ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З НАГЛЯДУ ЗА ОХОРОНОЮ ПРАЦІ

Л И С Т

19.03.2004 N 04-08/1569

Начальникам територіальних

управлінь

Держнаглядохоронпраці

України

Начальникам

експертно-технічних центрів

Держнаглядохоронпраці

України

Щодо застосування Порядку видачі дозволів

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2003 року N 1631 затверджений Порядок видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами (далі - Порядок).

Документ визначає процедуру та умови видачі дозволів та містить перелік робіт підвищеної небезпеки(далі - роботи) та об'єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі - об'єкти), виконання або експлуатація яких потребує наявності дозволів Держнаглядохоронпраці України.

З метою визначення порядку розгляду та оформлення документів на видачу дозволів, а також розмежування повноважень центрального апарату та територіальних управлінь в цій частині, наказом Комітету від 21 січня 2004 року N 13 була затверджена Інструкція щодо застосування Порядку.

В процесі практичної діяльності територіальних управлінь та експертно-технічних центрів Комітету з підготовки матеріалів та видачі дозволів виникають питання, пов'язані зі зміною нормативної бази.

Роз'яснення по деяких з них наведені нижче.

1. Підприємства, які були створені та виконували роботи або експлуатували об'єкти до виходу постанови N 1631, та мають дозвіл, виданий у відповідності до наказу Комітету N 103, не повинні отримувати новий дозвіл до закінчення терміну дії наявного.

2. У разі відсутності у підприємства вищезгаданого дозволу або наявності дозволу на початок роботи підприємства (згідно з постановою КМУ N 831) без зазначення видів діяльності, йому необхідно отримати дозвіл на виконання робіт або експлуатацію об'єктів в разі їх проведення.

3. Абзацем другим пункту 2.1 Інструкції зазначено, що центральний апарат Держнаглядохоронпраці видає дозволи на експлуатацію об'єктів, що виготовлені за кордоном. Оскільки Інструкція конкретизує застосування виключно Порядку, мається на