Державний Комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва

Лист

від 12.02.2007 р. N 1001

Щодо перевірок дотримання ліцензійних умов провадження діяльності з медичної практики

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> лист <...> та повідомляє наступне.

Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Згідно з пунктом 26 статті 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" ліцензуванню підлягає господарська діяльність з медичної практики.

Відповідно до Переліку органів ліцензування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 N 1698, органом ліцензування з організації діяльності з проведення медичної практики є Міністерство охорони здоров'я України.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснюють органи ліцензування та спеціально уповноважений орган з питань ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Позапланові перевірки здійснюють органи ліцензування або спеціально уповноважений орган з питань ліцензування лише на підставі надходження до них у письмовій формі заяви (повідомлення) про порушення ліцензіатом ліцензійних умов або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов.

Згідно з пунктом 1.2 Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження певних видів господарської діяльності в галузі охорони здоров'я, що ліцензуються, затвердженого наказом Держпідприємництва України, МОЗ України від 18.09.2002 N 103/346, зареєстрованим в Мін'юсті України 09.10.2002 за N 820/7108, визначено, що контроль за додержанням суб'єктами господарювання Ліцензійних умов провадження певних видів господарської діяльності в галузі охорони здоров'я, що ліцензуються, здійснюють Міністерство охорони здоров'я України як орган ліцензування, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва і його територіальні органи як спеціально уповноважений орган з питань ліцензування.

Враховуючи вищевикладене, Управління охорони здоров'я <...> облдержадміністрації не має повноважень проводити перевірки дотримання суб'єктами господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики.