ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВУ

Н А К А З

м.Київ31.12.91 № 135

Про затвердження Положення про систему технічного обслуговування,ремонту та рекон-

струкції жилих будівель в містах і селищах України

З метою подальшого поліпшення технічного обслуговування, ремонту і реконструкції житлового фонду і приведення нормативних актів, що регулюють діяльність житлового господарства, у відповідність з діючим законодавством

НАКАЗУЮ:

1.Затвердити і вести в дію з 1 січня 1992 року Положення про систему технічного обслуговування, ремонту та реконструкції жилих будинків в містах і селищах Української РСР , затверджене Мінжитлокомунгоспом УРСР ( КДП 204 УРСР 32-89) 29.09.89.

Голова Комітету А.А.Дронь

Додаток до наказу

Держжитлокомунгоспу України

від 31 грудня 1991 р. 135

П о л о ж е н н я

про систему технічного обслуговування, ремонту та реконструкції жилих будівель

в містах і селищах України

КДП-204/12 Україна 193-91

ЗМІСТ

1. Загальні положення

2. Технічне обслуговування

3. Ремонт жилих будівель

4. Реконструкція жилих будівель

5. Основні показники, які відображають соціально-економічну ефективність проведення

технічного обслуговування, ремонту та реконструкції жилих будівель

Додаток 1. Основні терміни і визначення

Додаток 2. Класифікація жилих будівель за капітальністю, строки їх служби

та норми амортизаційних відрахувань на повне їх відновлення

Додаток 3. Перелік основних робіт по технічному обслуговуванню жилих будівель та їх

оснащення

Додаток 4. Періодичність профілактичного обслуговування елементів жилих будівель

Додаток 5. Граничні строки невідкладної ліквідації виявлених несправностей елементів

жилих будівель

Додаток 6. Перелік основних робіт, що виконуються під час ремонту жилих будівель

Додаток 7. Мінімальна тривалість ефективної експлуатації елементів жилих будівель

Додаток 8. Рекомендовані нормативи витрат на ремонт жилих будівель

Додаток 9. Перелік робіт по ремонту квартир, що виконуються за рахунок коштів

наймачів в будинках державної і муніципальної власності

1.1.Положення встановлює склад і порядок функціонування системи технічного обслуговування , ремонту та реконструкції жилих будівель.

1.2.Положення є обов'язковим для підприємств, організацій і установ, незалежно від форм їх власності та відомчого підпо- рядкування, кооперативів та товариств індивідуальних власників, які здійснюють технічне обслуговування, ремонт і реконструкцію жилих будівель в містах і селищах України.

1.3. Система технічного обслуговування, ремонту та реконструкції являє собою комплекс взаємозв'язаних організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення збереження жилих будівель, інженерних комунікацій та обладнання. Система включає матеріальні, трудові та фінансові ресурси, а також необхідну нормативну та технічну документацію. Термінологія, якою користуються в системі, наведена у додатку І.

1.4.Вказана система повинна забезпечити нормальне функціонування жилих будівель на протязі всього періоду їх використання за призначенням. Класифікація жилих будівель за капі- тальністю та нормативні строки їх служби наведені у додатку 2.

1.5.Система передбачає проведення в жилих будівлях в процесі експлуатації такого комплексу робіт: технічного обслуговування, ремонтів та реконструкції.

1.6.Контроль за виконанням вимог системи технічного обслуговування, ремонту та реконструкції жилих будівель покладено на держжитлокомунгосп України та місцеві органи влади або на

створені ними відповідні структури управління.

1.7.Положення про систему технічного обслуговування, ре- монту та реконструкції жилих будівель рекомендується застосовувати при виконанні ремонту будівель та споруд комунального, соціально-культурного та побутового призначення з урахуванням специфіки функціонування цих об'єктів.

2.ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

2.1.Технічне обслуговування жилих будівель являє собою комплекс робіт, спрямованих на підтримку справності елементів будівель чи заданих параметрів та режимів роботи технічного обладнання.

2.2. Технічне обслуговування жилих будівель включає робо- ти по контролю за їх технічним станом, усуненню несправнос- тей, які вимагають негайного виконання, налагодження і регулю- вання технічного обладнання,підготовку будівель до сезонної експлуатації, а також по забезпеченню нормативного повітряно го обміну, температурно-вогкісних та інших показників примі- щень.

Перелік основних робіт по технічному обслуговуванню наведено в додатку 3.

2.3.Технічне обслуговування кожної жилої будівлі прово- диться щорічно по установленому переліку робіт.

2.4.Контроль за технічним станом будівель здійснює інженерно-технічний персонал житлових (житлово-комунальних) орга- нізацій або на їх замовлення-спеціалізовані організації, шля- хом проведення періодичних ремонтів з використанням засобів технічної діагностики.

2.5.Установлюються три види огляду: загальні, непередбачені і профілактичні.

Загальні огляди передбачають комплексне обстеження комісією елементів приміщень будівель, а також їх зовнішнього благоустрою з метою визначення технічного і санітарного стану, виявлення несправностей і прийняття рішень по їх усуненню, а також визначення готовності будівель до експлуатації в наступний період. Загальний огляд проводиться з періодичністю два рази на рік- навесні та восени (весняний та осінній огля- ди).

2.6.Основними завданнями весняного огляду будівель є: визначення обсягів робіт по підготовці жилих будівель до експлуатації у весняно-літній і осінньо-зимовий періоди; встановлення технічного стану жилих будівель, що прилягають, відповідно до перспективного плану, ремонту в наступний пері- од, (для своєчасної розробки проектно-кошторисної документації) ;

уточнення обсягів робіт по ремонту будівель, що включені в план ремонту поточного року.

Завданням осіннього огляду є: перевірка готовності жилих будівель, комунікацій, обладнання і елементів благоустрою до експлуатації в осінньо-зимовий період; виявлення обсягів робіт ремонту по кожній будівлі, які передбачені планом на нас- тупний рік.

2.7.Загальний огляд здійснюється комісією, до складу якої входять інженерно-технічні працівники житлових ( житлово-ко- мунальних) організацій та представники громадських домових дільничних комітетів. Огляд будівель житлово-будівельних кооперативів проводиться за їх замовленням або згідно з рішен- ням місцевої влади, з оплатою по встановлених цінах.

До складу комісії в цьому випадку входять представники правлінь кооперативів, при необхідності і спеціалісти-експерти проектних інститутів, представники ремонтно-будівельних

організацій (підрозділів).

2.8.Виявлені в процесі огляду несправності та причини, які їх викликали, а також технічний стан елементів будівлі записують в журналі обліку результатів огляду.

Журнал обліку результатів огляду будівель заводиться в ЖКО на групу будівель чи окрему будівлю, залежно від кількості поверхів, рівня благоустрою та інших характеристик.

Відомості, що заносяться в журнал, є вихідними данними для визначення технічного стану елементів будівлі чи його обладнання.

Відповідальність за ведення і збереження журналу обліку результатів огляду будівель покладається на майстра технічної дільниці (техніка-наглядача).

Узагальнені відомості про технічний стан жилої будівлі і про проведені ремонти відображаються щорічно в технічному паспорті цієї будівлі.

2.9.Незаплановані огляди, які викликані стихійними явищами, аваріями, особливими умовами експлуатації, а також заява- ми наймачів і організацій про те, що виникли несправності в будівлях чи обладнанні, передбачають обстеження будівель і їх елементів.

Непередбачені огляди проводяться комісією або окремими працівниками, в залежності від обсягу і характеру несправностей, які з'явилися.

2.10. Профілактичні огляди жилих і нежилих приміщень здійснюються інженерно-технічним персоналом житлових (житлово-комунальних) організацій, в залежності від встановленої періодичності.

2.11. При профілактичних оглядах потрібно здійснювати контроль за виконанням наймачами і орендарями умов договору найму і оренди. Наймачам і орендарям при необхідності видаються розпорядження про виконання робіт по ремонту приміщень чи обладнання, які входять в їх обов'язки згідно з договором про найм і оренду.

2.12. Роботи по налагоджуванню і регулюванню технічного обладнання будівель, усунення виявлення несправностей елементів, які вимагають негайного виконання, підготовка до сезон- ної експлуатації, а також роботи по забезпеченню обміну повітря, заданих температурно-вогкісних і інших показників приміщень будівель виконуються робітниками відповідних спеціаль- ностей за кошти власників житла по встановлених цінах.

Профілактичне обслуговування будівель є складовою частиною технічного обслуговування і полягає в усуненні дрібних несправностей елементів будівель з метою забезпечення їх без- перебійної роботи, а також попередження порушень санітарно- гігієнічних вимог до приміщень до будівель, налагодження та регулювання окремих видів технічних пристроїв.

Періодичність проведення профілактичного обслуговування елементів жилих будівель наводиться в додатку 4, а граничні строки невідкладної ліквідації виявлених несправностей, що перешкоджають нормальній експлуатації будівель - в додатку 5.

2.13. Для централізованого контролю і керівництва роботою технічних обладнань будівель (ліфти, система обладнання, гаряче водопостачання, опалювальні котельні, бойлерні, цен- тральні теплові пункти, елеваторні вузли, системи пожежогасін ня і димовиведення, освітлення сходових площадок), а також для обліку заявок на усунення несправностей (пошкоджень) еле- ментів будівель створюються диспетчерські служби. Диспетчерські служби обладнуються сучасними технічними засобами автоматичного контролю і управління.

Для технічного обслуговування сучасних засобів автоматики, телемеханіки по захисту комунікацій від електрохімічної

корозії в житлово-комунальному господарстві великих міст

створюються загальноміські спеціалізовані служби за рахунок відрахувань власників житла на ці потреби для виконання вказаних робіт.

2.14. Для централізованої ліквідації несправностей ава- рійного характеру, які виникають в житловому фонді, рекомендується створювати міські (районні) аварійно-технічні служби за рахунок місцевого бюджету. При цьому забезпечується взаємодія аварійної і диспетчерської (об'єднаної диспетчерської) служб, а також служб, які виконують ремонт.

Несправності технічних пристроїв державних будівель, які вимагають негайної ліквідації, виконуються в денний час робітниками житлових (житлово-комунальних) і спеціалізованих організацій, а в нічний час - робітниками міських (районних) аварійних служб безкоштовно або з оплатою по встановлених ці- нах.

2.15. Планування технічного обслуговування будівель і об'єктів повинно здійснюватися шляхом розробок річних та пок- вартальних планів графіків робіт по технічному обслуговуван- ню.

При проведенні оглядів рекомендується приділяти особливу увагу жилим будівлям, на які не закінчився дворічних гарантійний строк усунення дефектів після прийняття їх в експлуатацію.

2.16. Контроль за технічним станом будівель, своєчасною і якісною підготовкою їх до експлуатації в осінньо-зимовий період, незалежно від форм власності, здійснюється місцевими органами влади разом з громадськістю за місцем проживання або їх структурними підрозділами.

2.17. До витрат на технічне обслуговування належать: оплата праці нормативної кількості працівників по технічному обслуговуванню; відрахування на соцстрах; вартість матеріалів; транспортних послуг; спецодягу; інструментів; малоцінних та швидкозношуваних предметів; заходи охорони праці та техніки безпеки; вартість послуг інших організацій по виконанню окремих робіт технічного обслуговування; плата за електроенергію та ін.

РЕМОНТ ЖИЛИХ БУДІВЕЛЬ

3.1. Ремонт будівлі - комплекс загальнобудівельних і спеціальних робіт і організаційно-технічних заходів по усуненню фізичного і морального зносу, не пов'язаних зі зміною техніко-економічних показників.

3.2. Ремонт будівлі передбачає:

відновлення справності об'єкта і ресурсів конструкційних елементів та технічних пристроїв, підсилення їх чи заміна при необхідності, крім повної заміни кам'яних і бетонних фундаментів, а також несучих (капітальних) стін і каркасів на більш довговічні і економічні, підвищення експлуатаційних показників жилих будівель, що ремонтуються. При цьому рекомендується покращувати планування окремих квартир, проводити оснащення їх відсутніми технічними пристроями та здійснювати благоустрій прилеглої території.

3.3. Ремонт, при якому здійснюється перепланування більшості або всіх квартир, а також оснащення будинку відсутніми технічними пристроями (водопровід, каналізація, центральне опалення, постачання гарячої води, газу, обладнання електроплитами), відноситься до ремонту з модернізацією.

Перелік основних робіт, що виконується під час ремонту, наведено у додатку 6.

3.4. Ремонт проводиться з періодичністю, яка забезпечує ефективну експлуатацію жилої будівлі з моменту будівництва до моменту постановки на черговий ремонт (реконструкцію).

Періодичність проведення ремонту по кожному виду будівель, враховуючи їх технічний стан, встановлюється для кожного регіону місцевими органами влади.

При встановленні періодичності ремонту рекомендується враховувати мінімальну тривалість ефективної експлуатації конструктивних елементів та технічних пристроїв будівлі, наведених у додатку 7.