Державний Комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва

Лист

від 24.02.2007 р. N 1364

Про надання роз'яснень

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 06.02.2007 N 05/130 про необхідність отримання ліцензії при використанні прекурсорів (ацетон, соляна та сірчана кислоти, етиловий ефір, перманганат калію) та повідомляє наступне.

Господарська діяльність з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів підлягає ліцензуванню відповідно до п. 23 ст. 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (далі - Закон про ліцензування).

Відповідно до статті 1 Закону про ліцензування, господарська діяльність - це будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.

В статті 16 Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" (далі - Закон) визначено, що юридичні особи всіх форм власності можуть здійснювати діяльність, пов'язану з обігом прекурсорів, включених до списку N 2 таблиці IV Переліку, за наявності у них ліцензії на цей вид діяльності.

Згідно статті 1 Закону обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - це види діяльності, пов'язані з: культивуванням рослин, включених до Переліку; розробкою, виробництвом, виготовленням, зберіганням, розподілом, перевезенням, пересиланням, придбанням, реалізацією, відпуском, ввезенням на територію України, вивезенням з території України, використанням, знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до Переліку, що дозволяються та контролюються згідно з цим Законом.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 770 ацетон, етиловий ефір, калію перманганат, сірчана та соляна кислоти включені до списку N 2 таблиці IV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 N 1698 "Про затвердження переліку органів ліцензування" Комітет з контролю за наркотиками визначено органом ліцензування з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Враховуючи зазначене, повідомляємо, що підприємство при використанні прекурсорів повинно керуватись вищезазначеними нормативними актами.

 В. о. Голови К. О. Ващенко