ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

від 23.10.2007 р. N 7998

Про поширення дії ЗУ N 877 на органи ДПС

На засіданні міжвідомчої робочої групи, що відбулося 18 жовтня 2007 року, представники Державної податкової служби України повідомили, що Закон України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" не повинен поширюватися на органи ДПС, оскільки його дія не поширюється на відносини, що виникають під час здійснення заходів контролю за дотриманням бюджетного законодавства, з чим Юридичний департамент Держкомпідприємництва України не може погодитися з наступних підстав.

Бюджетне право України - це сукупність фінансово-правових норм, що регулюють фінансові відносини, які виникають у зв'язку з бюджетною діяльністю, тобто утворенням, розподілом та використанням коштів державного та місцевих бюджетів.

Податкове право регулює відносини у сфері формування доходної частини бюджетної системи країни, тобто регулює лише відносини, що пов'язані з справлянням податків та зборів до бюджетів відповідного рівня, встановлюючи при цьому права, обов'язки та відповідальність сторін.

Отже, податкове та бюджетне право є окремими інститутами фінансового права з різними предметами регулювання.

Пунктом 1 частини 2 статті 92 Конституції України встановлено, у тому числі, що виключно законами України встановлюються такі різні системи, як:

- бюджетна система України і Державний бюджет України;

- система оподаткування, податки і збори.

Таким чином Конституція України поділяє закони на групи, які складають бюджетне законодавство та, окремо, податкове законодавство.

Частиною 2 статті 2 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" встановлено, що дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час здійснення заходів контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Контроль за дотриманням бюджетного законодавства здійснюють органи, визначені розділом V Бюджетного кодексу України, а саме:

Верховна Рада України;

Рахункова палата України;

Міністерство фінансів України;