ДНАОП -2001

П Р А В И Л А

охорони праці на підприємствах з виготовлення

дорожньо-будівельних матеріалів та виробів

Дата введення

1. ГАЛУЗЬ ЗАСТОСУВАННЯ

Ці Правила поширюються на працівників підприємств з виготовлення дорожньо-будівельних матеріалів та виробів, незалежно від форм власності та підпорядкування.

Правила встановлюють вимоги безпеки, гігієни праці і виробничого середовища до технологічних процесів на підприємствах з виготовлення дорожньо-будівельних матераілів та виробів.

2. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

№ п/п

Позначення

нормативного акта

Назва

Ким, коли затверджено, реєстрація в Мінюсті

1

Закон України

Про охорону праці

Затверджено Постановою Верховної Ради України від 14.10.92

2

Закон України

Про охорону навколишнього природного середовища

Затверджено Постановою Верховної Ради України від 25.06.91

3

Закон України

Про пожежну безпеку

Затверджено Постановою Верховної Ради України від 17.12.93

4

Закон України

Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення

Затверджено Постановою Верховної Ради України від 24.02.94

5

ДНАОП 0.00-4.03-98

Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях.

Зміни та доповнення до ДНАОП 0.00-4.03-93

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.93

№ 623

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.98 № 923

6

ДНАОП 0.05-3.02-90

Типові галузеві норми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям житлово - комунального господарства

Держкомпраці СРСР, 1990

7

ДНАОП 0.00-8.02-93

Перелiк робiт з підвищеною небезпекою

Затверджено наказом Держнаглядохоронпрацi України вiд 30.11.93 N123. Зареєстровано в Мінюсті України 23.12.93 № 196

8

ДНАОП 0.03-3.28-93

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками

Затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.12.93 № 241. Зареєстровано в Мінюсті України 22.12.93 № 194

9

ДНАОП 0.03-4.02-94

Положення про медичний огляд працівників певних категорій

Затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.94 № 45. Зареєстровано в Мінюсті України 21.06.94 № 136/345

10

ДНАОП 0.03-8.07-94

Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх

Затверджено наказом

Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.94 № 46

Зареєстровано в Мінюсті України 28.07.94 № 176/385

11

ДНАОП 0.03-8.08-93

Перелік важких робіт і робіт з шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок

Затверджено наказом Міністерства охорони здоров??я України від 29.12.93 № 256

Зареєстровано в Мінюсті України 30.03.94 № 51/260

3. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ

3.1. Для охорони праці на підприємствах слід керуватися: Законом України "Про охорону праці"; вимогами цих Правил; нормативно-правовими актами з охорони праці Кабінету Міністрів України, Держнаглядохоронпраці України, Державного комітету будівництва, архітектури і житлової політики України; стандартами безпеки праці; Правилами пожежної безпеки.

3.2. На підставі цих Правил на підприємствах повинні бути розроблені інструкції з охорони праці з урахуванням місцевих умов та особливостей технологічного виробництва.

3.3. Роботи на підприємствах слід виконувати без порушень технології робіт відповідно до затвердженої технічної документації, відповідних норм та правил.

3.4. Під час роботи з технологічним устаткуванням, машинами та механізмами слід додержуватись спеціальних вимог безпеки у відповідності з правилами та інструкціями з їх експлуатації.

3.5. У випадках, коли вводяться нові технологічні процеси і види робіт, використовуються нові матеріали, вироби, машини, устаткування, інструменти та пристрої, для яких вимоги безпеки виконання робіт не передбачені цими Правилами, адміністрація підприємства за погодженням з органами Держнаглядохоронпраці приймає заходи щодо забезпечення безпечних умов праці.

3.6. Технологічне устаткування, машини, механізми та ручний інструмент, що використовується у роботі, повинні бути справними.

3.7. Роботу з машинами, механізмами, технологічним устаткуванням та ручним інструментом слід починати з перевірки їх справності.

3.8. Рухомі частини технологічного устаткування, машин та механізмів, пасові та інші передачі повинні мати захисні засоби (огорожі, кожухи тощо) для уникнення доступу до них під час роботи.

Захисні засоби рухомих частин повинні бути надійно закріплені.

3.9. Пускові пристрої технологічного устаткування повинні мати написи про їх призначення.

3.10. Замикачі кришок бункерів, приямків, колодязів тощо технологічного устаткування повинні бути зблоковані з пусковими пристроями устаткування, щоб неможливо було його увімкнути у роботу за несправності замикачів або відкритих кришках.

3.11. Заборонено експлуатувати технологічне устаткування, машини та механізми з відкритими кришками, кожухами та іншими захисними пристроями, а також у разі відсутності або пошкодженні їх ущільнювачів.

3.12. Заборонено вмикати у роботу конвеєри, барабани яких завантажені матеріалами, що транспортуються.

3.13. Робочі майданчики приймальних та розвантажувальних пристроїв та бункерів технологічного устаткування повинні бути обладнані звуковою та світловою сигналізацією, призначеною для оповіщення обслуговуючого персоналу про прибуття та розвантаження транспортних засобів.

3.14. Поблизу приймальних бункерів повинні бути передбачені місця для безпечного знаходження людей під час під'їзду та розвантаження транспортних засобів.

3.15. Під час роботи на технологічних ділянках, поблизу працюючих машин, механізмів та технологічного устаткування не повинні знаходитись сторонні особи.

3.16. Дії працівників та операторів машин, механізмів і технологічного устаткування повинні погоджуватись до початку виконання робіт.

3.17. На робочих місцях повинна бути визначена особа, що подає команди і сигнали працюючим.

Подавати команду декількома особами заборонено.

3.18. У разі порушення нормальної роботи технологічного устаткування, машин та механізмів необхідно негайно припинити їх роботу, з'ясувати та усунути причину несправностей.

3.19. Ремонт і технічне обслуговування технологічного устаткування слід здійснювати лише після його зупинки. Для цього необхідно вимкнути живлення усіх улаштування температурних швів, а також різноманітні механізовані операції з заготовлення та обробки арматури (випрямлення, різання, згинання тощо) слід виконувати в окремих приміщеннях або на спеціально відведених майданчиках.

11.16. Під час випрямлення арматури на самотасках заборонено розправляти руками дріт на бухті.

11.17. Заборонено різати арматуру на частини довжиною менше 30 см на привідних верстатах без відповідних пристроїв, що захищають працюючих від поранення.

11.18. Закладати арматуру, переставляти пальці та упори на механічному верстаті можна лише при повній його зупинці.

11.19. Металевий пил та окалину, що утворюються під час очищення та згинання арматури, слід видаляти зі столів та верстатів механізованим способом (шляхом відсмоктування або за допомогою щіток).

Видалення пилу та окалини щітками здійснюють тільки після зупинки верстата.

11.20. Заборонено виконувати електрозварювальні роботи під відкритим небом під час дощу або грози.

11.21. Заборонено використовувати як заземлення труби водопровідної та газопровідної мережі, металеві конструкції будівлі та технологічного устаткування.

11.22. Для очистки опалубки (форми) від налиплого бетону слід користуватися механічними щітками або скребками.

11.23. Опалубки (форми) слід закріплювати спеціальними притискачами. Заборонено закріплювати опалубку (форму) скобами та клинками.

11.24. Заборонено установлювати арматуру в опалубку (форму) поблизу неізольованих електродів, що знаходяться під напругою.

11.25. Установку арматури залізобетонних ригелей та балок перекриття слід виконувати з робочого настилу шириною не менше 0,8 м, розміщеного збоку опалубки (форми).

Такий же настил слід влаштовувати для монтажу арматури окремо стоячих залізобетонних стін та перегородок.

Робочий настил повинен мати сходи та поручні висотою 1 м.

11.26. Переходити укладену в опалубці (формі) арматуру дозволено тільки по спеціальних містках, які виготовляють шириною не менше 0,6 м і установлюють на опалубці (формі).

11.27. На ділянках натягування дроту (арматури) з торців стенда, а також між натяжними пристроями (крім випадків, якщо арматура по всій довжині натягується через отвори конструкції) повинні бути установлені захисні огорожі (сітки) висотою не менше 1,3 м.

Прохід людей в зоні підготовки та натягування арматури заборонено.

11.28. Заборонено перебування працюючих біля стержнів, що охолоджуються, а також прохід людей повз них.

11.29. Під час електротермічного натягування арматури напруга в стержнях, що нагріваються, не повинна перевищувати 36 В.

11.30. Ємкості для механізованої подачі бетонної суміші слід завантажувати на 10 см нижче їх бортів.

11.31. Укладання бетонної суміші на висоті більше 1,5 м слід здійснювати з робочого майданчика, який повинен бути обгороджений поручнями висотою 1 м з бортовою дошкою шириною 15 см.

11.32. Під час приймання бетонної суміші слід знаходитись за межами зони вивантаження.

11.33. Під час укладання бетону в касету необхідно слідкувати, щоб бетонна суміш не попадала на вентилі та паропроводи.

11.34. Під час роботи бетоноукладача заборонено знаходитись на рейках, по яких він рухається.

11.35. Під час розміщення опалубки (форми) на вібраційному устаткуванні слід забезпечувати щільне прилягання опалубки (форми) до вібруючого елемента і застосовувати при цьому амортизаційні прокладки.

11.36. Під час формування бетонних та залізобетонних виробів на вібраційному устаткуванні безпосередній контакт працюючих з вібруючими елементами та опалубкою (формою) заборонений.

11.37. Заборонено опускатися працюючим у приямок вібраційного устаткування під час його роботи.

11.38. Заборонено розрівнювати бетонну суміш вручну під час роботи вібраційного устаткування.

11.39. Під час теплової обробки залізобетонних виробів надмірний тиск пароповітряного середовища у пропарювальній камері не повинен перевищувати 0,04 МПа.

Тиск пари, що підводиться до камери, не повинен перевищувати 0,2 МПа.

11.40. Пропарювальні камери, що експлуатуються в закритих виробничих приміщеннях, повинні бути обладнані примусовою вентиляцією.

11.41. У пропарювальних камерах, що експлуатуються в закритих виробничих приміщеннях, піднімати кришки можна лише після видалення з них пароповітряної суміші.

11.42. Заборонено входити обслуговуючому персоналу у пропарювальну камеру, якщо температура в ній становить понад 40??С.

11.43. Обслуговуючому персоналу заборонено заходити до щільових і тунельних пропарювальних камер під час переміщення форм.

11.44. Розпалублення виробів з ненапруженою арматурою слід виконувати тільки при досягненні бетоном розпалубленої міцності даного виробу.

11.45. Знімати вироби з форм, що мають відкидні борти, слід при відкритих бортах.

11.46. Розпалублення виробів слід виконувати тільки на підлозі цеху або на спеціальних стендах.

Заборонено розпалублювати вироби у висячому положенні.

11.47. Заборонено знаходитись на касеті або формі під час розпалублення або виймання з неї готових виробів.

11.48. Форми та навантажувальні щити після розпалублення повинні бути очищені від бетону, вимиті, закріплені у піднятому положенні і зачинені на замок.

11.49. Вільні форми необхідно укладати у штабель зібраними і з закритими на замок бортами.

12. ЗАГОТОВЛЕННЯ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ЗИМОВОГО УТРИМАННЯ ДОРІГ

12.1. Працюючі з хімічними реагентами повинні знаходитись з боку напрямку вітру.

12.2. Під час вивантаження та складування необхідно слідкувати, щоб поліетиленові мішки з хлоридами не рвались.

Якщо мішок порвався, то хімічний реагент необхідно пересипати у тару, яка щільно закривається.

12.3. Процеси заготівлі, складування та навантаження технологічних матеріалів у піскорозкидачі повинні бути механізованими.

12.4. Під час навантажування технологічних матеріалів необхідно слідкувати за тим, щоб зберігався кут природного укосу матеріалу і не утворювались навіси.

12.5. Під час навантажування технологічних матеріалів заборонено знаходитись між навантажувачем та піскорозкидачем.

12.6. Водій піскорозкидача повинен слідкувати за процесом навантажування на відстані, що гарантує його безпеку.

12.7. Заборонено знаходитись водію та іншим особам у кабіні та на підніжках, а також виконувати технічне обслуговування та ремонт піскорозкидача під час його навантажування.

12.8. Розрівнювати технологічні матеріали у бункері піскорозкидача можна лише після зупинки навантажувача.