НОРМАТИВНИЙ АКТ ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ

МІНІСТЕРСТВА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ

УЗГОДЖЕНО

Заступник Голови Держнаглядохоронпраці

А.П.Сазонов

1995р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом Міністерства зв'язку України від 07.07.95 № 99

Положення

Про організацію роботи по охороні праці на підприємствах і в організаціях мінзв'язку україни

ВДОП 5.2.00.4.01-95

ПЕРЕДМОВА

1. РОЗРОБЛЕНО Українським науково-дослідним Інститутом зв'язку

2. ВНЕСЕНО Управлінням праці та ринкових відносин МІнзв'язку України

3. ВВЕДЕНО Вперше

ЗМІСТ

Галузь застосування

1. Загальні положення.

2. Обов'язки Міністерства зв'язку України

(управлінь, відділів) з питань охороні праці в галузі

3. Обов'язки керівника (власника)

підприємства Міністерства зв'язку України по охороні праці.

4. Обов'язки заступника керівника підприємства,

об'єднання (головного інженера), директора за напрямком.

5. Обов'язки керівника служби охорони праці підприємства.

6. Обов'язки головного механіка (механіка)

підприємства або особи, на яку покладені ці функції.

7. Обов'язки головною енергетика (енергетика)

підприємства або особи, на яку покладені ці функції.

8. Обов'язки головного технолога (технолога)

підприємства або особи, на яку покладені ці функції.

9. Обов'язки начальника відділу організації

праці та зарплати, праці та розвитку ринкових відносин.

10. Обов'язки начальника транспортного відділу або особи,

на яку покладено відповідальність за експлуатацію транспорту.

11. Обов'язки начальника відділу кадрів

та соціальних питань (інспектора) підприємства, організації.

12. Обов'язки головного бухгалтера (бухгалтера) підприємства

13. Обов'язки начальника відділу матеріально-технічного постачання або особи, на яку покладені ці функції.

14. Обов'язки завідуючого

медико-санітарною службою підприємства.

15. Обов'язки керівника структурного підрозділу підприємства (станції, філії, цеху, дільниці, лабораторії, відділу, служби тощо)

16. Обов'язки робітника по виконанню

вимог нормативних актів з охорони праці.

ПОЛОЖЕННЯ

про організацію роботи по охороні праці на підприємствах і в організаціях Міністерства зв'язку України

Дата введення 01.09.95р.

ГАЛУЗЬ ЗАСТОСУВАННЯ

Положення про організацію роботи по охороні праці на підприємствах і в організаціях Міністерства зв'язку України встановлює єдиний порядок організації і здійснення робіт щодо питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, відносин між власником (керівником) підприємства і працівником з питань охорони праці і поширюється на всі підприємства, організації, об'єднання і установи (надалі - підприємства) галузі зв'язку незалежно від форм власності та видів діяльності.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Положення розроблено згідно з Законом України "Про охорону праці", Кодексом законів про працю України та іншими чинними нормативними актами і передбачає впровадження в практику основних принципів державної політики в сфері охорони праці на підприємствах, в установах і організаціях зв'язку України.

1.2. Положення встановлює єдину систему організації роботи по охороні праці на підприємствах Міністерства зв'язку України, визначає обов'язки посадових та інших осіб по забезпеченню умов праці, що відповідають вимогам збереження життя і здоров'я працівників в процесі їх трудової діяльності та пов'язаних з нею.

1.3. Дія Положення поширюється на всі підвідомчі Міністерству зв'язку України підприємства незалежно від їх організаційно-правової структури, форми власності та видів діяльності.

1.4. Положення пред'являє до всіх посадових осіб вимоги обов'язкового забезпечення безпеки людини, пріоритету життя та здоров'я працівника по відношенню до результатів виробничої діяльності підприємства і затверджує перехід у вирішенні проблем охорони праці від принципу "реагувати на випадок і виправляти положення" до принципу "передбачити випадок і попередити його"

1.5. Організація роботи по охороні праці на підприємства)

Міністерства зв'язку України покладається на керівника (власника), який зобов'язаний створити умови праці згідно з законодавством про охорону праці та нести персональну відповідальність за забезпечення умов праці, гігієни, виробничого середовища та дотримання прав працівників, що гарантовані законодавством про охорону праці.

1.6. В структурних підрозділах (станціях, філіях, цехах, дільницях, відділах і службах) підприємств зв'язку робота по забезпеченню безпечних умов праці та дотриманню законодавства про охорону праці покладається на керівника структурного підрозділу, який несе персональну відповідальність за забезпечення безпеки праці та її порушення.

1.7. Для практичної роботи по контролю за дотриманням законодавства про охорону праці, а також з метою профілактики порушень і виробничого травматизму на підприємствах створюються служби охорони праці, в структурних підрозділах вибираються уповноважені трудових колективів з питань охорони праці, які діють на основі відповідних нормативних актів.

2. ОБОВ'ЯЗКИ МІНІСТЕРСТВА ЗВ'ЯЗКУ

УКРАЇНИ (УПРАВЛІНЬ І ВІДДІЛІВ) З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В ГАЛУЗІ

Загальне керівництво роботою в системі охорони праці в цілому по галузі зв'язку здійснює Адміністрація зв'язку. Постійне керівництво всією організаційною роботою по охороні праці в галузі покладається на службу охорони праці, як самостійного відділу, який підпорядковано безпосередньо Заступнику Міністра.

2.1. Міністерство зв'язку, здійснюючи функцію державного управління охороною праці, забезпечує:

- впровадження єдиної науково-технічної політики в системі охорони праці;

- методичне керівництво діяльністю підприємств галузі по охороні праці;

- розробку і реалізацію комплексних заходів по поліпшенню безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в галузі;

- укладання з галузевими профспілками угод з питань поліпшення умов і безпеки праці;

- фінансування розробки та перегляду галузевих нормативних актів з охорони праці, проведення науково-дослідних і дослідно-

конструкторських робіт в системі охорони праці за рахунок галузевого фонду охорони праці, інших заходів, які передбачені програмами;

- контроль надходження коштів на рахунок фонду охорони праці та їх витрачання;

- узагальнення практики застосування законодавства в системі охорони праці, виявлення передового досвіду і його розповсюдження в галузі.

2.2. Міністерство зв'язку:

- здійснює відомчий контроль з питань охорони праці;

- проводить вибірковий відомчий контроль стану охорони праці на підприємствах зв'язку.

- організує у встановленому порядку навчання і перевірку знань працівниками правил і норм охорони праці, що направлені на поліпшення умов праці та запобігання виробничого травматизму.

2.3. Служба охорони праці Міністерства зв'язку виконує функції, передбачені галузевим Положенням про службу охорони праці, яке розроблено на основі Типового Положення, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 3.08.1993 р. N 73, та цього Положення.

3. ОБОВ'ЯЗКИ КЕРІВНИКА (ВЛАСНИКА) ПІДПРИЄМСТВА МІНІСТЕРСТВА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ ПО ОХОРОНІ ПРАЦІ

Керівник (власник) підприємства забезпечує функціонування охорони праці як системи правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, які направлені на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Керівник (власник) в роботі з охорони праці діє на основі законодавства України про охорону праці, використовуючи принципи профілактики порушень і економічного стимулювання як пріоритетні важелі управління охороною праці.

Керівник (власник) зобов'язаний:

3.1. Знати законодавство України про охорону праці та забезпечувати його додержання на підприємстві.

3.2. Забезпечувати організацію виробничих процесів, експлуатацію обладнання та транспортних засобів, виробничих та допоміжних споруд

згідно з вимогами безпеки праці, а у частині санітарно-гігієнічних умов праці - у межах допустимих рівнів І концентрацій шкідливих факторів.

3.3. Забезпечувати додержання прав працівників, які гарантовано законодавством про охорону праці під час укладання трудового договору громадянином і під час його роботи на підприємстві.

3.4. Визначити і внести в посадові інструкції обов'язки з питань охорони праці для головного інженера, заступників, а також начальників відділів і служб, які підпорядковані керівнику (власнику) безпосередньо.

3.5. Розробляти за участю профспілок і реалізовувати комплексні заходи по досягненню встановлених нормативів з охорони праці, використовуючи позитивний досвід.

3.6. Забезпечувати вчасне і якісне виконання вимог Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, відшкодувати працівнику шкоду від нещасного випадку на виробництві згідно Закону України "Про охорону праці" і колективному договору.

3.7. Організувати роботу комісії по атестації робочих місць в порядку і в терміни, що встановлені законодавством. Організувати проведення лабораторних досліджень умов праці. Приймати за підсумками роботи комісії заходи по ліквідації небезпечних і шкідливих виробничих факторів і при необхідності надавати працівникам відповідні пільги і компенсації.

3.8. Організувати розробку нормативних актів про охорону праці підприємства (положень, правил, інструкцій тощо) і впроваджувати їх на підприємстві.

3.9. Забезпечити навчання працівників безпечним методам праці та перевірку їх знань згідно з діючим Положенням про навчання, інструктажі та перевірку знань працівників з питань охорони праці.

3.10. Організувати забезпечення працівників належними згідно нормам засобами індивідуального і колективного захисту, а також милом, миючими і знешкоджуючими засобами тощо. Забезпечити належне їх зберігання, видачу та догляд за ними.

3.11. Організовувати на кошти підприємства проведення попереднього (при вступі на роботу) і періодичних медичних оглядів працівників згідно з діючим законодавством.

3.12. Створити на підприємстві фонд охорони праці, при використанні якого керуватися Положенням про державний, галузеві,

регіональні фонди охорони праці і фонди охорони праці підприємств, а також Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання цих коштів.

3.13. Забезпечити умови для нормальної роботи служби охорони праці підприємства, не допускаючи залучення її працівників до виконання робіт, що не входять в їх функціональні обов'язки.

3.14. Забезпечити впровадження та чітке функціонування системи управління охороною праці на підприємстві згідно з Законом України "Про охорону праці".

Розглядати щомісячно стан охорони праці в структурних підрозділах підприємства за результатами особистого контролю і за поданням служби охорони праці підприємства, заслуховувати окремих керівників підрозділів про проведення ними роботи по покращенню умов праці та зниженню виробничого травматизму, про хід виконання програм і планів по охороні праці, умов колективного договору. Оцінювати діяльність посадових осіб структурних підрозділів з питань забезпечення ними безпечних і здорових умов праці, вживати заходи щодо ліквідації недоліків і економічного стимулювання керівників.

3.15. Забезпечити виконання приписів органів державного нагляду з охорони праці і приписів галузевої служби охорони праці щодо усунення наявних недоліків.

3.16. Забезпечити розроблення цільових перспективних та комплексних заходів з охорони праці.

3.17. Організувати пропаганду безпечних методів праці.

3.18. Організувати своєчасне подання в установленому порядку статистичної звітності з охорони праці.

Керівник (власник) підприємства несе відповідальність за рівень виробничого травматизму і порушення нормативних актів про охорону праці на підприємстві.

4. ОБОВ'ЯЗКИ ЗАСТУПНИКА КЕРІВНИКА ПІДПРИЄМСТВА

(ОБ'ЄДНАННЯ) ГОЛОВНОГО ІНЖЕНЕРА,

ДИРЕКТОРА ЗА НАПРЯМКОМ

Заступник керівника підприємства (об'єднання) головний інженер, директор за напрямком забезпечує проведення робіт з охорони праці, передбачених його посадовою інструкцією:

4.1. Керівництво роботою по охороні праці у безпосередньо йому підпорядкованих підрозділах (підприємствах).

4.2. Наявність у безпосередньо йому підпорядкованих підрозділах (підприємствах) необхідної кількості нормативних документів про охорону праці (правил, інструкцій, положень тощо).

4.3. Безпечний стан виробничого обладнання та його експлуатацію з додержанням правил безпеки, приймання необхідних заходів з усунення невідповідності обладнання правилам безпеки І ліквідації причин.

4.4. Розглядання проектів будівництва і реконструкції об'єктів зв'язку, надання висновків по ним з питань охорони праці.

4.5. Участь в роботі комісій по прийманню до експлуатації нових і реконструйованих виробничих об'єктів, експериментальних і дослідних установок, вантажопідйомних механізмів, компресорів, посудин, Ідо діють під тиском, енергетичних і електричних установок та іншого обладнання підвищеної небезпеки.

4.6. Керівництво розробленням і впровадженням технологічних процесів, матеріалів, обладнання, оснастки, інструментів, технічної документації, що необхідні для безпечного виконання робіт.

4.7. Надання висновків щодо раціоналізаторських пропозицій та винаходів з питань охорони праці.

4.8. Організацію навчання і інструктажів працівників з питань охорони праці у безпосередньо йому підпорядкованих підрозділах (підприємствах).

4.9. Контроль виконання наказів і розпоряджень керівника підприємства з питань охорони праці, видання необхідних особистих розпоряджень з охорони праці.

4.10. Участь у розробленні Переліку робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві і доведення його до керівників безпосередньо йому підпорядкованих підрозділів (підприємств).