НОРМАТИВ™ PRO пользователь:М?нрег?онбуд New edition sn:12345671 31.10.2009

ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

 

БУДИНКИ ТА СПОРУДИ ДИТЯЧИХ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

ДБН В.2.2-4-97

 

РОЗРОБЛЕНІ

ВАТ КиївЗНДІЕП (д-р арх. Л.М. Ковальський, архітектор В. M. Трифонов — керівники; архітектор Б. M. Губов, к. т. н. В.Ф. Гершкович, інженери Л.В. Черкаська, E. P. Хізенко за участю архітектора Л.О. Філатової); УкрНДІПцивільсільбуд (архітектори А.С. Забаштанський, С.А. Флоре); Українським науково-гігієнічним центром МОЗ України (кандидати мед. наук Г.М. Єременко, H. C. Полька); Головним санітарно-зпідеміологічним управлінням МОЗ України (Т.О. Цибенко); Українським центром державного санепіднагляду МОЗ України (І.Є. Сапуга).

ВНЕСЕНІ ТА ПІДГОТОВЛЕНІ ДО ЗАТВЕРДЖЕННЯ

Головним управлінням житлово-цивільного будівництва Держкоммістобудування України (канд. арх. Л.Х. Муляр, арх. О.П. Авдієнко, арх. Г.П. Яценко)

ЗАТВЕРДЖЕНІ

Наказом Держкоммістобудування України від 27.06.96 р. № 1 17 та введені у дію з 1 .01 .98 р. наказом № 136 від 6.08.97 р.

 

З введенням у дію ДБН В.2.2-4-97 втрачають силу на території Україниположення вимог до дитячих дошкільних закладів

СНиП 2.08.02-89 "Общественные здания и сооружения",

ДБН 364-92 "Дитячі дошкільні заклади для сільської місцевості України"

 ЗМІНА № 1 ДБН В.2.2-4-97 "Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів".

Наказом Держбуду України від 21 жовтня 2004 року № 195 набуття чинності встановлено з 1 квітня 2005 р.

ТЕКСТ ЗМІНИ

Пункт 3.10. У першому абзаці після слів: "коридори, сходові клітки, веранди" доповнити словами: "та інші шляхи, які відповідають вимогам ДБН В.1.1-7".

В останньому абзаці слова: "не менше 0,75 години" замінити словами: "не менше RЕІ 45 (для стін), ЕІ 45 (для перегородок)".

Пункт 3.11. Слова: "зовнішні відкриті металеві сходи" та "зовнішніх відкритих сходів" відповідно замінити словами: "сходи типу С3" та "сходів типу С3".

Пункт 3.12. Слова: "внутрішніх сходів, що розміщуються в сходових клітках 1-го типу" замінити словами: "звичайних сходових кліток типу СК1".

Пункт 3.22. У першому реченні слова: "сходові клітки 1-го типу" замінити словами: "звичайні сходові клітки типу СК1".

У другому реченні після слів: "слід розділяти" доповнити словами: "протипожежними перегородками 1-го типу з", далі за текстом.

Пункт 3.29. Значення межі вогнестійкості у дужках: "0,25 год" замінити на "EI 15".

Пункт 3.30. Значення межі вогнестійкості "0,6 години" замінити на "EI 30".

Пункт 4.16 доповнити третім абзацом:

"Електричні проводи і кабелі повинні бути стійкими до поширення полум'я, виготовлятись з матеріалів із помірною димоутворювальною здатністю, малонебезпечних за токсичністю продуктів горіння за ГОСТ 12.1.044 (групи Д2, Т1 за ДБН В.1.1-7).

Примітка. Стійкість електричних проводів і кабелів до поширення полум'я визначається за ГОСТ 12176 (за категорією А для проводів і кабелів, прокладених у пучках), ДСТУ 4216 (для поодиноко вертикально прокладених проводів і кабелів), ДСТУ 4217 (для поодиноко вертикально прокладених проводів, кабелів з малим перерізом) ".

Пункт 4.17. Слова: "на сходах" замінити словами: "звичайних сходових клітках".

Пункт 4.21. У першому реченні:

  • перед словами: "пожежної та охоронної сигналізації" доповнити словом "автоматичної";
  • після слів: "про пожежу" доповнити словами: "та управління евакуацією людей".

Додаток 7. Рядок "2. ДБН В.2.2-9-97 Громадські будинки та споруди" замінити рядком "2. ДБН В.2.2-9-99 Громадські будинки та споруди. Основні положення".

Рядок "4. СНиП 2.01.02-85* Противопожарные нормы" замінити рядком "ДБН В.1.1-7-2002 Пожежна безпека об'єктів будівництва".

Рядок "16. СНиП 2.04.09-84 Пожарная автоматика зданий и сооружений" замінити рядком "16. ДБН В.2.5-13-98 Пожежна автоматика будинків та споруд".

Рядок "23. ВСН 59-88 Электрооборудование жилых и общественных зданий и сооружений" замінити рядком "23. ДБН В.2.5-23-2003 "Проектування електрообладнання об'єктів цивільного призначення".

Доповнити Додаток 7 рядками 29, 30, 31, 32 такого змісту:

"29. ГОСТ 12.1.044-89 ССБТ. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методы их определения

30. ГОСТ 12176-89 Кабели, провода и шнуры. Методы проверки на нераспространение горения

31. ДСТУ 4216-2003 Випробування електричних кабелів в умовах впливу вогню. Частина 1: Випробування на поширення полум'я поодиноко прокладеного вертикально розташованого ізольованого проводу або кабелю (IEC 60332-1:1993, MOD)

32. ДСТУ 4217-2003 Випробування електричних кабелів в умовах впливу вогню. Частина 2: Випробування на поширення полум'я поодиноко прокладеного вертикально розташованого ізольованого проводу або кабелю з малим перерізом (IEC 60332-2:1989, MOD)".

ЗМІНА № 2 ДБН В.2.2-4-97 "Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів".

Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 18.03.2008 року № 130

Текст зміни наведений після додатку 7

ЗМІСТ

1    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ   

2   ВИМОГИ ДО ЗАБУДОВИ ДІЛЯНКИ

3   ОБ'ЄМНО-ПЛАНУВАЛЬНІ РІШЕННЯ

Приміщення дитячих груп

Приміщення для музичних, фізкультурних, навчальних занять та ігор

Медичні приміщення

Службово-побутові приміщення

Харчоблок   

Пральня

4   ІНЖЕНЕРНЕ ОБЛАДНАННЯ ТА ВИМОГИ ДО ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

Водопостачання та каналізація

Опалення та вентиляція

Електрообладнання

Зв'язок та сигналізація   

ДОДАТОК 1

Кількість дітей у вікових групах дошкільних закладів, будинках дитини,

дитячих будинках для дошкільників та група/ короткочасного перебування

ДОДАТОК 2

Санітарно-технічне обладнання будинків дошкільних закладів

ДОДАТОК З

Розрахункова температура повітря та кратність повітрообміну

у приміщеннях дошкільних закладів

ДОДАТОК 4

Контрольні питомі показники розрахункової (нормованої) площі,

загальної площі та будівельного об'єму ясел-садків загального типу   

ДОДАТОК 5

Відстань від наземних, наземно-підземних гаражів та автостоянок легкових автомобілів, станцій технічного обслуговування автомобілів та автозаправних станцій до меж ділянок дошкільних закладів

ДОДАТОК 6

Відстань від будинку дошкільного закладу та його ділянки до житлових

і громадських будинків   

ДОДАТОК 7

Список основних нормативних документів, що використовуються при проектуванні будинків дитячих дошкільних закладів, на які наведені посилання у цих нормах   .  .

 

Державні будівельні норми "Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів" поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих будинків дошкільних закладів загального типу (дитячих ясел, садків, ясел-садків), комплексів дошкільних закладів, будинків дитини і дитячих будинків для дошкільників, а також приміщень для груп короткочасного перебування дітей, що входять до складу будинків іншого призначення.

Ці норми обов'язкові для організацій та підприємств, які здійснюють проектну, будівельну та інвестиційну діяльність на території України, незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування.

При проектуванні дитячих дошкільних закладів поряд з положеннями цих норм слід також керуватися вимогами інших діючих нормативно-інструктивних документів. Список основних нормативних документів, на які є відповідні посилання в цих нормах, наведений у додатку 7.

 

1     ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1  До дошкільних закладів загального типу можуть входити групи з різним режимом роботи: денні, цілодобові, скороченого перебування, а також оздоровчі (реабілітаційні) для ослаблених, часто хворіючих дітей, логопедичні тощо.

1.2  Розрахункова кількість дітей у вікових групах дошкільних закладів та групах короткочасного перебування дітей дошкільного  віку приймається згідно з обов'язковим додатком   1.   Кількість і співвідношення вікових груп слід приймати за завданням на проектування.

1.3  Місткість дошкільних закладів загального типу не повинна перевищувати 280 місць (14 груп), будинків дитини і дошкільних дитячих будинків — не більше ніж 200 місць.

Місткість та організаційна структура комплексів дошкільних закладів має визначатися завданням на проектування за узгодженням з органами освіти та охорони здоров'я. Кількість місць у кожному будинку (корпусі) з приміщеннями дитячих групових осередків не повинна перевищувати 280.

1.4 Дошкільні заклади загального типу місткістю до 160 місць дозволяється об'єднувати з початковими або основними школами, а в селищах міського типу і сільській місцевості при місткості до 120 місць — з квартирою для обслуговуючого персоналу.

1.5  На літній період допускається збільшення кількості місць у дошкільних закладах за рахунок будівництва літніх павільйонів. Для закладів на 60 і менше дітей кількість місць у павільйонах не повинна перевищувати кількість місць в основному будинку. Для закладів більшої місткості загальна кількість місць у павільйонах не повинна перевищувати 50% місткості основного будинку і бути не більше 100.

Літні павільйони повинні проектуватися неопалюваними місткістю на 1-2 групи (до 40 місць). Склад і площі приміщень харчоблоку і пральні слід визначати з розрахунку максимальної кількості місць у дошкільному закладі на літній період.

1.6  Приміщення для груп короткочасного (до 3 годин) перебування дітей дошкільного віку дозволяється передбачати у перших поверхах житлових будинків та громадських центрів житлових утворень. Кількість груп має визначатися згідно з місцевими умовами і узгоджуватися з органами охорони здоров'я та освіти.

1.7 Будинки дошкільних закладів слід проектувати із матеріалів, які дозволені для будівництва дитячих закладів Міністерством охорони здоров'я України (МОЗ України).

2     ВИМОГИ ДО ЗАБУДОВИ ДІЛЯНКИ

2.1 Будинки дошкільних закладів слід розміщувати на окремих земельних ділянках, що розташову ються згідно з вимогами містобудівних норм (додаток 7, п.1; додатки 5 і 6).

Для груп короткочасного перебування дошкільників, що розміщуються в будинках іншого призначення, окремі земельні ділянки не передбачаються.

2.2 Дозволяється безпосереднє примикання ділянок дошкільних закладів загального типу до торців житлових будинків без вікон, до яких прибудовується дошкільний заклад.

Ділянки дошкільних закладів з квартирою для персоналу можуть блокуватися з присадибними ділянками, але з обов'язковим відокремленням огорожею або смугою зелених насаджень. Господарські зони в такому разі можуть суміщуватися.

2.3 Площі земельних ділянок дошкільних закладів, що розміщуються у житловій забудові, слід приймати з розрахунку на одне місце: в дошкільних закладах загального типу та дошкільних дитячих будинках місткістю до 80 місць — не менше ніж 45 м2; в будинках дитини тієї ж місткості — не менше

ніж 40 м2 ; в дошкільних закладах загального типу, дошкільних дитячих будинках і будинках дитини місткістю понад 80 місць — не менше ніж 40 м2 ; в комплексах дошкільних закладів місткістю більше 350 місць — не менше ніж 35 м2 .

В закладах із збільшенням кількості місць на літній період площі ділянок слід приймати за максимальною місткістю.

2.4 Скорочення площ ділянок за рахунок озеленення допускається:

- в умовах реконструкції  -до 20%;

- при уклонах рельєфу більше 20% - до 15%;

-  в містах-новобудовах  - до 10%;

- для дошкільних закладів, вбудовано-прибудованих до житлових будинків- до 10%.

2.5 Озеленення ділянок дошкільних закладів повинно становити не менше ніж 20 м2  на одне місце. В умовах реконструкції будинків або прилягання ділянок безпосередньо до лісових або паркових територій допускається зменшення площі озеленення на 30%, або до 14 м2 на місце в дошкільному закладі, а в комплексах дошкільних закладів — до 12 м2. До розрахункової площі озеленення слід включати газони, майданчики з трав'яним покриттям, квітники, город-ягідник.

2.6  Ділянки дошкільних закладів повинні обладнуватися поливальним водопроводом і мати огорожу заввишки не менше 1,6 м. По периметру ділянки створюється захисна смуга із дерев, чагарників і газонів завширшки 3 м.

При висаджуванні дерев та чагарників треба враховувати умови інсоляції, сонце-, вітро-, шумо-пилозахисту приміщень будинку та майданчиків.

2.7   На земельній ділянці повинні передбачатись такі функціональні зони: забудови, групових май данчиків, спортивно-ігрова, юних натуралістів та господарська. Окремі зони та території майданчиків повинні розмежовуватись живою огорожею.

2.8   Зона забудови ділянки включає капітальні будинки, літні павільйони, криті переходи та інші споруди. Будинки повинні розташовуватися не ближче 25 м від червоної лінії вулиць; для сільської місцевості при містобудівному обгрунтуванні та згоді органів санітарного нагляду ця відстань може бути скорочена. Відстань від будинків до найближчих житлових будинків приймається за вимогами інсоляції та освітленості, а також за протипожежними вимогами (додаток 7, п.1). При розходженні санітарних та протипожежних нормативів приймається більша відстань.

До всіх будинків зони забудови повинні передбачатись під'їзди завширшки не менше 3,5 м з твердим покриттям для пожежних машин, які мають забезпечувати доступ пожежних підрозділів у кожне приміщення.

2.9  У зоні групових майданчиків слід передбачати майданчики для дітей ясельного віку до 3 років площею із розрахунку не менше 8,0 м2   на місце, майданчики для дошкільників віком від 3 до 6 років

 

площею не менше 7,5 м2 на місце, тіньові навіси за кількістю групових майданчиків площею не менше 40 м кожен. Навіси до площі майданчиків не включаються, а для груп, що розміщуються в літніх павільйонах, не влаштовуються.

2.10   Майданчики для дітей ясельного віку повинні мати трав'яне покриття,  майданчики для дошкільників — частково трав'яне і частково (не більше 60 м ) ґрунтове покриття з домішками твердих дрібнозернистих місцевих будівельних матеріалів, які дозволені до використання МОЗ України.