Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПІ 1.1.23-360-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

гад час виконання шиномонтажних робіт на

транспортних ЗАСОБАХ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці під час виконання шиномонтажних робіт на транспортних засобах (далі - Інструкція) призначена для всіх осіб, які виконують ці роботи на підприємствах ДК "Укртрансгаз".

1.2. До виконання шиномонтажних робіт на транспортних засобах допускаються особи не молодше 18 років, придатні за станом здоров'я для виконання робіт за професією монтувальника шин, які пройшли у встановленому на підприємстві порядку навчання, перевірку знань, оволоділи практичними навичками безпечного виконання цих робіт, отримали інструктаж з охорони праці та мають посвідчення монтувальника шин. До самостійної роботи допускаються особи, які пройшли стажування протягом перших 2-15 робочих змін (в залежності від кваліфікації та досвіду роботи) під керівництвом досвідченого працівника, за наказом керівника підприємства

1.3. Проведення шиномонтажних робіт повинне здійснюватися на спеціально відведеній ділянці, оснащеній устаткуванням, пристосуваннями та інструментом відповідно до нормативно-технологічної документації.

1.4. Монтажу підлягають тільки справні, відповідні за розмірами і типами покришки, камери, ободні стрічки, бортові, посадочні, розпірні і замкові кільця. У нові покришки необхідно монтувати нові камери і ободні стрічки. Ці вимоги рекомендуються і для покришок, які відновлені накладанням протектора.

1.5. Під час виконання робіт на працівників можуть діяти такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

Фізичні небезпечні й шкідливі виробничі фактори:

- предмети та деталі, що рухаються, розлітаються, обертаються;

- підвищена або знижена температура повітря робочої зони;

- підвищена або знижена рухомість повітря;

- відсутність або недостатність природного світла;

- недостатня освітленість робочої зони;

- ураження електричним струмом. Психофізіологічні небезпечні й шкідливі виробничі фактори:

- фізичні перевантаження (статичні й динамічні);

- нервово-психічні перевантаження (перенапруга аналізаторів, емоційні перевантаження).

1.6. Працівник, що виконує шиномонтажні роботи, зобов'язаний:

- дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання робіт;

- знати і виконувати вимоги цієї інструкції, внутрішнього трудового розпорядку, правила поводження з обладнанням, користуватись засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому на підприємстві порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Працівнику забороняється застосовувати обладнання з корисливою метою, а також для виконання робіт, не передбачених виробничим завданням.

1.7. Відповідно до Типових норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту монтувальнику шин видається наступні засоби індивідуального захисту (313):

Найменування

Строк носіння

Тип, марка

Костюм бавовняний

12 місяців

Мп,3

Черевики шкіряні

12 місяців

Мп,3

Рукавиці комбіновані

3 місяці

Мп

Окуляри захисні

До зносу

Закриті

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.8. Під час роботи працівник повинен дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом чи іншими миючими засобами. Застосовувати при митті рук бензин, гас, ацетон та інші легкозаймисті речовини забороняється;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт та негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Надіти спецодяг та інші 313 відповідно до професії монтувальника шин. Спецодяг повинен бути добре підігнаний та застібнутий.

2.2. Перед вивішуванням частини автомобіля (причепа, напівпричепа) піднімальними механізмами, крім стаціонарних, необхідно спочатку установити транспортний засіб на рівній поверхні, зупинити двигун, ввімкнути знижену передачу, загальмувати його стоянковим гальмом, підставити під колеса, що не піднімаються, упорні колодки, у автобуса - перевірити стан опорної площадки кузова.

2.3. Домкрат потрібно встановлювати на рівну і неслизьку поверхню. У випадку неміцного ґрунту під основу домкрата необхідно підкласти міцну дерев'яну підставку площею не менше 0,1 м чи дошку, а під вивішені частини повинні бути встановлені підставки (козелки).

2.4. Перед демонтажем шини (з диска колеса) повітря з камери повинно бути повністю випущене. Демонтаж шини, що щільно прилягає до обода, повинен виконуватись на спеціальному стенді або за допомогою знімного пристосування.

2.5. Перед монтажем шини необхідно перевірити справність і чистоту обода, диска колеса, бортового і замкового кілець, а також шини.

Замкове кільце при монтажі шини на диск колеса повинне надійно входити у виїмку обода усією внутрішньою поверхнею.

2.6. Ободи і їх елементи не допускаються до монтажу у разі виявлення на них деформацій, тріщин, гострих крайок чи задирок, іржі в місцях контакту із шиною, розробки кріпильних отворів понад допустимі розміри.

2.7. Про всі помічені несправності або недоліки, які загрожують безпеці людей при проведенні робіт, повідомити керівника робіт і приступити до роботи після їх усунення.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Під час шиномонтажних робіт необхідно дотримуватись наступних вимог безпеки:

— при демонтажі шини не вибивати диск кувалдою (молотком);

— знімати одне зі здвоєних коліс автомобіля тільки із застосуванням домкрата; не допускати зняття шляхом наїзду іншого здвоєного колеса на виступаючий предмет;

— при накачуванні шини повітрям не виправляти її положення на диску постукуванням;

— монтувати шини на диски коліс тільки такі, які відповідають розміру шин і не мають задирок та ушкоджень, що перешкоджають монтажу;

— під час накачування шини чи коли шина знаходиться під тиском не поправляти положення бортового і замкового кілець, не бити по замковому кільцю молотком, кувалдою або іншими предметами;

— накачувати шину тільки за нормами, установленими заводом-виготовлювачем;

— перекочувати вручну можна тільки ті колеса, диски і шини, маса яких не перевищує 20 кг; більш важкі колеса повинні перекочуватись механізованим методом;

— застосовувати при монтажі тільки ті шини замкові і бортові кільця, які відповідають даній моделі.

3.2. Накачування і підкачування знятих із транспортних засобів шин повинні виконуватися з використанням спеціальних стендів (запобіжні кліті), що перешкоджають вильоту кілець і травмуванню працюючих.

3.3. Перед відкручуванням гайок кріплення бездискових коліс із маточини, для знімання або переставляння їх, необхідно повністю випустити повітря із шини.

3.4. Для огляду внутрішньої поверхні шини необхідно застосовувати спредер.

3.5. Перед монтажем покришки (усередині) камеру і обідну стрічку необхідно припорошити тонким шаром тальку по всій поверхні, а надлишок тальку видалити.

3.6. Шини, які зберігались при температурі нижче 0°С, перед монтажем на ободи необхідно відігріти до плюсової температури.

3.7. Під час монтажу шини на обід колеса необхідно слідкувати за правильним положенням вентиля камери, не допускаючи його перекосів.

3.8. Ободи, бортові, посадкові, розпірні і замкові кільця повинні мати правильну форму, без деформації або пошкоджень, бути очищені від ржі і пофарбовані. Отвори для кріплення дисків не повинні бути розроблені.

3.9. При монтажі на ободи шин з направленим рисунком протектора необхідно ураховувати напрямок рисунку і місця встановлення коліс на автомобілі, щоб забезпечити співпадання покажчиків напрямку обертання шин (стрілки на боковинах покришок) з напрямком обертання коліс під час руху автомобіля вперед.

3.10. Після проведення ремонту камери у дорожніх умовах накачування шини розміром до 14" для будівельних, дорожніх та підйомно-транспортних машин необхідно проводити, положивши її замковим кільцем униз або заложивши монтажну лопатку у вікно диску. Монтаж і демонтаж цих шин у дорозі необхідно виконувати з використанням монтажного інструменту. При порізах або розриві каркаса використання тимчасових манжет забороняється. У випадку ремонту у дорожніх умовах шин розміром понад 14" необхідно використовувати спеціальне устаткування, яке забезпечує безпеку монтажних і демонтажних робіт.

3.11. Кран на магістралі стиснутого повітря повинний закриватися (відкриватися) спеціальним "ключем-маркою".

3.12. Накачку шин слід вести у два етапи: спочатку — до тиску 0,05 МПа (0,5 кг/см2) з перевіркою положення замкового кільця, а потім, переконавшись, що крайка кільця знаходиться під бортом шини, — до максимального тиску, встановленого інструкцією.

У випадку виявлення неправильного положення замкового кільця необхідно випустити повітря із шини, що накачується, виправити положення кільця, а потім повторити раніше зазначені операції. При повторному неправильному положенні замкового кільця його необхідно замінити.

3.13. Підкачування шин без демонтажу слід робити, якщо тиск повітря у них знизився не більше ніж на 40 % від норми і є впевненість, що правильність монтажу не порушена.

3.14. Перед накачуванням шин на розбірних ободах з болтовим з'єднанням необхідно переконатися, що всі гайки затягнуті однаково, відповідно до керівництва по профілактичному обслуговуванню автомобілів. Не допускаються до експлуатації ободи, у яких немає хоча б однієї гайки.

3.15. Під час накачування шин не рекомендується викручувати золотники. Шланг, який подає стиснуте повітря при механічному підкачуванні, повинен бути обладнаний спеціальним наконечником, що забезпечує натискання на голку золотника для вільного надходження повітря у камеру, та запобіжним вентилем, відрегульованим на максимально допустимий тиск у шині.

3.16. Для запобігання забрудненню і пошкодженню золотників на всіх вентилях повинні бути металеві, гумові або інші надійні ковпачки. Забороняється заміна золотників заглушками, пробками та іншими пристосуваннями, які не дозволяють заміряти тиск повітря у шинах.

3.17. Здвоєні колеса слід встановлювати так, щоб "вікна" дисків були суміщені і вентиль виведений у "вікно". Це буде сприяти полегшенню доступу до вентиля при замірі тиску повітря у шинах. Забороняється встановлення і зняття одного із здвоєних коліс великогабаритних шин без повного випускання повітря х обох шин.

3.18. Монтаж зовнішніх шин необхідно здійснювати серійними номерами назовні (при ненаправленому рисунку протектора), а внутрішніх - у бік карданного вала.

3.19. Демонтовані покришки, камери, обідні стрічки і ободи сортирують на: годні для подальшої експлуатації без ремонту;

такі, що потребують ремонту або відновлення; такі, що підлягають списанню.

3.20. При огляді шин необхідно працювати тільки в рукавицях.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Зробити огляд робочого місця, перекрити кран на магістралі стиснутого повітря. 4.2 Прибрати робоче місце; зняти і очистити спецодяг та інші засоби індивідуального захисту, забрати дрібні предмети і зібрати інструмент

4.3. Повідомити керівника робіт, про всі неполадки, що виникли під час роботи, та вжиті заходи щодо їх усунення.

4.4. Вимити руки й обличчя теплою водою з милом або прийняти душ.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. При виконанні шиномонтажних робіт можуть мати місце такі аварійні ситуації:

— виліт замкового кільця при накачуванні чи підкачуванні шини;

— розрив покришки при накачуванні шини;

— падіння вивішених частин автомобіля;

— мимовільний рух автомобіля;

— падіння колеса чи шини;

— ураження електричним струмом.

5.2. У разі виникнення цих аварійних ситуацій слід припинити роботу; відійти на безпечну відстань; огородити небезпечну зону та не допускати у неї сторонніх осіб; повідомити керівника робіт і далі діяти за його вказівками.

5.3. У випадку від'єднання шланга магістралі стиснутого повітря необхідно перекрити кран.

5.4. Про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа - свідок нещасного випадку повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання необхідної допомоги потерпілому.

5.5. Послідовність надання першої допомоги:

• припинити дію на організм факторів, що спричинили нещасний виладщ- ж> загрожують здоров'ю чи життю потерпілого (звільнити від дії електричного струму, винести з ураженої зони, загасити одяг, що спалахнув) і оцінити його стан;

• за необхідності вжити заходів щодо рятування потерпілого у порядку першочерговості (відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, накласти пов'язку тощо);

• викликати швидку допомогу чи лікаря або вжити заходів для відправки потерпілого в найближчий медичний заклад.