МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-351-2005

ПРИМІРНА ШСТРУКЦЮ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ЧИСТИЛЬНИКА МЕТАЛУ (ПРАЦЮЮЧОГО НА СУДНАХ З РУЧНИМ ПНЕВМАТИЧНИМ ШСТРУМЕНТОМ)

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для чистильника металу (працюючого на суднах з ручним пневматичним інструментом) розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для чистильника металу (працюючого на суднах з ручним пневматичним інструментом, з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для чистильника металу (працюючого на суднах з ручним пневматичним інструментом), що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для чистильника металу, працюючого на суднах з ручним пневматичним інструментом, (далі - Інструкція), поширюється на осіб, які працюють за професією чистильника металу (далі - чистильник) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи чистильником допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд при прийомі на роботу та не мають протипоказань, навчені у встановленому порядку за основною професією, пройшли вступний інструктаж та первинний на робочому місці, стажування протягом 12-15 робочих змін, перевірку практичних навичок і знань з питань охорони праці і мають посвідчення.

Терміни стажування і допуск до самостійної роботи встановлюються розпорядним документом (наказом) по підприємству (структурному підрозділу).

1.3. Пневматичні ручні машинки обертальної дії застосовуються в суднобудівному виробництві для шліфування, зачищення поверхонь зварних швів, крайок під зварювання й інших робіт. Це зручний, легко переносимий з одного місця на інше інструмент, що працює на стисненому повітрі тиском 3-5 кгс/см .

Недоліками пневматичного інструмента є шум і вібрація, що шкідливо впливають на організм людини.

1.4. Працювати з ручним пневматичним інструментом допускається чистильник, який знає пристрій і правила експлуатації застосовуваного виду інструмента і дотримується вимог, викладених в цій Інструкції.

1.5. Роботи з зачищення виконуються в різних умовах (у суднових приміщеннях, на палубі, на стапелі, в доку, цехах). Усе це ускладнює роботу чистильника і вимагає знань і неухильного виконання запобіжних заходів і правил безпеки.

Неправильне ведення робіт і недотримання заходів безпеки можуть бути причиною нещасних випадків.

1.6. Чистильник під час роботи проходить навчання з надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, за правилами поводження при виникненні аварійних ситуацій, пожежно-технічному мінімуму, правил охорони праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки і володіти прийомами надання першої долікарської допомоги і транспортування потерпілого, знати розташування аптечки і призначення засобів, що містяться в ній, вміти ними користуватися.

1.7. У процесі виробничої діяльності на чистильників можуть діяти шкідливі і небезпечні виробничі фактори, що шкідливо впливають на здоров'я:

- машини і механізми, що рухаються, рухливі частини виробничого устаткування;

- підвищений рівень шуму на робочому місці;

- підвищений рівень вібрації;

- підвищена (знижена) температура повітря робочої зони;

- фізичні перевантаження;

- підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони;

- розташування робочого місця на висоті;

- робота в замкнутому просторі;

- падіння предметів з висоти.

1.8. Під час роботи чистильник повинен знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві, правил особистої гігієни і санітарії:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.9. Чистильнику відповідно до галузевих норм безкоштовно видається спеціальні одяг, взуття й інші засоби індивідуального захисту в складі: куртка і штани бавовняні, черевики шкіряні, каска захисна, рукавиці противібраційні, захисні окуляри; при роботі в зимових умовах куртка і штани на утепленій підкладці, протишумові вкладиші.

Спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту варто містити в чистоті і справному стані, зберігати окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

1.10. Для зниження стомлюваності і профілактики захворювань рекомендується:

1.10.1. Виконувати 1-2 рази в день комплекс гімнастичних вправ, що охоплюють по можливості всі м'язи верхніх кінцівок, плечового пояса і тулуба.

1.10.2. Прийняти процедури в потоці теплого повітря для рук після закінчення робочого дня з наступним самомасажем рук.

1.10.3. Приймати вітаміни В и С.

1.10.4. Для захисту від шуму застосовувати захисні пристосування: антифони, протишумові навушники, різні глушителі, ультратонку скловату й інші засоби.

Дотримання зазначених гігієнічних заходів допоможе працюючим з пневматичними інструментами зменшити можливість захворювання віброхворобою і невритом органів слуху.

1.11. Залучення жінок до виконання робіт за професією чистильника металу при будівництві і ремонті суден забороняється.

1.12. На будуємих і ремонтуємих суднах, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці.

1.13. При переміщенні навколо судна і по судну необхідно бути уважним, уникаючи імовірності травматизму падаючими зверху предметами або від падіння через прокладені на шляхах переміщення шланги, кабелі й інші лежачі предмети.

1.14. При роботі крана не можна знаходитися на шляху переміщення вантажу, стояти або проходити під ним.

1.15. Чистильник повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією і за умови, що безпечні способи її виконання передбачені в технологічному процесі і чистильник ними володіє.

У сумнівних випадках необхідно звертатися до керівника робіт з підпорядкованості за роз'ясненнями й уточненнями.

Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку сполучення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення вантажів, суднових деталей або конструкцій, необхідно пройти навчання, освоїти способи безпечного виконання і отримати посвідчення на право виконання цих робіт.

1.16. При виконанні вантажопідйомних робіт краном чистильнику дозволяється підмінювати стропальника і подавати команди крановику тільки при наявності допуску до стропальних робіт. Такий допуск видається робітнику, що пройшов навчання по спеціальній програмі і має посвідчення і дозвіл адміністрації на виконання цих робіт.

1.17. При спільній роботі з іншими робітниками (у бригаді) необхідно точно виконувати розпорядження керівника робіт або старшого робітника, виділеного в бригаді на період спільної роботи.

1.18. У процесі провадження робіт і перебування на території підприємства чистильник зобов'язаний дотримуватись правил внутрішнього розпорядку, праці і відпочинку.

1.19. Пневматичний інструмент безпосередньо перед видачею повинен оглядатися відповідальним за його справність і технічний стан.

1.20. Чистильнику не дозволяється робити розбирання і ремонт пневматичного інструмента. У випадку виявлення підвищеного шуму, вібрації і биття обертових частин, витоку мастила й іншого, пневматичний інструмент необхідно здати в інструментальну майстерню для ремонту і налагодження.

Чистильнику не дозволяється підготовка пневматичного інструмента; налагодження слід виконувати в інструментальній майстерні цеху, де перевіряються:

- наявність змащення;

- надійність затягування нарізних сполучень для кріплення змінного інструмента;

- справність включення і вимикання пневмоінструмента;

- технічний стан пневматичного інструмента.

Після перевірки пневмоінструмент слід випробувати на холостому ходу протягом 1-2 хвилин, при виявленні дефектів призвести їх усунення.

1.21. Пневматичний інструмент повинен бути пронумерований, мати на корпусі інвентарний номер.

1.22. Чистильник зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони.

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.23. Про кожен нещасний випадок потерпілий або свідок нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання допомоги потерпілому.

1.24. При виявленні порушень правил з охорони праці і пожежної безпеки іншими робітниками або виникненні небезпеки для навколишніх чистильник повинен попередити порушника про необхідність дотримання вимог, що забезпечують безпеку виконання робіт, а навколишніх про небезпеку, що загрожує, і повідомити керівнику робіт.

1.25. При виявленні несправності устаткування, пристосувань, інструмента необхідно повідомити про це керівникові. Користуватися і застосовувати в роботі несправне устаткування й інструменти не допускається.

1.26. Чистильник вправі відмовитися від дорученої роботи, якщо на робочому місці створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя і здоров'я, або для навколишніх людей і природного середовища.

Факт наявності такої ситуації повинен підтверджуватися фахівцями з охорони праці підприємства у встановленому законодавством порядку.

1.27. Чистильник, що порушує інструкцію, притягується до відповідальності відповідно до діючого законодавства.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Необхідно привести в порядок робочий одяг: штани повинні бути навипуск, куртка одягнена поверх штанів, манжети рукавів застебнуті, на ногах робочі черевики або чоботи. Надягти головний убір або каску, якщо носіння її встановлене адміністрацією, підготувати захисні окуляри. Робота в легкому взутті (сандаліях, тапочках, босоніжках) не допускається.

2.2. Слід оглянути робоче місце, забрати з-під ніг і проходів усе, що може заважати в роботі, звільнити проходи, перевірити справність огородження прорізів.

2.3. Якщо підлога в цеху, палуба судна на місці майбутньої роботи слизькі або мокрі (облиті мастилом, фарбою, водою), необхідно протерти слизькі місця дрантям або посипати піском, тирсою.

2.4. Якщо підлога в цеху, на судні холодна (бетонна, плиткова, металева), необхідно установити під ноги справні дерев'яні ґрати з зазором між рейками не більш 20-25 мм.

2.5. Для виконання робіт необхідно:

- на висоті, при неможливості установки будівельних риштувань з огородженням підготувати запобіжний пояс;

- усередині приміщень, вигородок, цистерн, посудин при зачищенні й інших операціях зі значним шумом слід приготувати протишумові засоби: антифони, беруші, навушники тощо;

- у приміщеннях при роботі з використанням абразивного інструмента повинна бути улаштована вентиляція, що забезпечує в повітряному середовищі:

абразивного пилу менш 6 мг/м3; скловолокна менш 4 мг/м3.

- у приміщеннях з наявністю пилу вище гранично припустимої концентрації слід підготувати протипилові респіратори типу «У-2К» або «Пелюсток»;

- у лежачому положенні, спираючись на лікті або коліна, необхідно підготувати підлокітники і наколінники.

2.6. Слід підготувати необхідний для роботи пневматичний інструмент і пристосування, а також перевірити і переконатися в їх справності:

- пневматична шліфувальна машинка повинна бути добре промита і змазана; пусковий курок або пускова муфта повинні працювати безвідмовно; у випадках відмовлення в роботі необхідно здати інструмент у комору для його заміни;

- конус шпинделя пневматичної машини не повинен мати забоїн;

- абразивний круг, закріплений на шпинделі пневматичної машинки, повинен бути без вибоїв і тріщин і мати захисний надійно закріплений кожух. Між кругом і фланцями повинні бути еластичні прокладки з картону (товщиною 0,1-1,0 мм), круг після установки і закріплення не повинен мати радіально-торцевого биття більш 0,8 мм.