МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-336-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ СПОСТЕРІГАЧА (під час ВИКОНАННЯ РОБІТ

У ЗАМКНУТИХ І ВАЖКОДОСТУПНИХ ПРИМІЩЕННЯХ

НА БУДУЄМИХ І РЕМОНТУЄМИХ СУДНАХ)

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для спостерігача (при виконанні робіт у замкнутих і важкодоступних приміщеннях на будуємих і ремонтуємих суднах)" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для спостерігача (при виконанні робіт у замкнутих і важкодоступних приміщеннях на суднах, що будуються і ремонтуються), з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для спостерігача (при виконанні робіт у замкнутих і важкодоступних приміщеннях на суднах, що будуються і ремонтуються), який діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для спостерігача (під час виконання робіт у замкнутих і важкодоступних приміщеннях на будуємих і ремонтуємих суднах) (далі - Інструкція) поширюється на осіб, які виконують обов'язки спостерігача.

1.2. Ця Інструкція містить основні обов'язки спостерігача при виконанні очисних, фарбувальних, складально-зварювальних і інших робіт у замкнутих і важкодоступних приміщеннях на будуємих і ремонтуємих суднах (танки, відсіки, цистерни, міждонні обшири і т.п.).

Замкнутими приміщеннями вважаються суднові приміщення, обмежені з усіх боків поверхневими конструкціями, що мають один або кілька люків (лазів) з розмірами, що перешкоджають вільному і швидкому проходові через них робітників.

Важкодоступними приміщеннями вважаються суднові приміщення, у яких через малі їхні розміри утруднене виконання робіт, а природний повітрообмін недостатній.

1.3. На кожен тип будуємих або ремонтуємих суден (проектів) повинен бути складений перелік замкнутих і важкодоступних приміщень, роботу в яких варто робити зі спостерігачем.

1.4. Спостерігач призначається керівником робіт (майстром) на кожен тип робіт у приміщеннях відповідно до переліку, зазначеному в п. 1.3 цієї Інструкції, і виконує свої обов'язки під керівництвом майстра відповідно до вимог цієї Інструкції.

1.5. Спостерігачем призначаються особи з числа робітників за професією, що відповідають характеру виконуваних робіт, які пройшли спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці, та призначені наказом керівника підприємства або начальника структурного підрозділу.

1.6. Спостерігачем не повинні призначатися особи молодше 18 років, вагітні жінки, а також особи, по стану здоров'я тимчасово переведені на легку роботу.

1.7. Перед початком робіт у важкодоступних і замкнутих приміщеннях спостерігач повинен бути проінструктований про його обов'язки, з зазначенням посту спостереження, який повинен знаходитися поблизу люка, поза приміщенням, у якому виконується робота. Спостерігач повинен бути ознайомлений з можливими небезпеками і шкідливостями технологічного процесу і заходами для їх попередження, забезпечений індивідуальними запобіжними пристосуваннями і засобами зв'язку, а також проінструктований про способи надання допомоги при нещасних випадках і евакуації робітників з важкодоступних і замкнутих приміщень у випадку виникнення небезпеки для працюючих.

1.8. У процесі виробничої діяльності на спостерігача можуть діяти шкідливі і небезпечні виробничі фактори:

- фізичні перевантаження;

- підвищена (знижена) температура поверхонь устаткування, матеріалів і повітря робочої зони;

- підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони;

- недостатня освітленість робочої зони;

- наявність токсичних речовин у повітрі, що проникають в органи дихання;

- падіння предметів з висоти.

1.9. Робота в замкнутих і важкодоступних приміщеннях повинна виконуватися при наявності ефективної приточно-витяжної вентиляції.

1.10. Одночасне проведення зварювальних і газовогневих робіт з малярськими, ізолювальними, облицьовувальними роботами і роботами по розконсервації, де застосовуються легкозаймисті, горючі рідини в суміжних і сполучених приміщеннях, неприпустимо.

1.11. Спостерігач повинен знати інформацію про гази, які використовуються під час роботи:

1). Аргон, азот, вуглекислий газ - застосовуються при зварюванні і різанні в середовищі захисних газів, не токсичні, важче повітря, накопичуються в нижніх зонах замкнутих приміщень, витісняючи повітря, викликають стан ядухи.

2). Кисень - застосовується для газового зварювання і різання металів, не горить, але активно підтримує горіння; мастилонебезпечний.

3). Ацетилен, природний газ - застосовуються для газового зварювання і різання металів; легше повітря; у струмені кисню розвивають високу температуру горіння. Утворюють вибухонебезпечні концентрації в суміші з повітрям.

При роботі з фарбами і розчинниками у важкодоступних і замкнутих приміщеннях можуть створюватися вибухопожежонебезпечні і токсичні концентрації пар розчинників. При цьому робітники можуть одержати отруєння, що супроводжується невластивим людині веселощами, потім раптово настає непритомність. Може також викликатися ядуха. Необхідна ефективна вентиляція і робота в засобах захисту органів дихання.

Вогневі і вогненебезпечні роботи повинні виконуватися тільки при наявності наряду-допуску і дозволу на виконання цих робіт.

1.12. Зв'язок спостерігача з працюючими повинен здійснюватися візуально, а якщо це неможливо, за допомогою свистка, дзвіночка, каната або рупора. Періодично спостерігач подає сигнал, на який працюючий відповідає.

У приміщеннях, де за якимись причинами (шум, віддаленість) звук не доходить до працюючого, спосіб зв'язку визначається керівником робіт (майстром) перед початком роботи.

1.13. Спостерігач повинен контролювати кількість людей, що ввійшли і вийшли з приміщення, у якому виконуються роботи.

1.14. У процесі роботи спостерігач повинен дотримуватись правил особистої гігієни і носіння спеціального одягу, спеціального взуття і користуватися засобами індивідуального захисту.

Спеціальний одяг і спеціальне взуття спостерігачу видаються безкоштовно в складі: куртка брезентова, штани брезентові, рукавиці брезентові, черевики шкіряні, куртка і штани бавовняні на утепленій підкладці для роботи у зимових умовах.

Спецодяг, спецвзуття і інші засоби індивідуального захисту варто тримати в чистоті і справному стані, зберігати окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

Не можна зберігати і приймати їжу на робочому місці. Перед їжею необхідно ретельно мити руки теплою водою з милом, не застосовуючи ацетон, бензин і інші розчинники; пити воду тільки з питних бачків, фонтанчиків або сатураторних установок.

1.15. Працюючий у важкодоступних і замкнутих приміщеннях повинен обв'язати себе вище пояса страховочним канатом, другий кінець якого повинен бути в руках у спостерігача.

1.16. Знаходячись на території підприємства, необхідно дотримуватись правил внутрішнього розпорядку.

1.17. Спостерігач зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.18. Кожен спостерігач зобов'язаний добре знати і строго дотримуватись усіх вимог, викладених у цій Інструкції, а адміністрація цеху зобов'язана створити нормальні умови праці для безпечного ведення робіт і стежити за виконанням робітниками цієї Інструкції.

1.19. Спостерігач, що порушує цю Інструкцію, притягується до відповідальності у встановленому законом порядку.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Спостерігач зобов'язаний оглянути своє робоче місце, прибрати предмети, що заважають, звільнити проходи, перевірити наявність і справність засобів сходу в приміщення (драбин, трапів, сходень), перевірити відсутність прокладки тимчасових комунікацій через люк, передбачений для проходу працюючих (для тимчасових комунікацій повинен використовуватися другий люк або технологічний виріз).

2.2. Спостерігач повинен перевірити достатність освітлення і засобів зв'язку для можливості спостереження за працюючими.

Необхідно перевірити на посту спостереження наявність і справність засобів індивідуального і колективного захисту і порятунку. У випадку відсутності або недостатності засобів зв'язку, індивідуального захисту і порятунку слід доповісти керівнику робіт і не приступати до роботи до їх усунення.

2.3. У спостерігача повинні бути:

- засоби захисту: респіратор або протигаз з коробкою коричневого кольору з білою вертикальною смугою марки А з аерозольним фільтром (ТУ6-16-1975-75); захисні окуляри (при зварювальних і газорізальних роботах); світильник типу «Україна»; ізолюючий протигаз типу КИП-8 (якщо виконується робота із застосуванням захисних газів);

- засоби надання першої допомоги потерпілому: нашатирний спирт, засоби для можливості перенесення потерпілого з приміщення (канат, парусина); індивідуальний медичний пакет.

2.4. Спостерігач зобов'язаний пояснити персоналові бригади порядок подачі взаємних сигналів, необхідність застосування яких виникає в процесі роботи і порядок виконання цих сигналів, перевірити наявність наряду-допуску і дозволу на виконання робіт.

Порядок подачі сигналів і їх виконання визначається адміністрацією цеху або керівником робіт з урахуванням місцевих умов і особливостей замкнутого і важкодоступного приміщення на судні.

2.5. Слід перевірити, щоб перед початком роботи приміщення були добре провентильовані.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Приступати до роботи дозволяється після видачі керівником робіт наряду-допуску і дозволу на виконання робіт, а також проведення ним інструктажу.

3.2. Під час роботи спостерігач повинен зосередитися на виконанні тільки дорученої роботи, не відволікаючись на інші роботи або об'єкти.

3.3. Спостерігач не повинен відволікатися справами і розмовами, не пов'язаними з виконанням його обов'язків; повинен стежити, щоб люки (лази), призначені для проходу через них людей, не захаращувалися шлангами вентиляції. Усі шланги повинні пропускатися в простір через тимчасові люки (лази), спеціально улаштовані для цієї мети.

3.4. Спостерігач не повинен залишати свій пост навіть на самий короткий час без заміни його іншою особою.

У випадку крайньої необхідності спостерігач зобов'язаний попросити у керівника робіт заміну його іншою особою. При відсутності поблизу керівника робіт спостерігач зобов'язаний подати сигнал припинення робіт і виходу працюючих із замкнутих і важкодоступних приміщень. Після виконання персоналом цієї вимоги спостерігач може залишити свій пост, попередивши персонал бригади про неприпустимість ведення робіт у його відсутність.

3.5. Паління на посту спостерігача не дозволяється.

3.6. Спостерігач зобов'язаний підтримувати постійний зв'язок із працюючими в замкнутих і важкодоступних приміщеннях візуально або за допомогою засобів зв'язку.

3.7. Спостерігач повинен стежити за безперервною роботою вентиляції, щоб шланги, по яких подається повітря в респіратори і маски, а також шланги відсмоктування і подачі повітря не мали переломів або защемлень, що порушують нормальний рух повітря.

3.8. Спостерігач повинен стежити, щоб виконувалися роботи з контролю повітряного середовища на вибухопожежонебезпечність під час фарбування приміщень.

3.9. При застосуванні зварювання в захисних газах спостерігач повинен стежити, щоб у приміщеннях, де проводиться робота, виконувалися роботи з контролю вмісту кисню, а якщо зварювання виконується в середовищі вуглекислого газу, то і з контролю вмісту окису і двоокису вуглецю за допомогою газоаналізаторів.

3.10. Спостерігач повинен стежити за тим, щоб при перервах зварювальних або газорізальних робіт із сигналу зварника (газорізальника) або при залишенні зварником (газорізальником) місця роботи, а також по закінченні роботи подача газу, у тому числі захисного, була припинена, пальники і шланги для захисних газів, кисню й ацетилену не повинні залишатися в приміщенні. При зварюванні в середовищі захисних газів зварювальний пост повинен мати пристрій для автоматичного відключення газу при розриві дуги і краники на пальниках.