___________________ПІ 1.7.30-485-2008_____________________

(скорочене позначення)

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для підношувача сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах

Київ 2008

  1. Загальні положення

1.1.Ця примірна інструкція встановлює загальні вимоги з охорони праці підношувача сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами). Вона може бути використана як основа для розробки інструкцій, що діють на підприємстві.

1.2.Роботи, які проводяться підношувачем сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) відносяться до робіт з підвищеною небезпекою відповідно до Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці 26.01.2005 р. № 15. Всі роботи, які проводяться підношувачем сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) повинні виконуватися відповідно до цієї інструкції.

1.3Робочим місцем підношувача сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва є дільниця приготування розчинів у відмочувально-зольних, дубильних, фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами).

1.4Ціль операції: визначити необхідну кількість сипучих чи рідких хімматеріалів відповідно від заявок за виробничим призначенням для нормального функціонування обладнання протягом усієї зміни.

1.5Технологічний процес пов‘язаний з прийманням хімматеріалів зі складу, приготуванням розчинів та подачею на відповідне робоче місце.

1.6Пристосування, що використовується на робочому місці:

  • піддони, касети, підставки, візки, інші засоби;
  • ваги електронні чи циферблатні;
  • допоміжний інвентар;
  • східці для підйому на галерею;

1.7 До виконання робіт за професією підношувачем сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) допускаються особи, які:

- досягли 18 років відповідно до Закону України «Про охорону праці»);

- пройшли медичний огляд відповідно до Закону України «Про охорону праці» та Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007 № 246 і не мають медичних протипоказань;

- пройшли навчання, стажування, інструктаж з охорони праці, у тому числі при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, ознайомлені з правилами поводження при виникненні аварій та надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 231/10511 (НПАОП 0.00-4.12-05).

Конкретні дії щодо надання першої допомоги потерпілому при різних ураженнях повинні бути описані в інструкції з надання першої медичної допомоги, що вивчається підношувачем сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) при проходженні первинного й наступних інструктажів з охорони праці.

Графік роботи підношувача сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при виконанні робіт з хімматеріалами) встановлено згідно Правил внутрішнього трудового розпорядку.

1.8 Підношувач сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) зобов‘язаний:

  • піклуватися про особисту безпеку й здоров'я, а також про безпеку й здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час знаходження на території підприємства;
  • знати й виконувати вимоги інструкцій з охорони праці й по видах робіт на своєму робочому місці;
  • виконувати роботу відповідно до вимог інструкційно-технологічної карти;
  • вміти користуватися засобами колективного й індивідуального захисту;
  • знати й виконувати Правила поводження з устаткуванням, інвентарем, користуватися технічним паспортом на устаткування;
  • знати й виконувати обов'язки з охорони праці, передбачені колективним договором (трудовим договором), правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, у тому числі:
  • вчасно починати й закінчувати роботу, дотримуватися розкладу технологічної й обідньої перерв;

- не виконувати роботи, що не передбачені змінним завданням;

- не перебувати на роботі в неробочий час без відповідного розпорядження керівника;

- дотримуватись правил корпоративного поводження;

  • проходити у встановленому порядку медичні огляди;
  • вміти надати першу допомогу потерпілому від нещасного випадку;
  • перед початком роботи перевірити справність устаткування, огороджень, інженерно- технічних засобів безпеки, інвентарю, засобів пожежогасіння;
  • співробітничати з роботодавцем у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати можливих заходів щодо усунення будь-якої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров‘ю або людям, які його оточують та навколишньому природному середовищу;

- при виявленні недоліків чи небезпеки зобов'язаний повідомити безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» особи, які не виконують вимоги нормативно-правових актів та інструкцій з охорони праці, залежно від характеру порушень притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної й кримінальної відповідальності.

1.9До кола обов‘язків підношувача сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) входить:

- приймання хімматеріалів зі складу і сортування за призначенням у місця зберігання;

- приготування навішень сипучих і рідких хімматеріалів згідно наданій заявці;

- зважування навішень хімматеріалів;

- завантаження хімматеріалів в касету і транспортування на робочі місця;

- відкривання ємкостей з хімматеріалами;

- використання чистої і справної тари;

- миття тари і касет після використання на відповідних робочих місцях;

- складування тари у спеціально відведене місце;

- дотримуватись порядку на дільниці приготування хімматеріалів.

1.10У процесі роботи на підношувача сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) можливий вплив небезпечних і шкідливих виробничих факторів:

- загазованість;

- запиленість;

- хімматеріали;

- електричний струм;

- транспорт, що рухається.

1.11Підношувачу сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24.03.2008 № 53, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.05.2008 за № 446/15137 (НПАОП 0.00-4.01.08) видаються засоби індивідуального захисту за встановленими Нормами безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам шкіряної галузі промисловості НПАОП 19.0-3.01-07.

За встановленими нормами також видається мило.

1.12 При виконанні своїх обов'язків підношувач сировини, напівфабрикатів, хімічних матеріалів та відходів виробництва у відмочувально-зольних, дубильно-фарбувальних і жирувальних цехах (при роботі з хімматеріалами) зобов'язаний дотримуватися вимог санітарних норм і особистої гігієни:

-приступати до роботи тільки в засобах індивідуального захисту;

- прийняти й утримувати протягом зміни робоче місце в чистоті й порядку;

- зберігати й приймати їжу та палити тільки у спеціально відведених місцях;

- зберігати харчові продукти, у тому числі й молочні, які видаються на підприємстві, у холодильниках, які використовуються тільки для цього;

  • користуватися санітарно-побутовими приміщеннями.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

  1. Прийняти зміну у змінника на робочому місці.
    1. Переконатися у справності засобів індивідуального захисту.
    2. Перевірити своє робоче місце. Переконатися, що воно достатньо освітлено і не захаращено.
    3. Дізнатися у змінника про помічені недоліки та несправності інвентарю. Якщо їх не усунено – повідомити майстра.
    4. Шляхом візуального огляду переконатися у наявності і надійності кріплення заземлення та переконатися у відсутності оголених дротів.
    5. Переконатися у справності касет для подачі хімматеріалів і наявності огороджень на них.
    6. Перевірити справність підставок для розливання допоміжних і поверхнево активних речовин, антисептиків.
    7. Переконатися у справності пересувного візка або інших засобів, що використовується на підприємстві.
    8. Перевірити наявність і справність огороджень і сходів.
    9. У разі виявлення будь-якої несправності повідомити майстра. До роботи приступати з дозволу майстра після усунення несправності.

3. Вимоги безпеки під час роботи

  1. Виконувати роботу доручену майстром.
    1. Працювати в справних засобах індивідуального захисту.
    2. Не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце.
    3. Слідкувати за тим, щоб протягом зміни на дільниці приготування хімматеріалів працювала припливно-витяжна вентиляція.
    4. Бути обережним при завантаженні хімматеріалів на піддон чи касету. Використовувати тільки справні піддони і касети.
    5. Під час приймання хімматеріалів зі складу на дільницю приготування хімрозчинів у разі відсутності маркірувань і найменувань хімматеріалу або ушкоджень упаковки повідомити майстра і даний матеріал для подальшого використання не відправляти.
    6. Хімматеріали, що надходять зі складу складати за найменуваннями.
    7. Під час зважування хімматеріалів користуватися тільки справними вагами, знаходитись на безпечній відстані від навантажувача.
    8. При завантаженні хімматеріалів на піддон чи касету складати мішки і бочки акуратно, для запобігання їх падінню при переміщенні.
    9. При транспортуванні бочок, мішків з хімматеріалами знаходитись на безпечній відстані від зони роботи навантажувача.
    10. Слідкувати за тим, щоб рідкі хімматеріали зберігалися в закритій тарі.
    11. Для запобігання отриманню травми бути обережним при відкриванні бочок, зберігати дистанцію, не нахилятися низько над бочкою, щоб не отримати легкого отруєння випарюваннями.
    12. При розрізанні мішків бути обережними, розрізати плавно без ривків. Ніж тримати в спеціально відведеному місці.
    13. При роботі з хімматеріалами не допускати розсипання сухих та розливання рідких матеріалів. У разі попадання на підлогу хімматеріалів зібрати решту та промити протічною водою підлогу.
    14. При попаданні хімрозчинів на тіло чи в очі негайно промити уражені місця протічною водою, повідомити майстра та звернутися до медпункту.
    15. Складати порожні мішки тільки в справні касети для відходів.
    16. Під час миття бочок гарячою водою бути обережним для запобігання ошпарювання.
    17. Не захаращувати робоче місце тарою, касетами. Робити розрахунок необхідної їхньої потреби (доба, тиждень, місяці), дотримуючи габаритів безпеки на робочому місці.
    18. Рукавички після приготування і подачі хімматеріалів не знімаючи з рук промити протічною водою.
    19. Під час пересування по цеху бути обережним і уважним, не з‘являтися несподівано на поворотах та біля дверей, переконатися у відсутності транспорту, що рухається.
    20. У разі нещасного випадку або раптового захворювання повідомити майстра і звернутися до медпункту.
    21. Надати необхідну допомогу постраждалому на виробництві і повідомити майстра про нещасний випадок.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

  1. Ретельно прибрати робоче місце. Інвентар та інструменти скласти в спеціально відведене місце.
    1. Здати зміну зміннику на робочому місці і повідомити про недоліки, які мали місце під час роботи.
    2. Вжити заходів особистої гігієни: старанно вимити руки, прийняти душ.
    3. Спецодяг не виносити за межі підприємства, по мірі забруднення здавати для прання.

5. Вимоги безпеки при аварійних ситуаціях

  1. При аварійному вимкненні електроенергії, залишатися на робочому місці до розпорядження майстра.
    1. Ознаками можливих аварійних ситуацій є:
  • витікання шкідливих та небезпечних парів, газів, розчинів, рідин;
  • виникнення загорань та пожеж;
  • руйнування, обвали, тріщини конструкцій будівель та споруд.