МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-338-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ СКЛАДАЛЬНИКА ДОБУДОВНИКА СУДНОВОГО

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для складальника добудовника суднового" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для складальника добудовника суднового, з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для складальника добудовника суднового, що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для складальника добудовника суднового (далі - Інструкція), поширюється на осіб, які працюють за професією складальника добудовника (далі - добудовника) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи добудовником допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли навчання за даною професією у навчальних закладах освіти, годні за станом здоров'я, пройшли вступний інструктаж з питань охорони праці та стажування на робочому місці, і мають посвідчення. .

Термін стажування і допуск до самостійної роботи встановлюється розпорядчим документом по підприємству (структурному підрозділу).

1.3. Роботи по добудуванню суден відносяться до робіт з підвищеною небезпекою, з непостійним робочим місцем, іноді розміщеним у важкодоступних місцях, на висоті, на риштуванні, у замкнутих суднових приміщеннях.

1.4. Добудовники суднові виконують добудовні роботи в різних умовах. Вони роблять монтаж обрешетування, деталей кріплення і зашивки, меблів і устаткування, систем вентиляції і кондиціонування, пристроїв і ділових речей, виготовляють деталі, здійснюють зборку виробів у цеху і їх монтаж на судні.

1.5. Монтаж виробів і конструкцій на судні добудовник робить на стапелі, у доку або на плаву, у суднових приміщеннях, де повітря забруднене в результаті проведених там зварювальних, ізоляційних, фарбувальних і інших робіт.

1.6. Робота добудовника пов'язана із застосуванням як ручного (слюсарного, контрольно-вимірювального), так і механізованого ручного інструмента з електричним і пневматичним приводом.

Добудовник виконує роботу з риштування, у несприятливих метеорологічних умовах, що вимагає від нього особливої уважності. Неправильне ведення робіт і недотримання заходів безпеки можуть бути причиною нещасних випадків.

1.7. При виконанні добудовних робіт на добудовника можуть впливати шкідливі та небезпечні виробничі фактори:

- машини і механізми, що рухаються; рухливі частини виробничого устаткування; вироби, заготовки, матеріали, що пересуваються;

- підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони;

- підвищена або знижена температура повітря робочої зони;

- підвищений рівень шуму на робочому місці;

- підвищений рівень вібрації;

- розташування робочого місця на висоті;

- фізичні перевантаження.

1.8. Всі добудовники в процесі роботи повинні пройти навчання з подання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, з правил поводження при виникненні аварійних ситуацій і володіти прийомами подання першої долікарської допомоги і транспортування потерпілого, знати розташування аптечки і призначення засобів, що містяться в ній, вміти ними користуватися.

1.9. Добудовник повинен знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві, правил особистої гігієни і санітарії:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.10. Необхідно дотримувати чистоту і порядок на своєму робочому місці і в цеху.

1.11. Спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту варто містити в чистоті і справному стані, зберігати їх окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

1.12. Не дозволяється зберігати на робочих місцях в інструментальних шухлядах, у службових і санітарно-побутових приміщеннях хімічні, отруйні, отрутні, наркотичні і пожежо-вибухонебезпечні речовини.

1.13. Спеціальний одяг, взуття й інші засоби індивідуального захисту видаються безкоштовно в наступному складі:

- костюм бавовняний з вогнезахисним просоченням;

- рукавиці брезентові;

- черевики шкіряні;

- каска захисна;

- куртка і штани бавовняні на утепленій підкладці для роботи в зимових умовах;

- окуляри захисні;

- захисний щиток або маска;

- респіратор або протигаз (при необхідності);

- протишумові навушники, антифони;

- теплоізолюючий килимок або мат (при необхідності);

- запобіжний пояс для роботи на висоті.

1.14. На суднах, що будуються і ремонтуються, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці.

1.15. При переміщенні навколо судна і по судну необхідно бути уважним, уникаючи імовірності травматизму падаючими зверху предметами або від падіння через прокладені на шляхах переміщення шланги, кабелі й інші лежачі предмети.

1.16. При роботі крана не можна знаходитися на шляху переміщення вантажу, стояти або проходити під ним.

1.17. Залучення жінок до виконання робіт за професією добудовника усередині замкнутих обсягів, що мають один або два лази розміром у світлі менш 400x600 мм (цистерни, танки, відсіки, котли і т.п.) і до виконання верхолазних робіт на висоті не допускається.

1.18. Добудовник повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією і за умови, що безпечні способи її виконання передбачені в технологічному процесі і добудовник ними володіє.

У сумнівних випадках необхідно звертатися до керівника робіт за роз'ясненнями й уточненнями.

При одержанні завдання на незнайому роботу необхідно одержати від керівника роботи інструктаж про безпечні способи її виконання.

1.19. Добудовник, що не має посвідчення на право виконання газорізальних і електрозварювальних робіт, а також на право виконання робіт на обладнанні та спеціальному устаткуванні і виконання стропальних і такелажних робіт, не повинен виконувати ці роботи.

1.20. Роботу на станках і механізмах, а також із застосуванням пневматичного або електричного інструмента добудовник може виконувати тільки з дозволу адміністрації цеху (майстра) після перевірки знань з питань охорони праці.

1.21. При спільній роботі з іншими робітниками (у бригаді) необхідно точно виконувати розпорядження керівника робіт або старшого робітника, призначеного в бригаді на період спільної роботи.

1.22. Працівник зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.23. Помітивши небезпеку для оточуючих працівників слід повідомити робітників та керівника робіт.

1.24. Залишати своє робоче місце і відвідувати інші ділянки і цехи можна тільки з дозволу керівника робіт. Необхідно дотримувати чистоту і порядок на робочому місці.

1.25. Не слід доторкатися до несправної арматури загального освітлення, до обірваних електропроводів, клем, струмоведучих частин електроустаткування. Не можна відкривати дверцята електророзподільних шаф і знімати огородження і захисні кожухи зі струмоведучих частин устаткування.

Якщо електроустаткування несправне, не слід самому усувати несправності. Необхідно викликати електромонтажника.

1.26. Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку суміщення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення устаткування, деталей і інших вантажів, необхідно пройти навчання, освоїти способи безпечного їх виконання, мати дозвіл або посвідчення на право виконання таких робіт.

1.27. Знаходячись на території підприємства, необхідно дотримуватись правил внутрішнього розпорядку, праці і відпочинку.

1.28. Про кожен нещасний випадок потерпілий або свідок нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання необхідної допомоги потерпілому.

1.29. Добудовник, що порушує дану Інструкцію, притягується до дисциплінарної відповідальності відповідно до діючого законодавства.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи добудовнику необхідно упевнитися, що спецодяг, -куртка, штани, рукавиці сухі, без слідів мастил, бензину, гасу, жирів і інших горючих рідин, - правильно одягнені:

- штани повинні бути одягнені на черевики;

- куртка повинна бути одягнена навипуск, застебнута на всі ґудзики, манжети рукавів застебнуті або підв'язані;

- черевики щільно зашнуровані;

- захисна каска (при необхідності) закріплена ремінцем за підборіддя. Робота в легкому взутті (сандаліях, босоніжках, тапочках) не допускається.

2.2. Необхідно оглянути місце виконання роботи, переконатися, чи досить добре воно освітлено, звільнити проходи і прибрати з-під ніг усе, що заважає в роботі, перевірити наявність і справність огороджень прорізів і небезпечних зон.

2.3. Якщо поверхня суднової конструкції, палуби судна, настилу або риштування на місці проведення робіт слизька (облита мастилом, водою, фарбою), необхідно ці місця витерти насухо, посипати піском.

2.4. Необхідно перевірити справність підготовлених для роботи інструмента, пристосувань і засобів механізації. Інструмент слід переносити в сумці або шухляді.

2.4.1. Молотки і кувалди повинні бути насаджені на ручки овального перетину з незначним стовщенням до вільного кінця, виготовлені з твердих і грузлих порід дерева (клен, молодий дуб, горобина) і щільно заклинені. Поверхня бойка молотка або кувалди повинна бути злегка опуклою, гладкою, незбитою, без задирок, вибоїв, вм'ятин і тріщин.

2.4.2. Ударні інструменти (зубила, крейцмейселі, борідки, просічки, кернери і т.п.) не повинні мати скошених або збитих потилиць із задирками, ум'ятин, вибоїв і тріщин.

2.4.3. Інструмент до пневматичних машинок повинен мати щільно пригнані і правильно відцентровані хвостовики без скосів, нерівностей, вибоїв, тріщин і інших ушкоджень.

2.4.4. Приєднання шлангів до пневмоінструменту і з'єднання шлангів між собою повинно виконуватися за допомогою штуцерів або ніпелів і стяжних хомутиків. Застосування дроту для цих цілей не допускається.

2.4.5. Гайкові ключі повинні відповідати розмірам гайок і голівок болтів, штуцерів і гвинтів і не повинні мати тріщин, забоїн і задирок. Губки ключів повинні бути рівнобіжними і нестертими. Не допускається подовжувати ключ нарощуванням на нього контрключа, трубами і т.д.

2.4.6. Напилки і шабери повинні бути тільки з дерев'яними ручками, що мають металеве кільце для запобігання від розколювання.

2.4.7. Струбцини, талрепи, скоби, упори, домкрати й інше не повинні мати тріщин і зношеного різьблення на гвинтах.

2.4.8. При необхідності використання переносного світильника він повинен бути напругою не вище 12 В на судні і не вище 36 В в цеху, мати шланговий провід без оголених частин і ушкоджень, лампа повинна мати ковпак із захисною сіткою.

2.4.9. Гас для проведення випробувань на герметичність і фарба для маркірування повинні доставлятися до робочого місця в закритих металевих ємностях, що виключають можливість випадкового розливу і влучення всередину ємності розпечених часток металу, у кількості не більш однієї норми на зміну.

2.4.10. Розсувні ключі не повинні мати «слабини» у рухливих частинах; ножівкові полотна повинні нормально затягуватися і міцно закріплюватися в ножівкової державці.

2.4.11. Свердла, зенкери, викрутки й інший вставний інструмент повинні бути правильно заточені і не мати вибоїв, тріщин і інших дефектів.

2.4.12. Пневматичні машинки повинні мати сітки у футорках.

2.4.13. Молотки повинні мати упорні кільця, що не допускають вильоту бойка. Клапани на рукоятках пневматичних машинок повинні легко і плавно відкриватися і не пропускати повітря в закритому положенні.