МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.2.10-410-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЩ

для машиніста дистрибутора

Вступ

1 Закон України «Про охорону праці», введений Постановою Верховної Ради у жовтні 1992 року зі змінами до Закону, внесеними Верховною Радою в грудні 2002 р., визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці.

2 Це право закріплюється державною політикою в галузі охорони праці, яка:

- признає пріоритет життя і здоров'я працівників;

- встановлює повну відповідальність власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці;

- встановлює єдині нормативи з охорони праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності;

- здійснює навчання, професійну підготовку і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці.

3 Це право підтверджується тим, що при укладенні трудового договору власник повинен проінформувати працівника, під розписку, про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих чинників та можливих наслідків їх впливу.

4 Це право підтверджується можливістю працівника відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

5 Воно закріплюється правом працівника на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці:

- безплатне лікувально-профілактичне харчування;

- оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення;

- скорочення тривалості робочого часу;

- додаткову оплачувану відпустку;

- пільгову пенсію;

- оплату праці у підвищеному розмірі.

6 На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах, працівникам повинні видаватися безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також змиваючі та знешкоджуючі засоби.

7 Відшкодування шкоди працівникові, заподіяної йому каліцтвом або іншими ушкодженнями здоров'я, під час виконання ним трудових обов'язків, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків згідно з Законом України "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювання, що привело до втрати працездатності".

8 В свою чергу працівник зобов'язаний:

- знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці, правила поводження з машинами і механізмами; користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

- додержувати зобов'язання щодо охорони праці, які передбачені колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних умов праці;

- особисто вживати посильні заходи щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людям, які його оточують, і навколишньому природньому середовищу;

при виникненні небезпечної ситуації повідомляти свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

1 Загальні положення

1.1 Ця інструкція визначає порядок, способи та умови безпечного виконання машиністом дистрибутора покладених на нього обов'язків, а також правил безпечної поведінки на робочому місці та на території підприємства.

1.2 Кожний машиніст дистрибутора повинен вивчити, знати і виконувати вимоги та положення цієї інструкції у повному обсязі.

1.3 Робоче місце машиніста дистрибутора є постійним і розташоване у приміщенні пульта управління конвертером.

1.4 Конвертерне відділення відноситься до виробництв підвищеної небезпеки, що характеризуються наявністю небезпечних і шкідливих виробничих чинників, які виникають при виконанні технологічного процесу виплавки сталі та обслуговування обладнання, механізмів і контактування з матеріалами.

1.5 У конвертерному відділенні застосовуються такі машині і механізми:

- електропривід конвертера;

- фурма для продування плавки киснем;

- вантажопідіймальні крани для завалки металобрухту і заливки чавуну в конвертер (або інші механізми);

- устаткування для подавання сипких матеріалів і феросплавів у конвертер.

1.6 До самостійної роботи машиніста дистрибутора допускаються особи, які досягли 18 років та пройшли:

- медичний попередній огляд та визнані здатними для даної роботи;

- вступний інструктаж у службі охорони праці;

- спеціальне навчання та атестацію кваліфікаційної комісії і одержали посвідчення на виконання робіт;

- навчання суміжній професії "стропальника";

- навчання та перевірку знань з пожежної безпеки;

- первинний інструктаж безпосередньо на робочому місці для новоприйнятих чи переведених з одного робочого місця на інше та ознайомились з правилами надання першої допомоги.

1.7 Після проведення первинного інструктажу на робочому місці, знову прийнятий чи переведений, машиніст дистрибутора закріплюється розпорядженням начальника цеху за кваліфікованим машиністом дистрибутора для практичного навчання безпечним прийомам і методам роботи.

1.8 Після закінчення навчання працівник повинен пройти перевірку знань з охорони праці особою, яка проводила інструктаж. Тільки при виявленні достатніх знань з технології та безпечних прийомів праці працівник, за рішенням комісії, може бути допущений до самостійної роботи за фахом.

1.9 Повторні інструктажі з охорони праці проводяться один раз в квартал, а чергова перевірка знань - періодично один раз на 12 місяців цеховою комісією.

1.10 Машиністу дистрибутора, який не підтвердив знання з безпечного виконання праці, необхідно протягом 10 днів додатково пройти інструктаж і повторну перевірку знань.

1.11 При незадовільних результатах повторної перевірки знань працівник до роботи не допускається і питання про його працевлаштування вирішується згідно з чинним законодавством.

1.12 Машиніст дистрибутора повинен знати і виконувати вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку, що встановлений на підприємстві та в цеху.

1.13 По території заводу і цеху машиніст дистрибутора повинен прямувати до місця роботи згідно з маршрутом, що вказаний у схемі безпечного пересування з урахуванням знаків безпеки. Під час пересування необхідно дотримуватися правил дорожнього руху, як на території заводу так і за його межами. Залізничні і автомобільні шляхи переходити тільки у встановлених місцях.

1.14 Машиніст дистрибутора повинен утримувати своє робоче місце в чистоті та порядку.

1.15 Машиніст дистрибутора не повинен розпивати алкогольні напої на території підприємства і з'являтися на робочому місці у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

1.16 Палити дозволяється у спеціально відведених для цього місцях.

1.17 Машиніст дистрибутора повинен знати план ліквідації аварій у частині, що відноситься до місця його роботи.

1.18 В разі виникнення пожежі необхідно повідомити керівництво цеху, викликати пожежну охорону, а до її прибуття вжити необхідних заходів щодо ліквідації пожежі.

1.19 Машиніст дистрибутора повинен вміти використовувати засоби пожежогасіння (пісок, вогнегасники тощо).

1.20 При виявленні несправності в електрообладнанні машиніст дистрибутора повинен сповістити безпосередньо керівника, або викликати чергового електрика.

1.21 Машиніст дистрибутора повинен знати і вміти надавати першу (долікарняну) допомогу собі та іншим потерпілим.

1.22 Машиніст дистрибутора повинен знати перелік робіт підвищеної небезпеки за його професією (газо-, вибухо-, пожежонебезпечні роботи, роботи на висоті, роботи в зоні підвищеної температури тощо).

1.23 Для виконання робіт підвищеної небезпеки машиніст дистрибутора повинен пройти попереднє спеціальне навчання, цільовий інструктаж і перевірку знань відповідних нормативних актів з охорони праці.

1.24 Роботи підвищеної небезпеки повинні виконуватися за нарядом-допуском.

1.25 До обов'язків машиніста дистрибутора входить:

- керування з пульта механізмом повороту конвертерів;

- керування приводом кисневої фурми;

включення механізмів з дозування і подавання сипких матеріалів у конвертер;

- керування та регулювання подачі кисню в конвертер;

нагляд за даними контрольно-вимірювальних приладів;

- проміжне скачування шлаку в шлакову чашу;

- контроль за справним станом механізмів;

- керування з пульта процесом продувки.

1.26 Основними небезпечними чинниками на дільниці виконання робіт для машиніста дистрибутора є:

- вантажопідіймальні механізми і транспортні засоби;

- розплавлений метал і шлак;

- механічне і електричне обладнання;

- природний газ, кисень, азот, аргон.

1.27 Основними шкідливими факторами є:

- підвищена температура повітря робочої зони;

- підвищений рівень інфрачервоного випромінювання;

- підвищена запиленість;

- наявність у повітрі окису вуглецю;

- підвищений рівень шуму.

1.28 Машиніст дистрибутора повинен бути забезпечений спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту згідно з встановленими типовими нормами і з урахуванням вимог колективного договору:

- костюмом суконним згідно з ГОСТ 12.4.045-87, ТУ У 00309335-023-95;

- черевиками шкіряними згідно з ДСТУ 2772-94 (ГОСТ 12.4.032-95);

- рукавицями комбінованими згідно з ГОСТ 12.4.010-75;

1.29 Крім того, машиніст дистрибутора повинен використовувати за необхідністю запобіжні пояси, діелектричні боти, діелектричні рукавички,

діелектричний килимок, захисні окуляри або щитки, антифони, "беруші", шумозахисні шоломи та респіратори.

1.30 Машиніст дистрибутора під час виконання роботи повинен дотримуватися вимог санітарних норм і правил особистої гігієни.

1.31 Крім цієї інструкції кожний працівник повинен виконувати вимоги загальнозаводської інструкції, "Биркової системи", керуватися "Положення про наряд-допуск".

1.32 Особи, винні у порушенні вимог безпеки, що наведені в цій інструкції, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

2 Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1 Прибути на робоче місце у необхідних засобах індивідуального захисту.

2.2 Оглянути робоче місце і ознайомитися із записами у агрегатному журналі та з'ясувати, які були несправності обладнання або порушення режиму роботи. Прийняти зміну та зробити відповідний запис у журналі.

2.3 Перевірити на робочому місці справність:

- механізмів та обладнання;

- контрольно-вимірювальних приладів;

- заземлення;

- засобів зв'язку та сигналізації;

- наявність ключей-бирок на механізмах;

- роботу електроблокіровок.

2.4 При виявленні несправності обладнання чи відхилення від заданих картою параметрів режимів, вжити заходів щодо їх усунення, а при неможливості - повідомити майстра виробництва.

З Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1 Під час завантаження конвертера

3.1.1 Машиніст дистрибутора повинен виконувати за командою майстра або сталевара з поданням встановлених поперджувальних сигналів: завантаження металобрухту, заливку чавуну, поворот конвертера на продувку, завалку, злив сталі та шлаку.

3.1.2 Під час продувки машиніст дистрибутора повинен постійно стежити: за режимом охолодження елементів конвертера та фурм, за подаванням технологічного кисню, за дотриманням усіх необхідних параметрів продувки, за роботою димососа і за показаннями захисної сигналізації.

При відхиленні будь-якого параметру від режимної карти працівник повинен негайно припинити продувку, викликати спеціалістів для усунення несправностей і доповісти майстру виробництва.

3.1.3 При появі сильних викидів з конвертера або при небезпечності їх виникнення машиніст дистрибутора повинен припинити продувку плавки і виконати додаткове скачування шлаку.

3.1.4 При обриві чи загорянні кисневих шланг на фурмі негайно закрити відсічний і аварійний клапани, прибрати фурму із конвертера та подати звуковий сигнал.

3.1.5 При обриві водяних шланг, прогарі фурми, кесона чи котла, необхідно припинити продувку, залишивши конвертер до повного випарювання води і подати аварійний сигнал.

3.1.6 Ознаками прогару фурми є падіння тиску води, збільшення витрати та різке падіння полум'я, що виходить з горловини конвертера.

3.1.7 Необхідно пам'ятати, що попадання води у рідкий метал чи шлак може призвести до вибуху.

3.1.8 Якщо при підійманні чи опусканні фурми вона спонтанно зупиниться у проміжному положенні, необхідно припинити будь-які маніпуляції конвертером і фурмою та викликати чергових електрика та слюсарів для з'ясування причин зупинки, і тільки за командою чергових слюсарів та електрика можна підіймати чи опускати фурму.

3.2 Під час обрізання охолоді з фурми

3.2.1 Фурма повинна мати вільний доступ для огляду і ремонту. Очищення фурми повинне провадитися зверху вниз зі спеціального

майданчика.

Використання механізму підйому фурми для її примусового очищення не дозволяється.

3.2.2 Машиніст дистрибутора, слідкуючи за діями сталевара, який обрізає фурму, виконує переміщення фурми чи фурменого візка за його вказівками.

3.2.3 Не дозволяється виконувати завалку брухту і заливати чавун у конвертер за наявності людей на майданчику для обрізання фурми.

3.2.4 Машиніст дистрибутора повинен контролювати правильність різання охолоді.

3.2.5 Після закінчення різання охолоді машиніст дистрибутора попереджує транспортувальника гарячого металу про те, що буде скидатися охолодь під конвертер.