особи зобов'язані проходити навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки, та порядку їх організації і Типового положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.12.2003 за N 1147/8468.