МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-344-2005

ПРИМІРНА ШСТРУКЦЮ З ОХОРОНИ

ПРАЦІ ДЛЯ РУБАЧА СУДНОВОГО

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для рубача суднового" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для рубача суднового, з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для рубача суднового, що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для рубача суднового (далі -Інструкція), поширюється на осіб, які працюють за професією рубача суднового (далі -рубач) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи рубачем допускаються чоловіки не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд при прийомі на роботу та не мають протипоказань, навчені у встановленому порядку за основною професією, пройшли вступний інструктаж та первинний на робочому місці, стажування протягом 12-15 робочих змін, перевірку практичних навичок і знань з питань охорони праці та мають посвідчення.

Залучення жінок до виконання робіт за професією рубача суднового не дозволяється.

Терміни стажування і допуск до самостійної роботи встановлюються розпорядним документом (наказом) по підприємству (структурному підрозділу).

1.3. Робота рубачів суднових зв'язана із застосуванням пневматичного інструмента ударної дії, при роботі з яким виникає вібрація, що передається на руки і тіло працюючого, і шум високого рівня, часто досягаючий порога болючого відчуття.

1.4. Під час виконання рубочних робіт пневматичним інструментом на корпусних конструкціях рубачу приходиться робити рубочні операції у всіх просторових положеннях, часто в незручних і важкодоступних місцях.

1.5. При користуванні пневматичним інструментом виникаюча вібрація за певних умов і стану організму може впливати на організм і викликати вібраційну хворобу.

1.6. Рубач зобов'язаний знати і виконувати вимоги інструкцій на пристрої та інструменти, які використовує під час роботи, усі вимоги, викладені в цій Інструкції.

1.7. При одержанні завдання на нову, вперше виконувану роботу, рубач повинен одержати від керівника робіт інструктаж про безпечні способи виконання дорученої роботи.

1.8. Необхідно виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією, за умови, що безпечні способи її виконання відомі. У сумнівних випадках варто звернутися за роз'ясненням до керівника робіт.

1.9. Застосування сучасної технології і передових форм організації праці часто приводять до того, що рубач входить до складу складально-зварювальної бригади. Це вимагає від рубача крім оволодіння навичками своєї основної професії уміння виконувати роботу розмітника, перевірника, судноскладальника й інших суміжних професій. Неправильне ведення робіт і недотримання заходів безпеки можуть бути причиною нещасних випадків. Тому рубач повинен мати посвідчення на виконання суміжних робіт та допуск.

1.10. Рубач під час роботи повинен пройти навчання по наданню першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, за правилами поводження при виникненні аварійних ситуацій і володіти прийомами подання першої долікарської допомоги і транспортування потерпілого, знати розташування аптечки і призначення засобів, що містяться в ній, вміти ними користуватися.

1.11. У процесі виробничої діяльності на рубачів можуть діяти шкідливі і небезпечні виробничі фактори, що шкідливо впливають на здоров'я:

- підвищений рівень шуму і вібрації;

- підвищена (знижена) температура повітря робочої зони;

- машини і механізми, що рухаються; рухливі частини виробничого устаткування; вироби, заготовки, матеріали, що пересуваються;

- гострі крайки, задирки і шорсткість на поверхнях заготовок, інструментів і устаткування;

- розташування робочого місця на висоті;

- підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони;

- фізичні перевантаження;

- падіння предметів з висоти.

1.12. Рубач повинен знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві, правил особистої гігієни і санітарії:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.13. Рубач судновий безкоштовно забезпечується спеціальним одягом, спецвзуттям і іншими засобами індивідуального захисту: куртка і штани бавовняні, черевики шкіряні, каска захисна, рукавиці противібраційні, захисні окуляри, захисний щиток, теплоізолюючий килимок (при необхідності), протишумові навушники, антифони, запобіжний пояс для роботи на висоті, а також куртка і штани бавовняні на утепленій прокладці при роботі в зимових умовах.

Спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту слід утримувати в чистоті і справному стані, зберігати окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

1.14.. Для зниження стомлюваності і профілактики захворювань рекомендується:

1.14.1. Виконувати 1-2 рази в день комплекс гімнастичних вправ, що охоплюють по можливості всі м'язи верхніх кінцівок, плечового пояса і тулуба.

1.14.2. Прийняти процедури в потоці теплого повітря для рук після закінчення робочого дня з наступним самомасажем рук.

1.14.3. Приймати вітаміни В и С.

1.14.4. Застосовувати віброгасильні пристрої в процесі роботи (муфти, спеціальні рукавиці іт.п.).

1.14.5. Для захисту від шуму застосовувати захисні пристосування: антифони, протишумові навушники, різні глушителі, ультратонку скловату й інші засоби.

Дотримання зазначених гігієнічних заходів допоможе працюючим з пневматичними інструментами зменшити можливість захворювання віброхворобою і невритом органів слуху.

1.15. На будуємих і ремонтуємих суднах, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці.

1.16. При переміщенні навколо судна і по судну необхідно бути уважним, уникаючи імовірності травматизму падаючими зверху предметами або від падіння через прокладені на шляхах переміщення шланги, кабелі й інші лежачі предмети.

1.17. У процесі провадження робіт і перебування на території підприємства рубачі зобов'язані виконувати правила внутрішнього розпорядку, праці і відпочинку.

1.18. Рубач, що не має посвідчення та допуску на право виконання газорізальних і електрозварювальних робіт, а також робіт на обладнанні, з спеціальним устаткуванням, стропальних і такелажних робіт, не повинен виконувати ці роботи.

1.19. Під час виконання вантажопідйомних робіт краном рубачу дозволяється підмінювати стропальника і подавати команди крановику тільки при наявності допуску до стропальних робіт. Такий допуск видається рубачу, що пройшов навчання та перевірку знань і має посвідчення і дозвіл адміністрації на виконання цих робіт.

1.20. При спільній роботі з іншими робітниками (у бригаді) необхідно точно виконувати розпорядження керівника робіт або старшого робітника, виділеного в бригаді на період спільної роботи.

1.21. Помітивши порушення інструкції з безпеки праці іншим робітником або небезпеку для навколишніх, варто негайно повідомити керівника робіт і робітників про небезпеку і необхідність дотримання вимог, що забезпечують безпеку праці.

1.22. Рубач зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.23. Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку сполучення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення вантажів, суднових деталей або конструкцій, необхідно пройти навчання, освоїти способи безпечного виконання і отримати посвідчення на право виконання цих робіт.

1.24. Про кожен нещасний випадок потерпілий або свідок нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання допомоги потерпілому.

1.25. Раціональний режим праці для рубача встановлюється, виходячи з допустимого сумарного часу дії локальної вібрації в залежності від перевищення її гранично допустимого рівня.

1.26. Рубач, що порушує Інструкцію, притягується до відповідальності відповідно до діючого законодавства.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Необхідно упевнитися, що спецодяг- куртка, штани, рукавиці сухі, без слідів мастила, бензину, гасу, жирів і інших горючих рідин та правильно одягнені:

- штани повинні бути одягнені навипуск;

- куртка повинна бути застебнута на всі ґудзики, манжети рукавів застебнуті або підв'язані;

- черевики щільно зашнуровані;

- захисна каска (при необхідності) закріплена ремінцем за підборіддя. Робота в легкому взутті (сандаліях, босоніжках, тапочках) не допускається.

2.2. Необхідно оглянути місце виконання роботи, переконатися, чи досить добре воно освітлено, звільнити проходи і забрати з-під ніг усе, що заважає в роботі, перевірити наявність і справність огороджень прорізів і небезпечних зон, а при необхідності установити переносні щитки (ширми) навколо деталей, що обрубуються.

При недостатнім освітленні необхідне застосування переносних освітлювальних приладів у безпечному виконанні (у цеху - напругою не вище 36 В, а в суднових приміщеннях - не вище 12 В).

2.3. Якщо поверхня суднової конструкції, що виготовляється, палуби судна, настили риштування на місці виконання роботи слизькі (облиті мастилом, водою, фарбою), необхідно ці місця витерти насухо, посипати піском.

2.4. Необхідно перевірити справність підготовлених для роботи інструмента, пристосувань і засобів механізації.

2.4.1. Пневматичні молотки повинні бути добре змазані, пускові клапани на рукоятках молотків повинні легко відкриватися і закриватися, бути щільно пригнаними і не пропускати повітря в закритому положенні.

2.4.2. Пневматичні молотки повинні бути перевірені на відповідність віброхарактеристик санітарним нормам, а час роботи протягом зміни не повинен перевищувати встановлений безпечний термін, зазначений у паспорті. Інструмент, що не пройшов контроль віброхарактеристик, до роботи не допускається.

2.4.3. Пневматичні молотки повинні мати упорні кільця й інші справні пристосування, що не допускають вильоту вставного інструмента.

2.4.4. Вставний інструмент для пневматичних молотків повинен мати щільно пригнані і правильно відцентровані хвостовики без нерівностей, скосів, вибоїв і інших пороків і ушкоджень.

2.4.5. Ударні інструменти (зубила, крейцмейселі, чекани, кернери і т.п.) повинні мати нерасклепаний хвостовик і щільно входити в буксу молотка. Набір інструментів варто тримати в переносній інструментальній шухляді або сумці.

2.4.6. Пневматичні машинки з абразивним кругом повинні мати захисні кожухи і сітки у футорках. При цьому на абразивному кругу не повинно бути вибоїв і тріщин, неприпустиме биття круга.

2.4.7. Молотки і кувалди повинні бути насаджені на ручки овального перетину з незначним стовщенням до вільного кінця, виготовлені з твердих і грузлих порід дерева (клен, молодий дуб, горобина) і щільно заклинені. Поверхня бойка молотка або кувалди повинна бути злегка опуклою, гладкою, незбитою, без задирок, вибоїв, вм'ятин і тріщин.

2.4.8. Приєднання шлангів до пневмоінструменту і з'єднання шлангів між собою повинно виконуватися за допомогою штуцерів або ніпелів і стяжних хомутиків. Застосування дроту для закріплення шлангів на штуцерах, ніпелях неприпустимо.

2.5. Перед початком робіт у замкнутому і важкодоступному судновому приміщенні необхідно:

- перевірити наявність в них не менш двох відкритих горловин або отворів, один з яких не повинен захаращуватися електрокабелями, шлангами, вентиляційними рукавами, бути в розмірах не менш 400x600 мм і служити евакуаційним виходом при аварійній ситуації;