Державна інспекція України з нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії

Лист

від 14.08.2007 р. N 01/10-1529

Щодо надання роз'яснення

Держенергонагляд розглянув ухвалу Шахтарського міськрайонного суду щодо цивільної справи за позовом ВАТ "Донецькобленерго" до Чумакова Олександра Івановича та в межах наданих повноважень повідомляє.

Прилад для вимірювання струму на повітряних лініях 0,4 кВ (далі - прилад ПВС-02Б) згідно вимог пункту 1.1 Паспорта та керівництва з експлуатації призначений для дистанційного (з поверхні землі) виявлення наявності змінного струму на повітряних лініях напругою до 1000 В, а також виявлення крадіжок електроенергії у випадку підключення струмоприймачів поза глухозаземленою нейтраллю.

Слід зазначити, що одним із видів порушень споживачами Правил користування електричною енергією для населення (далі - ПКЕЕН), затверджених постановою Кабінету Міністрів України 26.07.99 N 1357 (із змінами та доповненнями), є використання "штучного нуля" з метою позаоблікового споживання електричної енергії.

"Штучний нуль" - це додатково змонтований контур заземлення, що з'єднаний з "нульовим" проводом внутрішньобудинкової електромережі, який, за умови "неправильного" підключення лічильника (у разі, якщо електрична енергія обліковується однофазним індукційним лічильником, - "фаза" в третій клемі), дає змогу безобліково споживати електричну енергію.

Вартість необлікованої електричної енергії розраховується на підставі акта про виявлення порушення, який складається відповідно до передбаченої ПКЕЕН процедури.

У той же час, при розгляді матеріалів у справі встановлено, що представниками ВАТ "Донецькобленерго" було порушено процедуру складання акта порушення ПКЕЕН, а саме не перевірено роботу приладу обліку, його схему підключення та складено акт без участі споживача.

Слід відзначити, що за проведеними приладом ПВС-02Б вимірами струму, працівникам ВАТ "Донецькобленерго" необхідно було взяти на контроль питання можливої крадіжки електроенергії побутовим споживачем Чумаковим О. І. та, в установленому порядку, провести технічну перевірку приладу обліку, встановленого в його будинку.

При цьому в обсягах технічної перевірки слід було встановити правильність роботи приладу обліку, схему його включення, цілісність та наявність пломб, встановлених на ньому.

Аналогічну процедуру працівники енергопостачальної організації за результатами вимірів струму мали провести і у будинку N 126 по вул. Челюскіна.

Також слід відзначити, що час проведення замірів струму у фазному та нульовому проводах приладом ПВС-02Б може не співпадати з часом фактичного включення або відключення навантаження у споживача. Тому при цьому працівниками енергопостачальної організації могло бути прийняте не правильне рішення.

Згідно з вимогами нормативних документів енергопостачальна організація повинна забезпечити документальне оформлення встановлення у споживача приладу обліку електричної енергії (акт допуску, акт про пломбування, договір про користування електричною енергією, акт технічної перевірки приладу обліку).