НОРМАТИВ™ PRO пользователь:М?нрег?онбуд New edition sn:12345671 31.10.2009

 

ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

 

БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА, ОСНАСТКА, ІНВЕНТАР ТА ІНСТРУМЕНТ

 

ЕКСПЛУАТАЦІЯ БУДІВЕЛЬНИХ МАШИН

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ

 

ДБН В.2.8-9-98

 

РОЗРОБЛЕНІ

Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва Держбуду України (Лінецький Г.1., к.т.н.; Вернигора В. О., к.т.н.; Франк Р.Н., Ліхницький В. І.)

Київським державним технічним університетом будівництва і архітектури (Полянський С.К., проф., к.т.н.; Назаренко І. І., проф., д.т.н.; Демідас С.В.)

ВНЕСЕНІ

Відділом будіндустрії, промисловості будматеріалів та механізації Держбуду України

ЗАТВЕРДЖЕНІ ТА ВВЕДЕНІ В ДІЮ

Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 110 від 25 травня 1998 р.

З введенням цих Державних будівельних норм в Україні припиняється дія ГОСТ 25646-83

 

зміст

1 Галузь використання

2 Нормативні посилання

3 Визначення  

4 Загальні положення   

5 Охорона навколишнього природного середовища при експлуатації будівельних

машин

6 Введення машин в експлуатацію

7 Використання машин   

8 Транспортування машин  

9 Технічне обслуговування та ремонт машин

10 Консервація та зберігання машин

11 Облік експлуатації машин

Додаток А

Акт перевірки технічного стану та комплектності машини

 

1  ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ

Ці ДБН встановлюють загальні вимоги до експлуатації будівельних і дорожних машин (далі -машин).

Вимоги цих норм є обов'язковими для всіх юридичних і фізичних осіб, що експлуатують машини (далі - власники машин), незалежно від форм власності та відомчої належності.

 

2  НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цих ДБН є посилання на такі нормативні документи:

ГОСТ 2.601-95

Эксплуатационные документы

 

ГОСТ 2.602-95

Ремонтные документы

 

ГОСТ 9.014-78

ЕСЗКС. Временная противокоррозионная защита изделий. Общие требования

 

ГОСТ 12.0.004-90

ССБТ. Организация обучения безопасности труда. Общие положения

 

ГОСТ 12.1.004-91

ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования

 

ГОСТ 12. 1.005-88

ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны

 

ГОСТ 12.1.013-78

ССБТ. Строительство. Электробезопасность. Общие требования

 

ГОСТ 12. 1.0 19-79

ССБТ. Электробезопасность. Общие требования и номенклатура видов защиты

 

ГОСТ 12.2.01 1-75

ССБТ. Машины строительные и дорожные. Общие требования

 

ГОСТ 17.2.2.02-86

Охрана природы. Атмосфера. Норми и методы измерения дымности отработавших газов тракторных и комбайновых двигателей

 

ГОСТ 17.2.2.03-87

Охрана природы. Атмосфера. Нормы и методы измерений содержания окиси углерода и углеводородов в отработавших газах автомобилей с бензиновыми двигателями. Требования безопасности

 

ГОСТ 775 1-85

Техника, используемая в сельском хозяйстве. Правила хранения

 

ГОСТ 2 1046-86

Нефтепродукты отработанные. Общие техические условия

 

ГОСТ 24408-80

Система технического обслуживания и ремонта строительных машин. Правила сдачи в капитальный ремонт и выдачи из капитального ремота машин и их составных частей. Общие требования

 

ГОСТ 25044-81

Техническая диагностика. Диагностирование автомобилей, тракторов, сельскохозяйственных, строительных и дорожных машин. Основные положения

 

ГОСТ 25646-83

Эксплуатация строительных машин. Общие требования

 

ДСТУБА.1.1-65-95

Система технічного обслуговування і ремонту будівельних машин. Терміни і визначення

 

ДСТУ ISO

серії 9000-95

Системи якості

 

ДБНА.2.2-1-95

Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (OBHC) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд. Основні положення проектування

 

ДБНА.3. 1-5-96

Організація будівельного виробництва

ДБН В.2.8-3-95

Технічна експлуатація будівельних машин

ДБН В.2.8-4-96

Система технічного обслуговування та ремонту будівельних машин. Загальні вимоги

СНІП 1.02.01-85

Инструкция о составе, порядке разработки, согласования и утверждения проектно-сметной документации на строительство предприятий, зданий и сооружений

СНІП ІІІ-4-80*

Техника безопасности в строительстве

СНІП 3.08.01-85

Механизация строительного производства. Рельсовые пути башенных кранов

 

Правила эксплуатации шин для большегрузных автомобилей, строительных, дорожных и подъемно-транспортных машин. Введены в действие с 17 февраля .

 

Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів. ДНАОП № 0- 1.03-93

 

Правила будови і безпечної експлуатації посудин, працюючих під тиском. ДНАОП № 0- 1.07-94

 

Правила дорожнього руху України. Введені в дію з 1 травня 1994 р.

 

Правила пожежної безпеки в Україні. Введені в дію з 1 вересня 1995 р.

 

Типове положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці. Затверджено наказом Держнаглядохоронпраці 4 квітня 1994р.

3    ВИЗНАЧЕННЯ

3.1       Експлуатація - комплекс заходів, що забезпечує підготовку машин до використання, вико ристання машин, підтримку машин в роботоздатному стані.

3.2       Технічна експлуатація - комплекс заходів, що включає технічне обслуговування, ремонт, транспортування та зберігання машин.

3.3       Роботоздатний стан - технічний стан машин, при якому вона здатна виконувати задані їй функції, зберігаючи значення показників в межах, що встановлені нормативно-технічною доку ментацією.

3.4       Введення в експлуатацію - комплекс заходів, що включає приймання машин, закріплення їх за машиністами та дільницями, поставлення на облік і, за необхідності, обкатку.

3.5       Використання - виконання машиною робіт у відповідності з її призначенням і технічними характеристиками.

3.6       Консервація - комплекс заходів, що забезпечує справність машин при тривалому зберіганні.

3.7       Розконсервація - комплекс заходів щодо зняття машин з тривалого зберігання.

4    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

4.1              Експлуатація машин повинна здійснюватись у відповідності з вимогами нормативної, експлуатаційної і ремонтної документації, ГОСТ 2.601 та ГОСТ 2.602, цих ДБН, з обов'язковим виконанням відповідних статей Закону України "Про охорону праці".

4.2       До виконання робіт механізованим способом допускаються особи, які пройшли опеціальний курс навчання безпеки праці у відповідності з "Типовим положенням про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці".

4.3       Експлуатація машин повинна забезпечуватись:

- системою заходів, що передбачають застосування прогресивної технології і організації технічних обслуговувань і ремонтів, сучасних експлуатаційних матеріалів і обладнання;

- безумовним виконанням системи технічного обслуговування та ремонту у відповідності з вимогами ДБН В.2.8-3 і ДБН В.2.8-4.

4.4        Будівельні машини за умовами праці повинні відповідати вимогам, викладеним в технічних умовах на кожну машину.

4.5        Безпека проведення робіт повинна забезпечуватись дотримуванням вимог техніки безпеки і виробничої санітарії, регламентованих ГОСТ 12.2.011  і СНІП ІІІ-4.

4.6        Пожежна безпека реалізується системами відведення пожежі та пожежного захисту від повідно до вимог ГОСТ 12.1.004 і "Правил пожежної безпеки в Україні".

4.7        Вміст шкідливих газів, парів і пилу у повітрі робочої зони не повинен перевищувати до пустимих концентрцій за ГОСТ 12.1.005.

4.8        Забезпечення захисту людей від ураження електричним струмом повинно здійснюватись згідно з вимогами ГОСТ 12.1.019.

4.9        Робота будівельних кранів поблизу ліній електромереж допускається за наявності дозволу, оформленого у відповідності з вимогами ГОСТ 12.1.013 і дотримання "Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів. ДНАОП № 0-1.03-93".

4.10   Для забезпечення потрібного рівня якості експлуатації машин слід розвивати та впро ваджувати систему якості згідно з ДСТУ ISO серії 9000.

5 ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬНИХ МАШИН

5.1       При експлуатації машин повинні виконуватись вимоги Закону України "Про охорону нав колишнього природного середовища".

5.2       До використання допускаються будівельні машини при безумовному дотриманні еколо гічних норм (екологічній експертизі підлягає документація щодо впровадження нової техніки).

5.3       Не допускаються до використання машини, що забруднюють навколишнє середовище ви- тіками палива, масел і технічних рідин.

 

5.4       Вміст шкідливих речовин і задимленість у вихлопних газах двигунів внутрішнього згоряння не повинні перевищувати допустимі норми, встановлені ГОСТ 17.2.2.03 і ГОСТ 17.2.2.02.

5.5       При транспортуванні будівельних машин не допускається пошкодження зелених насаджень. Передислокація важких великогабаритних машин повинна здійснюватись за проектами, розроб леними у відповідності з вимогами ДБН А.2.2-1 та "Інструкції по перевезенню небезпечних та великовагових вантажів".

5.6       Технічні обслуговування, поточний і неплановий ремонти, що здійснюються безпосередньо на місцях експлуатації машин, на експлуатаційній базі власника, а також на базах спеціалізованих організацій і сервісних пунктів, повинні виконуватись в повній відповідності з вимогами екологічної безпеки. Застосовувані пересувні та стаціонарні технічні засоби повинні бути оснащені екологічно безпечним необхідним обладнанням, пристроями та інструментом.

5.7       Збирання відпрацьованих нафтопродуктів і вимоги безпеки при роботі з ними регламен туються ГОСТ 21046. Категорично забороняється зливати відпрацьовані нафтопродукти на землю, в каналізаційну мережу та водоймища.

5.8       Забороняється в місцях зберігання будівельних машин проводити їх очистку та миття. Ці роботи слід виконувати на спеціально обладнаних майданчиках, де забезпечується збір і зберігання нафтопродуктів та інших шкідливих речовин і виключається можливість попадання їх в кана лізаційну мережу та водоймища.

6    ВВЕДЕННЯ МАШИН В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

6.1      Прийманню підлягають нові, капітально відремонтовані машини та при зміні їх власника (передача, продаж). Машини приймаються в укомплектованому та справному стані.

6.2      Приймання здійснюють спеціальні комісії, які за результатами оцінки комплектності та технічного стану дають висновки щодо можливості використання машин за призначенням.

6.3      Комплектність та технічний стан машин комісії оцінюють за результатами зовнішнього огляду, випробування на холостому ходу та під навантаженням, які повинні відповідати вимогам експлуатаційної документації.

Зовнішнім оглядом визначають загальний стан машини та встановлюють наявність видимих дефектів.

Випробуванням на холостому ходу перевіряють роботоздатність усіх вузлів машини (двигуна, гальмівних систем, приладів освітлення та сигналізації тощо).

Випробуванням під навантаженням визначають відповідність фактичних параметрів технічного стану машини її технічним характеристикам.

6.4  До експлуатації допускаються машини, що прийняті комісією та поставлені на облік у відповідності з діючими вимогами.

Вантажопідйомні машини до введення в експлуатацію повинні пройти реєстрацію у відповідних органах з нагляду за охороною праці. Машини на базі автомобільних шасі повинні бути поставлені на облік у Державній автомобільній інспекції (ДАІ) України.

6.5      Капітально відремонтовані машини приймаються у відповідності з вимогами ГОСТ 24408 та нормативної документації, розробленої на його розвиток.

6.6      Розконсервацію та монтаж машин виконують у відповідності з вимогами експлуатаційної документації.

6.7      Машини, що прийняті комісією, закріплюються за машиністами відповідної кваліфікації. Відомості щодо надходження машини та закріплення її за машиністами заносять у формуляр (паспорт).

 

6.8        Нові і капітально відремонтовані машини до введення в експлуатацію повинні пройти обкатку. Режими та умови обкатки встановлюються технічною документацією заводу-виробника чи ремонтного підприємства. Відомості щодо проведення обкатки заносяться у формуляр (паспорт) машини.

6.9        Відлік часу роботи машини або її пробігу здійснюється після закінчення обкатки і підпису власником розпорядження щодо введення її в експлуатацію.