ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ, ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ

ЛИСТ

від 13.11.2006 р. N 01/285

Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду на Ваш лист, що надійшов від народного депутата України А. К. Кінаха, повідомляє.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про охорону праці" на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби.

Статтею 13 Закону України "Про охорону праці" (далі - Закон) визначено, що роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці, а відповідно до вимог статті 19 Закону фінансування охорони праці здійснюється роботодавцем.

Пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 року N 994 "Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включається до валових витрат" визначено, що забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту відповідно до встановлених норм (включаючи забезпечення мийними засобами та засобами, що нейтралізують небезпечну дію на організм або шкіру шкідливих речовин, у зв'язку з виконанням робіт, які не виключають можливості забрудненнями цими речовинами) відноситься до заходів та засобів з охорони праці, витрати та придбання яких включається до валових витрат, але з урахуванням вимог підпунктів 5.4.1, 5.4.2, 5.4.7 і 5.4.10 статті 5 та підпункту 8.7 статті 8 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".

Нормативно-правові акти з охорони праці обов'язкові для виконання.

У частині інших порушених у листі питань, відповідно до статті 7 Закону України "Про звернення громадян" копію листа було надіслано до Міністерства охорони здоров'я України (лист від 10.11.2006 N 01/282).

 

Перший заступникГолови Держгірпромнагляду 

 Г. М. Суслов