ЗАТВЕРДЖЕНОнаказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого наглядувід 27 березня 2007 р. N 61

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2007 р. за N 441/13708 

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ В ГАЗОВОМУ ГОСПОДАРСТВІ КОКСОХІМІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ І ВИРОБНИЦТВ

1. Загальні положення

1.1. Ці Правила безпеки в газовому господарстві коксохімічних підприємств і виробництв (далі - Правила) поширюються на проектування, будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення, ремонт, експлуатацію об'єктів газового господарства коксохімічних підприємств і виробництв, пов'язаних із виробництвом, транспортуванням, підготовкою, очищенням власного коксового та пекококсового газу, прийняттям очищеного доменного газу з доменних цехів металургійного виробництва, природного газу, зріджених вуглеводневих газів (далі - ЗВГ), що використовуються як паливо на коксохімічних підприємствах і виробництвах із робочим тиском: коксового (пекококсового) та доменного газу до 0,1 МПа (1 кгс/см2); природного газу до 1,2 МПа (12 кгс/см2); ЗВГ до 1,6 МПа (16 кгс/см2).

До коксового газу, що використовується як технологічний газ у технології виробництва хімічних продуктів, установлюються вимоги за цими Правилами.

Вимоги та положення цих Правил є обов'язковими для юридичних і фізичних осіб, які здійснюють проектування, будівництво та експлуатацію об'єктів газового господарства незалежно від форм власності та видів діяльності.

1.2. До об'єктів газового господарства належать: міжцехові, цехові газопроводи та газопроводи, що знаходяться всередині приміщень з розташованими на них пристроями та арматурою; газообладнання печей, котлів і інших агрегатів, що споживають газ як паливо; машинні зали з установленими в них нагнітачами коксового газу; газопідвищувальні станції; газозмішувальні установки; газорегулювальні пункти; цехи та об'єкти з охолодження, очищення коксового газу, уловлювання та виділення з коксового газу хімічних продуктів коксування; опалювальні системи коксових батарей, пекококсових печей, установок сухого гасіння коксу (далі - УСГК), гаражів розморожування вугілля, трубчастих печей, сушильних установок; установки для підігріву вугільної шихти; газопостачання лабораторій; газоскидні пристрої; газопроводи пекококсового газу та установки з його очищення на Авдіївському та Запорізькому коксохімічних підприємствах.

1.3. Дія цих Правил не поширюється на:

газові установки та газопроводи, що переробляють і транспортують газ, що не використовується як паливо;

газові установки та газопроводи з надлишковим тиском природних горючих газів більше 1,2 МПа (12 кгс/см2), а також з надлишковим тиском ЗВГ більше 1,6 МПа (16 кгс/см2);

газонаповнювальні пункти та станції;

газифіковані комунально-побутові об'єкти, розташовані на території підприємства (виробництва).

1.4. На зазначені у пункті 1.3 об'єкти газового господарства поширюються Правила безпеки в газовому господарстві підприємств чорної металургії (ПБГЧМ - 86), затверджені постановою Держгіртехнагляду СРСР 18.03.86 N 5 і наказом Міністерства чорної металургії СРСР від 08.05.86 N 611 (далі - НПАОП 27.1-1-10-86).

1.5. Порядок і строки приведення діючих коксохімічних підприємств і виробництв у відповідність з вимогами цих Правил визначаються в кожному конкретному випадку роботодавцями по узгодженню з територіальними органами Державного нагляду за охороною праці.

Якщо в умовах діючого виробництва окремі вимоги Правил не можуть бути виконані без значної їх перебудови, то доцільність, порядок і строки приведення діючих об'єктів газового господарства у відповідність з вимогами цих Правил визначається в кожному конкретному випадку суб'єктами господарської діяльності (роботодавцями) та генеральною проектною організацією з узгодження з територіальними органами Державного нагляду за охороною праці.

1.6. Складання та затвердження інструкцій, умови їх перегляду, організація навчання персоналу з експлуатації об'єктів газового господарства підприємства, перевірка знань і підвищення кваліфікації працюючих повинні здійснюватися відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України 26.01.2005 N 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за N 231/10511 (далі - НПАОП 0.00-4.12-05).

1.7. У цехах, що переробляють або використовують горючі гази, розпорядженням по цеху повинна бути призначена особа з числа інженерно-технічних працівників, відповідальна за безпечну експлуатацію газового господарства цеху.

Особи, відповідальні за безпечну експлуатацію газового господарства окремих цехів, повинні мати стаж роботи в газовому господарстві не менше ніж три роки.

1.8. На кожному коксохімічному підприємстві (виробництві) в цехах повинні бути складені та затверджені роботодавцем такі документи:

перелік об'єктів, газопроводів, трубопроводів, що відносяться до газового господарства, з зазначенням номерів об'єктів, ділянок з датами уведення в експлуатацію;

перелік газонебезпечних місць і робіт по об'єктах газового господарства з розбивкою на групи;

схеми газопроводів із зазначенням споживачів, запірної арматури, що вимикає, конденсатовідвідників, газових апаратів;

паспорти об'єктів газового господарства;

інструкції з питань охорони праці.

1.9. Газонебезпечні роботи на об'єктах газового господарства повинні виконуватися відповідно до вимог розділу 12.11 цих Правил.

1.10. До зварювальних робіт на об'єктах газового господарства допускаються зварники, газорізальники, атестовані відповідно до вимог Правил атестації зварників, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України 19.04.96 N 61, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 31.05.96 за N 262/1287 (далі - НПАОП 0.00-1.16-96) і вимогами статті 17 Закону України "Про охорону праці".

1.11. Працівники, які приймаються на роботу з експлуатації та обслуговування об'єктів газового господарства, повинні проходити попередній медичний огляд, а працюючі - періодичний огляд згідно з порядком, установленим статтею 17 Закону України "Про охорону праці".

1.12. При проектуванні, будівництві та експлуатації газового господарства коксохімічних підприємств і виробництв необхідно враховувати вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2002 N 1788.

1.13. Для проведення газонебезпечних робіт не дозволяється залучення осіб, які не досягли 18 років та вагітних жінок.

1.14. У роботі з цими Правилами використовуються дані щодо граничнодопустимих концентрацій шкідливих речовин (далі - ГДК) у повітрі робочої зони та у повітрі населених місць, найбільш характерних для коксохімічного виробництва, з указівкою класів небезпеки, визначених відповідно до Правил технічної експлуатації коксохімічних підприємств, затверджених наказом Мінпромполітики України 05.07.2002 N 305.

2. Терміни та визначення понять, що застосовуються в цих Правилах

Аварійна ситуація 

стан будівлі, споруди чи їх частин, що характеризує порушення меж і умов безпеки експлуатації, але ще не перейшло в аварію; 

Аварія 

порушення експлуатації об'єкта, де має місце перевищення нормованих меж впливу на персонал об'єкта, його основні фонди та навколишнє середовище;  

Агрегат 

ряд конструктивно об'єднаних між собою машин: генераторів, двигунів, насосів тощо; 

Арматура трубопровідна 

клапани, засувки, крани тощо; 

Важкий газ 

  

газ, що має густину більше 0.8 відносно до густини повітря; 

Вибухонебезпечний об'єкт 

об'єкт, де в результаті аварії може статися вибух; 

Вибухопожежонебезпечний об'єкт 

об'єкт, де в результаті аварії може статися вибух або пожежа, або вибух і пожежа одночасно; 

Виробниче середовище 

простір, де перебуває персонал при здійсненні виробничої діяльності; 

Виробничий підрозділ 

структурна одиниця підприємства, що здійснює конкретну функцію виробництва; 

Відділення 

структурний підрозділ цеху, що включає кілька виробничих ділянок; 

Вогневі роботи 

роботи чи ремонтно-технологічні операції, пов'язані з необхідністю застосування відкритих джерел вогню, інструментів або операцій з можливим іскроутворенням або можливим нагріванням до температур, що можуть викликати (створити) умови загоряння матеріалів, продуктів, горючих газів, парів органічних речовин або інших горючих матеріалів; 

Газ доменний 

газ, що отримується в доменному виробництві; 

Газ природний 

газ, що видобувається з надр; 

Гази коксовий  

коксовий газ - газ, що отримується у процесі термічного нагрівання вугільної шихти та характеризується підвищеною вибухопожежною небезпекою; 

Газ пековий 

пекококсовий газ - газ, що отримується при коксуванні кам'яновугільного пеку та на нього поширюються ідентичні вимоги, як і на коксовий газ, при забезпеченні вибухопожежної небезпеки.

Середні показники щодо складу газів, об'ємна частка в % 

Хімічні інгредієнти 

коксовий газ 

пекококсовий газ 

СО2 

2,4 

1,73 

CnHm 

2,2 

0,37 

O2 

0,4 

1,04 

CO 

6,0 

3,04 

H2 

59,5 

78,17 

CH4 

25,5 

10,67 

N2 

4,0 

4,98 

об'єм газу, що приходиться на 1 т вугільної шихти, що коксується, м3. 

300 

0,3 

У виробничих умовах пекококсовий газ змішується з коксовим газом, не змінюючи його властивостей; 

Газова установка 

установка, де циркулює чи спалюється горючий газ (горючі гази); 

Газове господарство 

система керування та утримання газових установок, газопроводів і допоміжних засобів, що відносяться до них, яка забезпечує їх працездатність і безпеку відповідно до вимог чинних Правил і в них циркулюють гази, що використовуються як паливо; 

Газове обладнання 

обладнання, що в процесі експлуатації заповнено горючим газом; 

Установки, що використовують газ 

виробничі печі, котли, технологічні установки, що використовують газ як паливо; 

Газонаповнювальна станція 

установка для постачання газом транспортних машин, що працюють на газі; 

Газонебезпечні роботи на об'єктах газового господарства 

роботи, що виконуються ремонтним та обслуговувальним персоналом в умовах можливого впливу горючих газів, що використовуються як паливо на підприємстві (доменного, коксового, природного, ЗВГ), а також їх продуктів горіння. Ці роботи виконуються відповідно до підрозділу 12.9 цих Правил; 

Газопровід 

сталевий трубопровід, призначений для транспортування газоподібних речовин, їх парів і конденсату; 

Газопровід високого тиску 

робочий тиск газу в газопроводі більше 0,3 МПа (3 кгс/см2) до 1,6 МПа (16 кгс/см2); 

Газопровід низького тиску 

робочий тиск газу в газопроводі до 0,1 МПа (1 кгс/см2); 

Газопровід середнього тиску 

робочий тиск газу в газопроводі більше 0,1 МПа (1 кгс/см2) до 0,3 МПа (3 кгс/см2); 

Граничнодопустима концентрація (ГДК) у повітрі робочої зони 

концентрація, де за умови щоденної роботи в межах 8 годин протягом всього робочого стажу в працюючих не може виникнути захворювання або відхилення в стані здоров'я;  

Експлуатаційні показники 

показники продуктивності, швидкості, витрати електроенергії, палива, ремонтопридатності, зносостійкості чи погіршення в процесі експлуатації регламентованих показників, установлених у технічному паспорті заводу-виготовлювача; 

Газопровід зворотного коксового газу 

газопровід коксового газу, що проходить від нагнітального колектора коксового газу машинного залу через хімічні цехи уловлювання хімічних продуктів і очищення газу до газоскидного пристрою, а також на опалення коксових батарей та іншим споживачам коксового газу до межі проектування; 

Капітальний ремонт 

ремонт, що виконується для відновлення справності і повного чи близького до повного відновлення ресурсу виробу із заміною чи відновленням будь-яких його частин, уключаючи базові; 

Коксохімічне підприємство (виробництво) 

самостійне коксохімічне підприємство (завод) або виробництво, що входить до складу металургійного комбінату (заводу); 

Легкий газ 

газ, що при температурі навколишнього середовища 20° C і тиску 100 кПа має густину 0,8 або менше відносно до густини повітря; 

Міжцеховий газопровід 

газопровід, що проходить за межами цеху і його межа встановлюється при проектуванні; 

Надземний газопровід 

газопровід, що прокладається на нарізних опорах на висоті, що дає можливість проїзду автомобільного та залізничного транспорту; 

Наземний газопровід 

газопровід, що прокладається на низьких опорах, що не забезпечують проїзд транспортних засобів; 

Небезпечна концентрація газу на вибух 

об'ємна частка газу в повітрі, що складає 20 % і більше нижньої концентраційної межі поширення полум'я (НКМП); 

Небезпечна концентрація газу в повітрі робочої зони 

масова частка газу в повітрі робочої зони більша граничнодопустимої концентрації;  

Небезпечний виробничий фактор 

вид небезпечного впливу на людину (обладнання, машини тощо) у разі виникнення аварійної ситуації;  

Об'єкт 

будівля, споруда, цех, установка, агрегат тощо; 

Об'єкти газового господарства 

обладнання та апаратура, де знаходиться газ, що використовується як паливо, газопроводи коксового, доменного та природного газу, а також будівлі, споруди, приміщення з обладнанням, що знаходиться в них, і призначене для обслуговування об'єктів газового господарства;  

Обстеження 

комплекс робіт із збирання, оброблювання, систематизації та аналізу даних про технічний стан конструкцій та обладнання, наявних в них дефектів і ушкоджень, оцінки ступеня зношеності; 

Пожежонебезпечний об'єкт 

об'єкт, де в результаті аварії може виникнути пожежа; 

Поточний ремонт 

ремонт, що виконується для забезпечення чи відновлення працездатності виробу шляхом заміни та (або) відновлення окремих частин; 

Пристрій, що вимикає 

трубопровідна арматура, що дозволяє надійно перекривати газопровід;  

Промислове підприємство 

статутний суб'єкт, що має право юридичної особи і що здійснює виробництво та реалізацію продукції певних видів з метою одержання прибутку; 

Газопровід прямого коксового газу 

газопровід коксового газу, що проходить від газозбірника коксової батареї до усмоктувального колектора коксового газу машинного залу; 

Робоче місце 

елементарна одиниця структури підприємства, де розміщені виконавці роботи, технологічне обладнання, що обслуговується, та оснащення;  

Служба 

сукупність ланок керування структурних підрозділів, об'єднаних за призначенням у систему керування; 

Стандартні умови визначення об'єму 

об'єм газу при температурі +20° C, тиску 101,325 кПа, відносної вологості 0 %; 

Теплотехнічний газовий агрегат 

агрегат, що використовує газ як паливо; 

Технічна експертиза 

дослідження фахівцями з питань технічного стану, що вимагає спеціальних пізнань в галузі технології, техніки, виробництва або науки; 

Технічне обслуговування 

комплекс заходів щодо контролю забезпечення працездатного стану обладнання, що забезпечується оглядом, доглядом, періодичністю ремонтів або усуненням незначних причин дефектів, що виникають у процесі його експлуатації; 

Технологічна дисципліна 

дотримання точної відповідності технологічного процесу виготовлення продукції вимогам технологічної та конструкторської документації; 

Технологічні металоконструкції  

елементи вузлів виробу, опорні елементи тощо, що виконують опорні, допоміжні чи сполучні функції в роботі механізмів, машин або агрегатів; 

Цех 

організаційно та технологічно відособлений структурний підрозділ, що прямо або побічно бере участь у переробці предмета праці в готову продукцію та складається з сукупності виробничих ділянок; 

Цеховий газопровід 

газопровід, що прокладається за проектною документацією в межах цеху і технологічно пов'язаний з обладнанням і апаратурою;  

Шкідливий виробничий фактор 

вид шкідливого впливу на людину (хімічна речовина, газ, шум, вібрація тощо) при перевищенні її граничнодопустимого рівня.