НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ПРОДУКЦІЯ ПАРФУМЕРНО-КОСМЕТИЧНА

00

со

CN

00

о

о

CN

І

Пакування, маркування, транспортування і зберігання

ДСТУ 5010:2008

со

ш

Видання офіційне

Київ

ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ 2009

ПЕРЕДМОВА

  1. РОЗРОБЛЕНО: Технічний комітет «Продукція парфумерно-косметичної промисловості» (ТК 84) РОЗРОБНИКИ: М. Ніколау; В. Палюх; В. Сікалов (науковий керівник); Н. Шашло
  2. ЗАТВЕРДЖЕНО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від 12.06.2008 р. № 192
  3. УВЕДЕНО ВПЕРШЕ (зі скасуванням в Україні ГОСТ 27429-87, ГОСТ 28303-89)

Право власності на цей документ належить державі.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.

Стосовно врегулювання прав власності треба звертатися до Держспоживстандарту України

С.

  1. Сфера застосування 1
  2. Нормативні посилання 1
  3. Терміни та визначення понять2
  4. Пакування2
  5. Маркування4
  6. Транспортування6
  7. Зберігання6

ДСТУ 5010:2008 НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ПРОДУКЦІЯ ПАРФУМЕРНО-КОСМЕТИЧНА

Пакування, маркування, транспортування і зберігання

ПРОДУКЦИЯ ПАРФЮМЕРНО-КОСМЕТИЧЕСКАЯ

Упаковка, маркировка, транспортировка и хранение

LIQUID PERFUMERY AND COSMETICS

Packing, marking, transportation and storage

Чинний від 2009-01-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ
    1. Цей стандарт поширюється на парфумерно-косметичну продукцію (далі за текстом — ПК продукцію) та встановлює вимоги до пакування, маркування, транспортування і зберігання.
    2. Стандарт не поширюється на ароматичні вироби.
  2. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

ДСТУ 2472:2006 Продукція парфумерно-косметична. Терміни та визначення понять ДСТУ 3145-95 Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Загальні вимоги ДСТУ 3146-95 Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Вимоги до побудови ГОСТ 744-77 Бумага мундштучная. Технические условия (Папір мундштуковий. Технічні умови) ГОСТ 2228-81 Бумага мешочная. Технические условия (Папір мішечний. Технічні умови) ГОСТ 6290-74 Бумага пачечная двухслойная для упаковывания папирос и сигарет. Технические условия (Папір пачечний двошаровий для пакування цигарок і сигарет. Технічні умови)

ГОСТ 7933-89 Картон для потребительской тары. Общие технические условия (Картон для спожиткової тари. Загальні технічні умови)

ГОСТ 8273-75 Бумага оберточная. Технические условия (Папір обгортковий. Технічні умови) ГОСТ 9421-80 Картон тарный плоский склеенный. Технические условия (Картон тарний плоский склеєний. Технічні умови)

ГОСТ 13511-91 Ящики из гофрированного картона для пищевых продуктов, спичек, табака и моющих средств. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для харчових продуктів, сірників, тютюну та мийних засобів. Технічні умови)

ГОСТ 13512-91 Ящики из гофрированного картона для кондитерских изделий. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для кондитерських виробів. Технічні умови)

ГОСТ 13513-86 Ящики из гофрированного картона для продукции мясной и молочной промышленности. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для продукції м’ясної та молочної промисловості. Технічні умови)

ГОСТ 13516-86 Ящики из гофрированного картона для консервов, пресервов и пищевых жидкостей. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для консервів, пресервів і харчових рідин. Технічні умови)

ГОСТ 13841-95 Ящики из гофрированного картона для химической продукции. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для хімічної продукції. Технічні умови)

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов (Маркування вантажів)

ГОСТ 18251-87 Лента клеевая на бумажной основе. Технические условия (Стрічка клейова на паперовій основі. Технічні умови)

ГОСТ 19433-88 Грузы опасные. Классификация и маркировка (Вантажі небезпечні. Класифікація й маркування)

ГОСт 20477-86 Лента полиэтиленовая с липким слоем. Технические условия (Стрічка поліетиленова з липким шаром. Технічні умови)

ГОСТ 23285-78 Пакеты транспортные для пищевых продуктов и стеклянной тары. Технические условия (Пакети транспортні для харчових продуктів і скляної тари. Технічні умови)

ГОСТ 25776-83 Продукция штучная в потребительской таре. Упаковка групповая в термоусадочную пленку (Продукція поштучна в спожитковій тарі. Опаковання групове в термозсідальну плівку)

ГОсТ 26663-85 Пакеты транспортные. Формирование с применением средств пакетирования. Общие технические требования (Пакети транспортні. Формування із застосуванням засобів пакетування. Загальні технічні вимоги).

  1. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цьому стандарті використано терміни та визначення позначених ними понять згідно з ДСТУ 2472, а також такі терміни:

  1. закупорювальний засіб

Засіб, що забезпечує герметичність парфумерно-косметичного виробу

  1. тара

Основний елемент пакування для розміщення ПК продукції.

Примітка 1. Розрізняють спожиткову і транспортну тару

  1. спожиткове опаковання

Сукупність внутрішнього та зовнішнього опаковання парфумерно-косметичних виробів, що надходить до споживача і не виконує функцію транспортного опаковання.

Примітка 2. Якщо немає зовнішнього опаковання, спожитковим опакованням є внутрішне опаковання

  1. термін придатності

Установлений виробником проміжок календарного часу, протягом якого ПК продукцію за дотримання умов транспортування та зберігання, які визначив виробник, можна використовувати відповідно до своєї призначеності, задовольняючи вимоги щодо безпеки для життя і здоров’я споживача.

  1. ПАКУВАННЯ
    1. ПК продукцію фасують у спожиткове опаковання, яке забезпечує збережність спожиткових властивостей і товарного виду під час транспортування, зберігання та використовування протягом терміну придатності.

Залежно від консистенції та призначеності продукції установлюють вимоги до спожиткової тари щодо фасування парфумерно-косметичних виробів:

  • рідинної консистенції;
  • густої консистенції;
  • порошкоподібних і кристалічних;
  • компактних;
  • на жиро-восковій основі;
  • на емульсійній основі.
  1. Фасування парфумерно-косметичних виробів рідинної консистенції

Парфумерно-косметичні вироби рідинної консистенції (рідини, рідинні емульсії, суспензії, гелі) фасують у скляні, фарфорові, керамічні, полімерні, металеві флакони, пляшки, балончики, туби, пробірки й ампули.

ПК продукцію з об’ємною часткою ректифікованого етилового спирту більше ніж 15 % фасують у флакони місткістю не більше ніж 255 мл (см3).

  1. Фасування парфумерно-косметичних виробів густої консистенції (кремо-, геле-, пастоподібних)

Парфумерно-косметичні вироби густої консистенції (кремо-, геле- і пастоподібні) фасують у полімерні, металеві чи комбіновані туби; скляні, полімерні, металеві або комбіновані баночки; полімерні флакони та подушечки.

  1. Фасування порошкоподібних і кристалічних парфумерно-косметичних виробів

Порошкоподібні та кристалічні парфумерно-косметичні вироби (декоративну косметику, тальк, присипку, дитячу пудру, сухі парфуми, хну, басму, ароматизовану сіль для ванн) фасують у картонні, полімерні чи комбіновані коробочки; в картонні, полімерні або комбіновані балони чи флакони, в пакети.

  1. Фасування компактних косметичних виробів

Компактні косметичні вироби (декоративну косметику) фасують у металеві чи полімерні піддонники, які укладають у коробочки або пудрениці.

Дозволено фасувати компактні вироби без піддонника у полімерну коробочку.

Не допустимо випадіння піддонника із пудрениці чи коробочки у разі їх перевертання.

  1. Фасування парфумерно-косметичних виробів на жиро-восковій основі

Парфумерно-косметичні вироби на жиро-восковій основі (губну помаду, блиск, тіні для повік і вій, рум’яну, пудру, маскувальні та контурні олівці, тверду туш для вій, тверді парфуми) фасують у скляні, металеві, полімерні чи комбіновані баночки; металеві, полімерні або комбіновані пенали; полімерні чи картонні коробочки; полімерні або дерев’яні оправи для контурних олівців і губних помад.

  1. Фасування косметичних виробів на емульсійній основі

Косметичні вироби на емульсійній основі (тональний крем, рум’яну, тіні для повік, блиск для губ, обличчя та тіла, туш для волосся, рідинну туш для вій та інші аналогічні за призначеністю вироби) фасують у полімерні пенали чи флакони із нагвинчуваним ковпачком, який має стержневу щіточку, китичку або аплікатор.

  1. ПК продукцію можна фасувати в пакетики місткістю до 10 см3, виготовлені із матеріалів, дозволених у встановленому порядку.
    1. Вироби декоративної косметики (за потреби) комплектують допоміжними засобами: китичками, щіточками, аплікаторами, спонжами тощо.
    2. Дозволено інші види спожиткової тари для ПК продукції за погодженням зі споживачем, які забезпечують збереженість її під час транспортування, зберігання та використовування.
    3. Спожиткову тару та закупорювальні засоби потрібно виготовляти із матеріалів, дозволених центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України для контактування з харчовою чи ПК продукцією і відповідати вимогам чинних нормативних документів, затверджених у встановленому порядку.
    4. Спожиткову тару закупорюють усіма видами закупорювальних засобів, які забезпечують цілісність ПК продукції під час транспортування, зберігання та використовування і які не впливають на вироби; ампули — запаюють.
    5. Об’єм парфумерно-косметичних виробів рідинної консистенції встановлюють з урахуванням повітряного простору.
    6. Від’ємний відхил від номінальної маси чи об’єму не повинен перевищувати встановленого чинною нормативною документацією, а маса чи об’єм — показники, зазначені на опакованні.
    7. Форма, розміри, зовнішня оздоба спожиткової тари та закупорювальних засобів має відповідати вимогам чинної нормативної документації на конкретний вид ПК продукції.
    8. Спожиткове паковання ПК продукції може складатися із внутрішнього опаковання та зовнішнього чи без нього.
    9. Спожиткову тару з ПК продукцією можна пакувати у художньо-оформлені футляри, укомплектовувати художньо-оформленими листівками чи у вигляді набору.
    10. Футляри та листівки мають відповідати вимогам чинної нормативної документації та зразкам, затвердженим для кожної назви ПК продукції.
    11. ПК продукцію пакують у ящики із гофрованого картону згідно з ГОСТ 13511, ГОСТ 13512, ГОСТ 13513, ГОСТ 13516, ГОСТ 13841 або іншою чинною нормативною документацією.

Дозволено пакувати вироби у ящики, виготовлені з коробкового картону згідно з ГОСТ 7933 або тарного склеєного картону згідно з ГОСТ 9421 або комбінованих із гофрованого та коробкового картону.

Дозволено пакування парфумерно-косметичних виробів одної назви у термозсідальну плівку згідно з ГОСТ 25776 на лотках із гофрованого картону чи без лотків з наступним пакуванням у ящики.

Дозволено парфумерно-косметичні вироби, паковані у термозсідальну плівку згідно

  1. ГОСТ 25776, не укладати в ящики.

Дозволено, за погодженням зі споживачем, флакони та футляри пакувати окремо.

Пакування має забезпечити збережність ПК продукції та її товарного вигляду.

  1. Конструкція ящиків для ПК продукції має забезпечувати збережність спожиткового опаковання у разі транспортування та зберігання. Ящики можна обклеювати однією чи кількома стрічками: клейовою згідно з ГОСТ 18251, паперовою згідно з ГОСТ 744, ГОСТ 2228, ГОСТ 6290, ГОСТ 8273, поліетиленовою з липким шаром згідно з ГОСТ 20477 або іншою стрічкою аналогічної призначеності.
    1. Допустимо формувати ящики у транспортні пакети згідно з ГОСТ 26663 і ГОСТ 23285.

5 МАРКУВАННЯ

  1. Маркування спожиткової тари
  2. ПК продукцію маркують наношуванням інформації щодо продукції на спожиткове опаковання, вкладень, ярлик, листівку, прикладені чи прикріплені до парфумерно-косметичного виробу.

У разі використовування спожиткової тари невеликого розміру або унеможливлення розміщення реквізитів на ній допустимо зазначати тільки назву виробу, інше марковання розміщують на футлярі, листівці чи анотації.

  1. На кожній одиниці спожиткової тари з парфумерно-косметичним виробом зазначають таку інформацію:
  • назву (якщо є) і призначеність виробу;
  • назву виробника і його місцеперебування (юридичну адресу) і/або місця виготовлення продукції, а також назву та місцеперебування заявника (якщо останній не виробник);
  • товарний знак виробника (якщо є);
  • код (номер) партії ПК продукції;
  • номінальний уміст парфумерно-косметичного засобу: масу нетто (г) чи об’єм (мл, см3);
  • об’ємну частку етилового спирту, % об. (для спиртовмісної ПК продукції);
  • термін придатності;
  • умови зберігання (для виробів, які потребують спеціальних умов зберігання);
  • перелік складників згідно з 5.1.2.4;
  • колір, номер тону, групу (для виробів декоративної косметики та фарбувальних виробів);

Примітка 3. Колір не вказують у разі використовування безколірної або прозорої спожиткової тари.

  • познаку нормативного документу, згідно з яким виготовлено виріб;
  • інформацію щодо сертифікування парфумерно-косметичного виробу;
  • спосіб застосовування згідно з 5.1.2.4.5;
  • особливі застережні заходи згідно з 5.1.2.4.6.
  1. Номінальний уміст парфумерно-косметичного засобу у спожитковому опакованні зазначають на момент пакування, крім випадків, коли парфумерно-косметичний виріб має масу менше ніж 5 г або об’єм менше ніж 5 мл (см3) чи є безкоштовним зразком.

4

  1. Термін придатності зазначають, використовуючи слова: «Придатний (Використати) до (місяць, рік)» або «Термін придатності^ (місяців, років)» із зазначенням дати виготовлення парфумерно-косметичного виробу чи місця на спожитковому опакованні, де цю дату вказують.
  2. Термін придатності та дату виготовлення допустимо зазначати на прокладці чи спеціальній етикетці, прикріпленій до денця або бокової частини спожиткової тари.
  3. Перелік складників на спожитковому опакованні, має відповідати таким вимогам:
  4. Переліку складників має передувати заголовок «Складники» або «Склад».
  5. У переліку складники зазначають відповідно до рецептури у порядку зменшення їхньої масової частки.