ДНАОП 1.1.30-5.36-96

ІНСТРУКЦІЯ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ШАХТАРІВ

До § 624 Правил безпеки у вугільних шахтах

1. Загальні положення

1. Забезпечення шахтарів спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (далі - ЗІЗ) повинно відповідати галузевим нормам безкоштовного видавання спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам діючих шахт та таких, що будуються, розрізів та підприємств вугільної промисловості.

2. Забезпечення робітників та службовців підприємств 3I3 здійснюється на підставі щорічно складаємих заявок до галузевих органів постачання або шляхом самостійного придбання.

3. Засоби індивідуального захисту, що застосовуються на шахтах, купуються за наявності у підприємства-виго-тівника сертифікату відповідності ЗІЗ 3 нормативно-технічній документації (НТД).

4. Якість 3I3 підтверджується періодичними випробовуваннями на відповідність НТД інститутом МакНДІ або спеціалізованим випробувальним центром.

5. 3I3, що не відповідають вимогам сертифікатів, стандартів та технічних умов, підлягають поверненню з пред'явленням у встановленому порядку певних рекламацій постачальнику, який повинен надіслати замовнику замість забракованих придатні до експлуатації засоби індивідуального захисту.

6. Прийняті на склад підприємства 3I3 повинні пройти маркування, що посвідчує власність підприємства. На одну з деталей спеціального одягу (нагрудну кишеню, рукав, спинку та ін.) наноситься незмивною фарбою контрастного кольору штамп (емблема), фірмовий знак підприємства з написом короткого найменування підприємства. Розмір штампу (емблеми) повинен бути не меншим як 8x8 см (або діаметром 8 см).

На підборт, підкомір куртки та підкладку паска штанів незмивною фарбою ставиться тавро-табельний номер працюючого.

1. Видавання робітникам та службовцям і здавання ними 3I3 повинні відмічатися в особистій картці. Особиста картка зберігається в спеціальній картотеці у призначеної відповідальної особи.

8. Не дозволяється видавання замість спеціального індивідуального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, матеріалів для їх виготовлення або грошових сум на їх придбання.

9. ЗІЗ, які стали непридатними для використання до закінчення визначеного терміну носіння з причин, незалежних від робітника, повинні бути відремонтовані або замінені.

10. Чергові 3I3 колективного користування повинні знаходитись у коморі цеху чи дільниці або закріплюватися за певним робочим місцем та видаватися робітникам і службовцям лише під час виконання тих робіт, для яких вони передбачені.

Відповідальність за чергові засоби індивідуального захисту покладають на особу з адміністративно-технічного персоналу.

11. Забороняється робітникам та службовцям після закінчення роботи виносити спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту за межі підприємства.

12. Спеціальний одяг, спеціальне взуття, повернені робітниками та службовцями по закінченні строку носіння, але ще придатні до використання, повинні бути відремонтовані та використані за призначенням, а непридатні до носіння - списані.

II. Правила зберігання 3I3 у приміщеннях складів

13. Під час зберігання 3I3 у приміщеннях складів повинні дотримуватися вимоги, викладені в нормативно-технічній документації на ці засоби.

14. Після транспортування 3I3 в умовах знижених температур перед видаванням робітникам засоби індивідуального захисту необхідно витримати в умовах температури зберігання не менше доби.

15. Приміщення складів для зберігання 3I3 повинні бути сухими, опалюваними, з природною вентиляцією, що забезпечує одноразовий повітряний обмін на годину, й оснащені автоматичною охоронно-пожежною сигналізацією.

16. Під час стелажного зберігання спецодяг повинен розміщуватися за родовою ознакою (чоловічий, жіночий), за видами (костюми, халати, утеплений спецодяг, водозахисний спецодяг, комбінезони та ін.). Навпроти кожного виду спецодягу на стелажах повинні вивішуватися таблички з зазначенням стандарту, технічних умов, виду, розміру та зросту.

17. Хутряні вироби (кожухи, кожушки овчинні та ін.) повинні складатися навпіл лицьовим боком усередину. Під час зберігання хутряних та вовняних виробів повинен застосовуватися протимільний засіб, запакований у бавовняні торбинки, розміщені між виробами.

18. Костюми, плащі та інші вироби з прогумованих тканин та штучної шкіри повинні складатися лицьовим боком у два згини, перегинатися впоперек та розміщуватися на стелажах.

19. Спецодяг з бавовняних, напівлляних, лляних тканин повинен складатися на стелажах таким чином: куртки розстібнуті, бічні сторони складені вздовж спини та виріб складений упоперек. Куртки та штани повинні розміщуватися окремо.

20. Спецвзуття, яке надходить на склад, повинне зберігатися в окремих сухих приміщеннях ізольовано від будь-яких інших предметів та матеріалів, розсортовуватися за видами, захисними якостями.